• „Hajdú hagyományok nyomában”

Folytatjuk a népi kézműves bemutatókat és játszóházi foglalkozásokat megyeszerte. Kis településeken mutatunk be alkalmanként 4 féle „örökség szakmát”, melyeket örömmel, sok helyen újdonságként fogadnak. Tagjaink, alkotóink augusztus hónapban nemezművességet, gyöngyfűzést, vesszőfonást, mézeskalácsdíszítést mutattak be a települések szabadtéri ünnepi alkalmain.

  • 37. Mesterségek Ünnepe

Ebben az évben 14 népi kézművessel képviseltettük magunkat a 37. Mesterségek Ünnepén. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az idén alapított Innovációs Díj-ra két, a Mesterségek ünnepén jelen levő alkotónk is méltónak bizonyult. Az egyik Petrovics Nikolett szövő, a Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész, Junior Prima  díjas fiatal alkotónk, aki a székházunkban működő szövőműhely vezetője, a másik Szabó Erzsó, Junior Prima díjas textilművész, nemezművész.

A folkTREND 2023 divatbemutatón megyénkből és Debrecenből 7 alkotó munkáit láthatták az érdeklődők. Egyesületi tagjaink közül Bodóné Ungvári Éva szőtt gyermek viseleteinek, Dobosné Hajdú Anikó hímzett férfi öltözeteinek, Gyöngy Enikő nemez ruháinak és Petrovics Nikolett szőtt ruháinak tapsolt a nagyszámú nézőközönség.

  • Debreceni Virágkarnevál

A Debreceni Virágkarneválon augusztus 19-én és 20-án a debreceni Kossuth téren „Virágok a népművészetben” címmel mutatkozott be egyesületünk 6 alkotója. Herpácsiné Mester Marianna szalmafonó, Radics Zoltán mézeskalácsos, Molnár Tiborné hímző, Pusztai Gáborné mézeskalácsos, Berencsi Erika nemezműves és Magyari Tibor szarufaragó képviselte egyesületünket. A Kossuth Rádió 3 tagunkkal készített helyszíni interjút, melyet egyenes adásban sugároztak.

  • Szeptemberi előzetes

2023 szeptember 22-23-án immár 13. alkalommal rendezzük meg a Debreceni Népi Kézműves Fesztivált a Dósa nádor téren. Ez alkalomból tartjuk az I. Regionális Mézeskalácsos Találkozót is. A szabadtéri rendezvényen a 4 helyi mézeskalácsos mellett Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye mesterei is elfogadták a meghívásunkat. A téren egyesületünk tagjai 14 féle népi kézműves mesterséget mutatnak be. A két napos fesztivált most is néptánc programmal, Régimódi Játszótérrel, 7 Próbás Ifjú Mester versennyel gazdagítjuk. Lesz „fotózkodás a mézes szívvel”, és mindenki elkészítheti a saját maga által díszített mézes szívét . Megemlékezünk a mézeskalácsos mesterséget Debrecenben megalapító Kerékgyártó Sándorról is.