Hírek a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesülettől

  • Programzárás a Hajdú hagyományok projektben
  • aSzakköri események
  • Kiállítások

Egyesületünk tagjainak visszajelzései és több vezetőtársunk betegsége miatt elhalasztottuk az év utolsó közgyűlését. 2024 februárjában tartjuk meg évértékelő, majd évindító találkozónkat, remélve, hogy nagy létszámban tudunk majd jelen lenni!

Programzárást tartottunk a „Hajdú hagyományok nyomában” projektben. A tapasztaltak értékelését az újév első hónapjában tartjuk majd meg. December hónapban 6 Hajdu-vármegyei iskolában tartottak szakembereink játszóházi foglalkozásokat az adventre hangolódás jegyében. Célunk a karácsonyi díszek készítésének bemutatása és megtanítása volt. A résztvevő gyerekek ismerkedtek a gyertyamártás, szalma, gyöngy, papír díszek, mézeskalács figurák készítésével, ezekkel az apró tárgyakkal ékesítik majd fel az otthoni karácsonyfáikat.

Jól haladtunk az aSzakkörök mentorálásával is.  Lezárult a bútorfestők, a nemezes csoportok, a csuhé, a tojásfestő, a szövő, a nemez, a gyöngyfűző szakkörök látogatása. A jövő évben folytatjuk a fogadó intézményekkel az egyeztetést és ezek nyomán a látogatásokat.

Három csodálatos kiállítással zárjuk az évet. Két bemutató Debrecenben, a harmadik Sárándon látható.

Kiss Árpádné a Népművészet Mestere palástjait, zsinóros díszítésű öltözeteit láthatjuk az Új Városháza Galériájában, mellette néhány egyesületi tagunk munkáit is bemutatják, ezekkel az alkotásokkal kiegészítve az adventi hangulatú bemutatót.

A DEMKI Tímárház kiállító termében a nevezetes mézeskalácsos Radics család mutatja be finomságait.

Sárándon a Közösségi Házban azoknak a hímző tagjainknak az alkotásai láthatók, akik alapítói voltak egyesületünknek. Katonáné Kalmár Terézia, Kormányos Lászlóné, Molnár Tiborné Népi iparművészek, Lankusné Mikecz Ágnes, Radácsi Piroska, Tóth Aranka a Népművészet Mesterei és Virágos Lajosné Kozák Anikó Népi iparművész legszebb munkáiban gyönyörködhetnek a látogatók. A kiállítás nyitvatartási idejében mézeskalácsos bemutatót tartott, és foglalkozást vezetett Lócziné Gödény Judit, gyöngyfűző programot vezetett Sarkadi Gyuláné Népi iparművész tagunk.

Minden kedves Neszenciát olvasónak áldott Karácsonyt és Boldog Újévet kívánunk!