Elkészült az egyesület 2023-ra tervezett munkaterve, amelyet a kibővített vezetőségi értekezleten ismertettük a szekció vezetőinkkel. Az Ő program javaslataikkal kibővített tervezetet

2023. március 4-én, a közgyűlésen

ismertetjük egyesületünk tagságával.

 Természetesen még ott is gazdagodik majd a program terv, hiszen várjuk minden tagunk véleményét, javaslatát a 2023-as közös munkához.  Ez, a már eddig is igen sokszínű és gazdag program tartalmazza a NESZ elnöksége által közreadott országos terveket is.

Folytatjuk februárban a 2021-22-ben elindított és sikeres „Érzékenyítő” programot, amelynek célja az, hogy a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének hallgatói számára népi kézműves ismereteket nyújtsunk. Fazekas, nemezműves és szövő mesterségekkel ismerkednek meg a jelentkezők. A májusig tervezett foglalkozások során elméleti és gyakorlati ismereteket sajátítanak el a diákok, amelyeket későbbi munkájuk során jelentős mértékben tudnak majd hasznosítani. Az előző években olyan sikeres volt a program, hogy néhány növendék visszajár műhelymunkára az egyesületbe.

A kiállítási programjainkat folytatva az Álmosdon megrendezett fafaragó-nemezes bemutatót a  Nádudvari  Ady Endre Művelődési Központban megrendezendő kollektív kiállítás  követi, ez év áprilisában. Terveink szerint ezt a kollekciót Hajdú-Bihar vármegye településein és a „határon átnyúlva”, Székelyhídon is bemutatjuk.

Szakmai konferenciákat tervezünk, ill. partneri feladatokat vállalunk március 7-én, elsőként a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságával és a Hajdúsámsoni Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Kiállítóhellyel együtt, „Szakmai Nap – Változások Vonzásában” címmel. Az „aszakkör” program tanulságai és feladatai a regionális szakmai mentorok szemével” címmel Kolozsvári István a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke, majd Hubert Erzsébet elnök, a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület képviseletében az egyesület tervezett mentori programját, az NKA pályázata támogatásának eredményeként mutatja be. Az alkotói oldalt Dobosné Hajdú Anikó hímző népi iparművész, és nemezműves szakkörvezető ismerteti a hallgatósággal.

Befejeződött az alkotóházunk bővítése. A jelenlegi alkotóházunk telkén, egy 64 m2-es hajdani lakásból népi kézműves műhelyeket alakítottunk ki. Az új rész berendezésében sokat segített egy debreceni hölgy, aki megismerkedve az egyesület tevékenységével, bútorokat, textileket, kerámiákat, háztartási eszközöket ajánlott fel.

A nagyon sikeres, „A Népművészet Mesterei Hajdú-Bihar megyében” című, kiadványt egy sorozat első darabjának terveztük több mint 20 éve. Most igyekszünk folytatni könyvkiadási tevékenységünket. A várt, eredményes szponzori munka segítségével két, a Népművészet Mestere címmel kitüntetett alkotónk életútjáról jelentetünk meg könyveket 2023-ban.