Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének eseményei

Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének eseményei

  • Magyar Kézműves Remek pályázat

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén XVII. alkalommal rendezte meg a “Magyar Kézműves Remek” pályázat ünnepélyes díjátadó rendezvényét. Erre az idén többmint 120 pályázat érkezett be, és a szeptember 27-én tartott ünnepélyes díjátadón átadásra került 47 “REMEK DÍJ” és két pályázó “Elnöki aranyérem” kitüntetésben részesült.

Dr Parragh László az MKIK elnöke köszöntő beszédében örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a hagyomány, a kézművesség és a mesterségek egyre nagyobb előtérben foglalnak helyet. Egyre nagyobb az érdeklődés a kézműves termékek iránt, hiszen egyre többen keresnek időtálló, egyedi, kézműves terméket. Dr. Parragh László elmondta, hogy ezzel a díjjal nemcsak elismerni akarják ezeket a kézműves alkotásokat, hanem azt is szeretnék, hogy minél szélesebb körben tegyék ismertté a kézműves termékeket. Cél az is, hogy ezek a kézműves alkotások egyre keresettebbek legyenek a piacon, és egyre nagyobb értéket képviseljenek. Kiemelte azt is, hogy valamennyi alkotás, mely megüti a mércét, annak mindnek jár az elismerő kitüntetés.

A Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár asszony, Pölöskei Gáborné beszédében közölte, hogy a kézműves termékekből sosem elég. Fontosnak tartotta, hogy egy-egy termék nemcsak a régió, hanem az ország imázsát is emeli, népszerűsíti. Megfigyelései alapján elmondta azt is, hogy hála Istennek, egyre több kézműves termék születik, és a díjazott termékekből kiállítás is szerzeződik. A jövőt illetően elérkeztünk a negyedik ipari forradalom közepén oda, hogy minden gyerek olyan tudást szerezzen, amivel megállja a helyét, úgy, hogy közben hagyományainkat ápolja, és hirdeti. Fontos szempont, hogy megőrizzük a” mester és inas” kapcsolati formát is. Fontos a szakképzés, innovatív vállalkozások születése a kézműves területeken is, melyek megállják helyüket a világpiacon.

Kovács J. Attila a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari alelnöke kiemelte, hogy megyénkből, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből hat alkotó indult ezen a versenyen, és közülük négy fő 

  • Eperjesi Csaba fafaragó népi iparművész református “szószékkorona” fából,
  • Rácz László kovács mester “fény és árnyék napóra és gyertyatartó” tárgyegyüttes
  • Debreczeni Sándor késes népi iparművész “szalonnázó pásztorbicska luxus kivitelben, afrikai nagy nyúzó vadászkés alkotásokkal,
  • Merényi József faműves népi iparművész “a juhász három kelléke (juhászkampó, pásztorfurulya és kutyagerinc)

“Kézműves Remek” díjjal érkezett haza.

  • Merényi József faműves “Elnöki Aranyérem” kitüntetésben is részesült. A népi iparművész nyilatkozatában elmondta, hogy “ötödszörre nyertem el a Magyar Kézműves Remek” elismerést, ami Elnöki Aranyéremmel járt.” A Magyar Kézműves Remek pályázatra benyújtott munkái jelenleg a Teleki Tehetséggondozó Kollégiumban vannak kiállítva.

Örömmel gratulálunk egyesületünk tehetséges tagjainak az elért sikerekhez.

  • Közgyűlés

A Bükkaljai Kézműves Mesterek Egyesülete novemberben megtartotta évzáró gyűlését. Kovács J. Attila egyesületünk elnöke vezetésével családias hangulatban zajlott. Kiértékeltük az egyesület éves munkáját, eseményeit, sikereit. Az eddig elért sikereinket a jövő évben is szeretnénk megtartani, illetve felülmúlni.