• Beszámoló a nagynyárádi Kékfestő Fesztiválról

A hazai kékfestők egyike, a nagynyárádi műhely mestere, Sárdi János felhívást intézett a varrni szerető és viseletkészítésben járatos alkotókhoz, készítsenek öltözékeket vagy kiegészítőket az általa készített kékfestő anyagokból. A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesületből öt fő jelentkezett a XXII. Országos Kékfestő Fesztiválra, mely Nagynyárádon volt 2023. július 29-30-án.

Háromféle csoportba vártak alkotásokat a készítőktől, hagyományos viselet, modern viselet és kiegészítők vagy lakásbéli használati tárgyak csoportja. A kiválasztott mintákkal megnyomott és megfestett vásznakból az elkészített alkotásokat neves bírálók, Berzeviczy-Fehér Jánosné (Ircsi) és Molnár-Madarász Melinda (Meyke) értékelték, majd a XXII. nagynyárádi Országos Kékfestő Fesztiválon vonultatták fel 2023. július 29-én, szombaton. 41 alkotás került a közönség elé. A bírálók üzenetében is elhangzott, hogy öröm volt nekik a sok színvonalas pályamunkában gyönyörködni. Én magam is úgy érzem, hogy ezek az alkotások bátran vállalhatóak egy magasabb megmérettetésen is. Ízlésesek, változatosak, ötletekben gazdag és szépérzékről tanúskodó alkotások. Sőt, levonhatjuk azt a következtetést is, hogy a kékfestő anyagnak van helye a 2020-as évek ünnepi és hétköznapi alkalmain is. Elismerés illeti a Jásztánc Alapítványt. Szervezői és oktatói munkájuk révén 8-10 fiatal lányt sikerült bevonniuk a pályázatba. Óriási jelentősége van az utánpótlás nevelésnek.

Egyesületünk tagjai a legjobbak között voltak:

Komárné Papp Margit dél-alföldi női viselete I. díjat nyert a Hagyományos viseletek csoportban,

Csordás Katalin keceli női viselete III. díjat nyert a Hagyományos viseletek csoportban,

Szabó Árpád pliszírozott betétes női ünnepi ruhája II. díjat nyert a Modern viseletek csoportban,

Kiss Gabriella kézi ráncolású fodrokkal díszített női és leányka ruhája az Iharos Népművészeti Egyesület különdíját nyerte a Modern viseletek csoportban.

A beszámolót Kiss Gabriella készítette.

  • Fafaragó és komplex ifjúsági tábor

Nagyon sikeres volt az augusztus első hetében megtartott Fafaragó és komplex ifjúsági táborunk. Mondhatjuk, hogy most nagy volt a jövés-menés, azaz voltak olyanok, akik csak néhány napra tudtak jelentkezni, de így több mint 40 résztvevőnk volt, csúcsra járattuk a nagykőrösi alkotóházunkat.  Az idén is sok generáció, 4-86 éves korig képviseltette magát, a fiataloknak lehetőségük volt az idős mesterektől ellesni, megtanulni a faragás csínját-bínját, de számos egyéb kézműves foglalkozáson is részt vehettek: szalmafonás, sámánfonás, batikolás, mézeskalács sütés ütőfával, népi játékok készítése és gyöngyfűzés. Orisek Ferenc, a Népművészet Mestere fafaragó vetítettképes előadást tartott a szobrain alkalmazott szimbolikáról.

  • Kettős siker a Mesterségek Ünnepén!

Egyesületünk az idén is részt vett a népművészet legfontosabb eseményén, a Mesterségek Ünnepén. A nagyszerű, régi mesterek mellett 2 fiatal is bemutathatta alkotásait. Meg is lett az eredménye! Az Év Mestere díjat Bene Ágostonné kosárfonó, díszüvegfonó, az Év Ifjú Mestere díjat Szabó Árpád viseletkészítő, pliszírozó vehette át. Gratulálunk! Nagyon büszkék vagyunk rájuk!

  • Hímeshátsziget – Hímzett nemezek c. kiállítás zárónapja

Ennek a különleges kiállításnak a zárónapját a tárlat szervezői és házigazdái: Nagy Mari és Vidák István textilművészek, a Népművészet Mesterei igazi ünnepséggé tették, zenével, előadásokkal várták az érdeklődőket és az alkotókat. Örömmel értesültünk az összegyűjtött, szépséges anyag további sorsáról, a kiállítás látható lesz még Zentán, Topolyán és valószínűleg Erdélyben is.