• „Hajdú Hagyományok Nyomában”

Egyesületünk a Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata felkérése jelentős projektet valósított meg 2023 májusától októberig. A népi kézművesség népszerűsítésére, a megyei kézműves hagyományok megismertetésére, elsősorban gyermekek számára, legtöbbször Falunapok alkalmával, annak részeként, játszóházi programokat tartottunk. Vármegyénk 28 településére jutottunk el. Olyan helyeken is tartottunk bemutatókat és foglalkozást, ahol még nem találkoztak ilyen mesterségekkel, másutt ismerősként köszöntettek bennünket, hiszen rendszeresek a gyermekek számára szervezett játszóházak. Minden helyszínen 4 féle mesterségből választhattak az érdeklődők. A 16 tagunk számára élmény volt a „megyejárás”, találkozás az érdeklődő, alkotni vágyó gyerekekkel. Díszíthettek mézeskalácsot, fontak szalmából és vesszőből, készült bőr kulcstartó és karkötő, fűztek gyöngyöt, kötöttek textilből babát és sok minden más, saját használatra vagy ajándékba adható tárgyat.

  • „aSzakkörök”

Székházunkban, a Népi Mesterségek Házában 3 felé népi kézműves mesterséggel ismerkedhetnek az „aSzakköri” programok keretében az érdeklődők. A gyertyamártás és öntés újdonság a mi köreinkben, a gyöngyfűzéssel és a hímzéssel már többen találkoztak, de új ismereteket várnak az oktató filmektől és a mentoroktól. Székházunkban most használjuk oktatói célból első alkalommal a 2022-ben megvásárolt „okos TV”-t, melynek beüzemelése némi, nélkülözhetetlen technikai modernizálást is igényelt.

Vármegyei szintű vállalásunk, a helyszíni mentorálás is elindult, 17 szakemberünk 10 féle mesterségben vállalt helyszíni mentorálást, a vármegye 29 településén.

  • NIO zsűrizésről

Elmarad az idén egyesületünk szervezésében a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya hatósági zsűrije. Sajnálattal le kellett mondanunk ezt az évtizedek óta nyújtott, egyesületi tagjaink és a megyében, a régióban dolgozó népi kézművesek számára szervezett „szolgáltatást”. Novemberre nem tudtuk garantálni azokat a feltételeket, amelyeket csak szeptember végén ismertünk meg a NIO tájékoztatóján. Reméljük, hogy 2024-ben időben elindítva a felkészülést, meg fogunk tudni felelni az elvárt mennyiségi feltételeknek és tovább tudjuk segíteni tagjaink minőségi munkáját.

  • Réka Darida ösztöndíj programról

A Mesterségek Ünnepén 2 alkotónk is elnyerte azt az újonnan alapított Innovációs Díjat, melyet Réka Darida neve fémjelez. A Tulipán Foundation által meghirdetett ösztöndíjra is 3 alkotónk nyújtotta be pályázatát, melyhez egyesületünk elnöke is adott Ajánlólevelet.

  • 80 éves születésnap

Radácsi Piroska hímző, népi iparművész, a Népművészet Mestere egyesületünk egyik alapító tagjának 80 éves születésnapját ünnepeltük Hajdúszoboszlón, a Bocskai Múzeumban. A családias hangulatú programot az ünnepelt lánya meglepetésnek szánta, amit a meghívottak, közel 80 vendég, tiszteletben is tartott és nagy titokban készült a találkozásra az alkotóval. A múzeumban életmű kiállítással köszöntöttük a mestert, ez alkalommal is elkápráztatva a jelen levőket. A csodálatos, megismételhetetlen úrihímzések, a matyó, a dunántúli, az erdélyi hímzések olyan remekművek, amelyek Radácsi Piroska művészetét jellemzik. A kiállítás megnyitó előtt a helyi vezetők, az országos népművészeti szervezetek képviselői köszöntötték az alkotót. Az örökifjú Piroska a fiának, -aki a helyi néptánc csoport vezetője- felkérésére még táncra is perdült, visszaidézve néptáncos múltját.

  • Új galéria Debrecenben

Gyöngy Enikő zománcműves, ötvös, aki vászonszövéssel és nemezeléssel is igen eredményesen foglalkozik, kiállításon mutatkozott be Debrecen egy új művészeti galériájában, melyet egy cívis szervezet működtet. Egyesületi tagunk a kiállítás helyszínén, 3 héten keresztül délutánonként, zománcművészeti bemutatót tartott, népszerűsítve ezt a csodálatos mesterséget.

  • Előzetes

2023. december 2-án 8.30-tól tartjuk évadzáró közgyűlésünket a Vasutas Egyetértés Művelődési Központban. A szakmai beszámolók mellett Advent első napján sok izgalmas meglepetéssel várjuk tagjainkat.