• A képzők képzése

Kiváló szakembereink örömmel vettek részt a XII. Országos Viseletkonferencián és Kiállításon, ahol Pataki Miklósné a Népművészet Mestere tervezésében, Csintalan Jánosné és Bessenyei Jánosné kivitelezésében hevesi rátétes viseletekkel is találkozhattak a látogatók.

 • „Hagyomány a divatban”

A Matyó Népművészeti Egyesület szervezésében, Molnár-Madarász Melinda iparművész, ruhatervező által vezetett workshop foglalkozásokról sok-sok új ismerettel és lelkesedéssel tértek haza a pályázati feladatok előtt álló viseletkészítő alkotóink. Köszönjük a tartalmas három napot!

 • Együtt a jövő közösségszervezőivel és tanáraival

A Csillagvirág Népművészeti Egyesület Vendégei voltak a Neveléstudományi Intézet Andragógiai és Közművelődési Tanszékének oktatói, illetve a Közösségszervezés szak 2. és 3. éves hallgatói. Az együttműködés jegyében a kiránduláshoz csatlakozott a Nemzeti Művelődési Intézet Heves vármegyei Igazgatósága, illetve a Heves Megyei Közösségszervezők Egyesülete. A kirándulás során a hallgatók ellátogattak Hevesre, ahol az Egyesület tagjai fogadták őket, ahol a helyi civil szervezetek munkájába is betekintést nyertek a résztvevők, illetve kézműves foglalkozás keretében palóc viseletes babát is készítettek.

 • Közösségépítő népi kézműves ház Bodonyban (Újra mertünk nagyot álmodni)

Előzmények:

A még ma is működő, 1951-ben alakult Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet 1957-ben megalapította a helyi szőttes és hímzés hagyományok feldolgozására szervezett, jelentős számban bedolgozókat is foglalkoztató bodonyi részleget, amely a tagság elöregedése, a fiatal utánpótlások hiánya miatt 2018-ban befejezte a termelő tevékenységet.

A részleg épületének hasznosítása az elmúlt években esetleges volt, a mátrai és helyi programokra érkező vendégek, kézműves és gyermekcsoportok fogadására szolgált.

A 2010-es évek után a mátrai kis településeken is elindult a fiatal családok számának a növekedése, akik keresték helyüket, szerepüket az újra benépesülő falvakban.

Az épület, mint adottság, közös gondolkodásra ösztönzött bennünket. A hagyományos tevékenységet ösztönző forrásanyagok adottak, az értékeknek hasznosulnia kell.

Döntésünket indokolta;

 • a hevesi palócok szőttes, hímzés és viseletkultúrájának leghitelesebb forrásanyagait őrzi a település,
 • a betelepült fiatal és középkorú lakosok keresik a helyi identitást erősítő tárgyi és szellemi örökséget,
 • a civil szervezetek kezdeményezésére újraszerveződött formális és informális közösségek alakultak, akik keresik a működésüket kiszolgáló tereket,
 • a helyi lakosok a népművészeti házat a hagyományos kézművesség bázishelyének ismerik,
 • a közösségi terek valamennyi korosztály számára alkalmasak, a formálódó igények és programok szerint fejleszthetők, bővíthetők,
 • a felújítható népművészeti ház – (kiegészülve Les Gábor Népművészet Mestere nagybányai edényeinek bemutatásával) – adottságaival, program ajánlataival a hevesi palóc települések által létrehozott, – Mátraballa, Mátraderecske, Sirok, Recsk, Parád, Bodony, Parádsasvár, Mátrafüred útvonalban -, a kulturális turizmust szolgáló, hagyományőrző, – szűkebb és tágabb területet felölelő programok fontos eleme lehet.

A népművészeti ház közösségépítő szerepe:

 • a Csillagvirág Népművészeti Egyesület, mint a Hagyományok Háza Magyarországi Vidéki Hálózatának partnere, fontos feladatának tekinti a „fehér foltok”, a hagyományos kézműves tevékenységek, az „elfelejtett szakágak” feltárását, a működtetésükhöz szükséges erőforrások biztosítását,
  • az egyesület tagsági és támogatói  hálózatát tudásátadó programokkal, műhelyfoglalkozásokkal  bővítheti, szakmai munkájával közösségek építését generálhatja,
  • kezdeményezheti az együttműködést a helyi, azonos célokért dolgozó civil szervezetekkel; Kenderszer Közhasznú Egyesülettel, a Bodonyi Hagyományőrző és Nyugdíjas Egyesülettel, Palóc Út Kulturális Turisztikai Egyesülettel,
  • egymásra épülő  hagyományőrző programokat szervezhet földrajzilag közel eső mátraderecskei népművészeti házzal- palóc pajtával,  a Recski Tájház-Palóc Galériával és a parádi Fáy András Alapfokú Művészeti Iskolával.

2023 évre szervezett „mátrai hagyományőrző eseménynaptár” szervezetünk összefogó, koordináló szerepét igazolja.

„Merjünk nagyot álmodni?”

Az alkotómunkához házakra, műhelyekre van szükség, ahol a helyi hagyományokra épülve új értékek és közösségek jönnek létre. A bodonyi népművészeti ház ilyen, amelyet érdemes felújítani, és az alkotás, a közösségépítés szolgálatába állítani. A kérdés csupán az, egy kor tárgyi kultúráját őrző ház milyen forrásokból és milyen eszközökkel tehető egy mátrai zsákfalu hagyományőrző közösségi színterévé. A kérdésre közösen keressük a választ Bodonyban, a július 21-23 között szervezendő workshop foglalkozások záró fórumán.