Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

  • Batikolt nemez készítése növényi festéssel, címmel október végén, Kecskeméten a Napraforgó Műhelyben tartott Vidák István textilművész kézműves foglalkozást.
  • Napom, Napom, Fényes Napom címmel kiállítás nyílt a Fonó Budai Zeneházban a Héttorony Fesztivál keretében november 5-én. Az érdeklődők november 27-ig tekinthetik meg Vidák István, a Népművészet Mestere, az MMA rendes tagja és Családtagjai, egyben alkotótársai csodálatos nemezelt kézműves remekeit.
  • November 16-17-én a hazai bútorfestés egyik fellegvárába látogattak el a DTKNE meghívására érkezett vendégek. A bútorfestő szakmai napok vendéglátói Dollenstein László polgármester úr és Schneider Péter és Schneider Péterné a Népművészet Mestere címmel kitüntetett bútorfestőink voltak. A résztvevők és a szervezők nevében ezúton is kifejezzük hálás köszönetünket a közreműködésükért, támogatásukért és a szíves vendéglátásukért!

Ament Éva, a NESZ Régi, ritka mesterségek szakmai bizottságának elnöke kalauzolásával térbeli és időbeli utazást tettünk, megismervén a Kárpát-Medence bútorfestő régióit és korszakait.

Egyetemes kultúránk csodálatos világába, jelképeibe engedtek bepillantást Kiss Gabriella és Bereczky Zoltán az előadásaik során. A helyi, egyedi Hartai bútorfestés hagyományait és jelenét Schneiderné Marika mutatta be saját gyűjtése és alkotó munkájára épített előadásaiban.

Ezen kívül megismerhettük Harta történelmét, az ott élő emberek sorsát, életét, közösségeiket. Látogatást tettünk a Tájházba, Faluházba, Művelődési Házba. Kustár Rozália néprajzkutató vezetésével betekintést nyertünk a Dunatáj Közalapítványban folyó kutatási és pályázati, szakköri tevékenységekbe.

Szép műsort adtak tiszteletünkre a Rádai Pál Művészeti Iskola diákjai, valamint a helyi néptánc csoport tagjai. Az Óvodában megízlelhettük a helyi gasztronómia ínyencségeit.

Befejezésül szeretném idézni a Bútorfestő Szakmai Napok egyik résztvevőjének hozzám írt sorait:

„Nem győzöm feldolgozni a hartai élményeket. Hihetetlen gazdagságot tapasztaltunk. Nagyon örülök, hogy ott voltam. Köszönöm a szervezést!

Aki meg szeretne ismerkedni a Hartán ma is élő hagyományokkal, a csodálatos emberekkel, látogasson el a településre, mert érdemes!!!