• Vezetőségi ülés
  • Finisszázs
  • Mester-inas 2024
  • Mesterségek farsangja
  • „Áldott a kezeink munkája” – a Magyar Kultúra Napja Álmosdon
  • Februári előzetes

Az év első, január vezetőségi ülésén megbeszéltük az egyesület első félévi program teveit. Kiemelten azokat, amelyeket 2024-ra elnyert pályázatokból fogjuk megvalósítani. Megválasztásra kerültek azok a vezetőségi tagjaink, akik azzal segítik az elnök munkáját, hogy az országos, megyei és városi, a népi kézművességgel is foglalkozó szervezetekkel, intézményekkel tartják majd a folyamatos kapcsolatot.

Kiss Árpádné palástkészítő, paszományos mesterünk Új városházbeli kiállításának finisszázsa volt január 15-én az év első kiemelt rendezvénye. Az érdeklődők ezúttal az alkotó „műhelytitkaival” ismerkedhettek meg. Megtudhattuk a paszományok tervezésének  folyamatait, azt, hogy az egyes paszományok formája kialakítására honnan merítette az inspirációt az alkotó. Az Új Városháza Galéria vezetője a kiállítás fogadtatásáról beszélt, hangsúlyozta, hogy ez az új kezdeményezés milyen fontos városunk kulturális életében.

Elindult a Csoóri Sándor Alap nyertes, „Mester-inas” pályázatának megvalósítása a Népi Mesterségek Házában. A mester Hutkai László bőrműves, Népi iparművész, a Népművészet Mestere, inasa Gyöngy Ilona, a Nádudvari Szakgimnázium végzős hallgatója.

Mesterségek farsangja címmel sikeres rendezvényt valósított meg a DENMKI Tímárház apparátusa azon civil szervezetek összefogásával, amelyek Hajdú-Bihar Vármegyében és Debrecenben a népi kézművességgel foglalkoznak. A Tímárház műhelyeiben bőrös, szövő, fazekas, szálas anyag, (csuhé és szalmafonó, kosárfonó) textiles (szűrrátétes, viseletvarró, paszományos), faműves (kobaktök faragó, szarus, faesztergályos) és hímző műhelyekben dolgoztak az egyesületek tagjai. A Tímárház udvarán népzenei, néptánc műsor és gasztronómiai bemutatók és kóstolások tették élményszerűvé, gazdaggá a napot. Az érdeklődés óriási volt. A környék iskoláiból, kollégiumaiból érkező fiatalok mellett családok kisebb-nagyobb gyerekekkel, a népművészeti rendezvényeken gyakran megjelenő „törzsvendégeink”, a bemutatókat tartó egyesületek most nem dolgozó tagjai voltak kíváncsiak a Mesterségek farsangjára.

Álmosdon folytatódott az a kiállítás soroztatunk, amelyet az egyesületünket alapító hímző alkotóink munkáiból szerveztünk a Magyar Kultúra Napja tiszteletére, immár 11. alkalommal. A bemutatókat „Áldott a kezeink munkája” címmel indítottuk 2023. decemberben. Az Álmosdi Református Egyházközség Gyülekezeti Házában a kiállítást most az Álmosdi Ügyes Kezek Hímző Kör úri hímzései egészítették ki. Azokat a textíliáikat állítottuk ki, amelyeket a helyi református templomba helyeznek majd el és a Nagykanizsai Országos pályázaton különdíjat kaptak 2023. végén.

A kiállítás utolsó állomása Hajdúsámson lesz, február 8-án. A megnyitó napjára a helyi hímző szakkör vezetője, aki a hajdúsámsoni közművelődési intézmény munkatársa, szakmai napot szervez. Ide meghívást kapnak a megyei hímző körök tagjai és vezetői. Előadásokat és szakmai bemutatók tart a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület 2 tagja, egyes, kevéssé ismert és a kiállításon látható hímzésekről.

Előzetes februárra:

Újdonság, hogy elindul a kosárfonó szakkör, folytatódik a paszományos kör a Népi Mesterségek Házában. Újabb félévre fogadjuk az „érzékenyítő”projekt résztvevőit, a Debreceni Egyetem néprajz szakos hallgatóit.