• Újra indul az élet a Népi Mesterségek Házában

Január 5-től az évi végi ünnepek után új lendülettel dolgoznak a szövők a Népi Mesterségek Házában. Egy fiatal ötvös hölgy csatlakozott a műhely csapatához. Ő a műhely vezető, Petrovics Nikolett irányításával ismerkedik a szövéssel, a pápai szövőszék adta sokszínű technikával. A régi tagok szedettes és kilim technikával készítik anyagaikat. Ebben az évben is pályáznak a Hevesi Országos Szőttes Pályázatra.  

Január első napjaiban a gyöngyös csoportok is elkezdték a munkát a Népi Mesterségek Házában. A régebben az alkotóházban dolgozó közösségben a 12 évestől 80 évesig vannak gyöngyösök, közöttük a tudás átadás példamutató. A Kárpát medence népi gyöngy kultúráját dolgozzák fel a heti rendszerességgel megtartott foglalkozásokon. Vezetőjük dr. Csapóné dr. Riskó Tünde. Az újabb csoport, a Gyöngykalózok, az iparművészet felől közelítik meg a gyöngy alkalmazását, dekoratív ékszereket készítenek a maguk és környezetük örömére.

Új színterek kapcsolódnak be az egyesület szakmai munkájába. Egy 64 m2-es lakással bővül műhelyrendszerünk. Átszervezzük a jelenlegi alkotóház műhelyeit, a cél az újabb mesterségek tanulási helyszíneinek kialakítása, kiscsoportos tevékenységek bővítése. Nyári táborainkat gyerekek számára is elérhetővé tesszük, hiszen újabb szociális helyiséggel is gazdagodunk. A bővítéssel szállást is tudunk majd adni vendég előadó számára. 

  • A Magyar Kultúra Napját kiállítással ünnepeljük

Január 25-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar megyei Igazgatósága, a VOKE Egyetértés Művelődési Központ és a Magyar Népművelők HBM Egyesülete tagjaival együtt Álmosdon. 2023-ban 10. alkalommal népi iparművészeti alkotások képviselik a magyar kultúrát Kölcsey Ferenc szülőházának településén. Egyesületünk faműves és nemezműves tagjainak munkáit láthatják majd 10 napon át a helyiek a Református Egyházközség Gyülekezeti Házában.

A kiállítás megnyitása előtt a hagyományoknak megfelelően emlékkoszorút helyeztünk el a Kölcsey Emlékház falán.

  • Előkészületben

Folytatódik a közös project a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékével. Februárban indulnak az „érzékenyítő „foglalkozások. Az egyetemisták a fazekas a nemezműves és szövő mesterségekkel ismerkednek. 

  • Újdonság

A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságával „aszakkör” témában márciusban közös munka indul. Az Igazgatóság felmérésére építve keressük meg azokat a megyei közművelődési intézményekben dolgozó munkatársakat, kik szakmai segítséget kérnek az egyesület népi kézműves mestereiktől. Három hónapon át tartjuk a konzultációkat számukra a Népi Mesterségek Házában.

Az Igazgatósággal együtt konferencián mérjük fel az igényeket, dolgozzuk ki a konzultációk témáit.

Ezt a munkát a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert összegből finanszírozzuk.