• Kiállítások

November 23-án „Adventre hangoló” címmel csipkék, hímzések, foltvarrók munkái és dekupázs technikával készült ünnepi tárgyak láthatóak a DEMKI tagintézményben, az Újkerti Közösségi Ház Galériájában. A csipkés csoport vezetője egyesületi tagunk, L. Mikecz Ágnes mutatta be alkotóközösségét, a kiállítást Hubert Erzsébet egyesületünk elnöke nyitotta meg.

  • Díjazottjaink

-Ebben az évben is Nagykanizsán rendezték meg a 13. Országos Vasutas Népművészeti Díjkiosztó Gálát. A pályázók közül Külön díjakat kaptak a debreceni székhelyű Tiszta Forrás Szakkör és az álmosdi Ügyes Kezek szakkör tagjai és vezetőjük, Molnár Tiborné népi iparművész. A Molnárné vezette Kabai Hímző Kör, a kabai Csipkevarró Kör és az Újkerti Csipkevarró Kör alkotásait első díjjal jutalmazták. Egyéni kategóriában a Tiszta Forrás Hímző kör tagja, Bögös Jánosné első díjat kapott.

-Egyesületünk vezetőségnek tagja, Dobosné Hajdú Anikó hímző népi iparművész, nemezműves, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának Kölcsey Ferenc Díját kapta a Megye Napján, november 22-én. A Hajdúsámsonban élő alkotó az ottani Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Kiállítóhely munkatársa. Alapítója és vezetője a 15 éves Hajdúsámsonban működő „Öltögetők Klubjának” és vezeti a Nyíradonyi hímző közösséget is. Egyesületünk meghatározó személyisége, nemcsak a hímző, a viseletkészítő és nemezes közösségeinkben, hanem az egyesület közművelődési aktivitásaiban is.

Szeretettel gratulálunk ehhez a több évtizedes munkát elismerő díjhoz!

  • November 18-án küldötteink részt vettek a NESZ küldöttgyűlésén.

 A NESZ Szakmai Bizottságaikba delegált tagjaink közül nem vállalt további megbízást Hutkai László bőrműves, és Kormányos Lászlóné viseletvarró. Nem kapott a jelölés során bizalmat a tagságtól Szabó Erzsébet nemezes.

A 2023 őszi választás után az alábbi tagjaink dolgoznak majd a NESZ Szakmai Bizottságaiban:

Fazekas Sz.B.: Fazekas Ferenc; Mézeskalács Sz.B.: Radics László; Fémműves Sz.B.: Molnár József; Ifjúsági Sz.B.: Sütő Brigitta; Népi ékszer Sz.B.: Gyöngy Enikő, Szövő Sz.B.: Dezsőné Borbély Emma 

  • aSzakköri hírek

aSzakkörök indultak egyesületünk székházában, a Népi Mesterségek Házában. A gyertyamártó szakkört Dobosné Hajdú Anikó, a gyöngyfűző szakkört dr. Csapóné dr. Riskó Tünde, a hímző szakkört Molnár Tiborné vezeti.

Hajdú-Bihar Vármegye 29 településén 17 alkotónk, 10 féle mesterségben vállalt mentorálást. Az aSzakkörök több mint a felét már meglátogatták szakembereink, több helyszínre visszahívták őket, további személyes segítséget kérve.

Székházunkban a Népi Mesterségek Házában első alkalommal hirdettünk workshop programot. A szövő műhely korszerű eszközeit és a kosárfonást ajánlottuk fel az érdeklődőknek, 1-1 napra.  December 2, 9, 10-re várjuk azokat a debrecenieket, akik karácsonyra saját készítésű tárggyal lepik meg magukat, barátaikat.

  • Előzetes

-December 1-én „Kezeim munkáját tedd maradandóvá” címmel Kiss Árpádné palástkészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere, az MMA köztestületi tagja karácsonyváró kiállítása nyílik Debrecenben az Új Városháza Galériájában. A kiállításon láthatóak lesznek még egyesületi tagjaink közül Baji Imre kosárfonó, Dezsőné Borbély Emma szövő, Fazekas Ferenc fazekas, Harsányi Edit hímző, Lócziné Gödény Judit mézeskalácsos, Tóthné Dénes Anikó viseletvarró, Herpácsiné Mester Marianna szalmafonó és Lipcsei Jánosné szövő alkotásai.

-December 11. 17.00 Sáránd. Közösségi Ház. Áldott a kezeink munkája … A egyesületünket alapító népi díszítőművészeti hímzők kiállítása.

-December 8. Divatbemutató a Déri Múzeumban a folkTrend debreceni és Hajdú-Bihar Vármegye alkotóinak munkáiból.