• Mesterség bemutatók, játszóházi foglalkozások

Szeptember és október hónapban több rendezvényen vettünk részt. Többségüknek rendszeres résztvevői vagyunk.

-2023. szeptember 9. Bakonszegen a 26. Szüret-elő mulatságon, Balogh Sándorné kézműves játszóházzal képviselte a „Gyékény-s” sátorban a Bihari Népművészeti Egyesületet. A folyamatosan érkező gyerekekkel sásbabát, békaszéket, gyékény karikát, és ugráló békát készíttek.

-2023. szeptember 9. Berettyóújfalu Város Önkormányzata és a Berettyó Kulturális Központ idén is megrendezte a Tájak-Házak-Ízek Fesztivált. A rendezvény idén a berettyóújfalui Szent István téren volt.  A Nadányi Zoltán Művelődési Ház meghívására Egyesületünk mesterei míves portékákkal, mesterség bemutatóval vettek részt az eseményen. A gyerekek pedig a Bihari Góré Játszóban próbálhattak ki kézműves tevékenységeket.

-2023. szeptember 10-én, a Pénz-Ügyesek Egyesülettel összefogva vasárnap ismét részt vehettünk A régi Magyarország ízei fesztiválon Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban. A zsűri az általunk kézműves vásárral és a Bihari Góré Játszóval benépesített Tarpai Portát ítélte a legszebbnek.

-2023. szeptember 16-ai hétvégén két bihari rendezvényen is részt vehettünk. Szombaton Bárándon, a Helyi Értékek Fesztiválján a Bihari Góré Játszóházzal, Létavértesen pedig a Kossuth-kertben megrendezett szüreti napon mesterség bemutatókkal vártuk a látogatókat.

-2023. október 13-án, és 14-én, a berettyóújfalui Kabos Endre Városi Sportcsarnokban megrendezésre kerülő XXV. Bihari Számadó Napokon ismét találkozhatott az érdeklődő közönség az idén 30 éves Bihari Népművészeti Egyesület alkotóival.

A furtai hímzés hagyományát bemutató alkotóközösségünk, a Juhász Erzsébet Hagyományőrző Egyesület a szakmai szemlén a Vásárdíj kategória 3. helyezését érte el, amihez ezúton is gratulálunk!

  • Szakkör

2023. szeptember 9-én, és október 7-én, szombaton ismét összegyűltek az egyesület hímző szakkörének tagjai az Alkotóházban, ahol Tarsoly Andorné szakkörvezető útmutatásai alapján a Zobor vidéki keresztszemes hímzés motívumaival és technikájával ismerkedhettek meg.

  • A Hagyományok Háza 60 órás kihelyezett képzése

2023. október 14-én, kezdődött a kosárfonó foglalkozás az Alkotóházban Balogh Károly vezetésével. A résztvevők a vessző válogatása, előkészítése után kosáraljat készítettek. Október 21-én, már elkészültek az első kis kosarak.

  • Alkotói siker

Bianka Soós a XXIII.  Országos Szőttespályázaton díjazásban részesült. Szeretettel gratulálunk!

  • Szakmai konferencia, előadások

2023. szeptember18-án, és 19-én, rendezte meg a Bihari Múzeum „A Divat mondja meg, hogy ki vagy?! – Viseletek és történetek az öltözködés múltjából és jelenéből” című, Kárpát-medencei kitekintésű konferenciáját, ahol a főúri, polgári és katonai viseletek mellett a népviselet átalakulásáról is szó volt. Ez utóbbi pedig a Barcaságtól a Jászságon át egészen a Rábaközig megmutatkozhatott. A bihari témák ismertetésében pedig mi is részt vehettünk: Kolozsvári István egyesületi elnök a „Kitesszük a szűrét…” címet viselő országos pályázatunkat és annak előzményeit ismertette, Gyönyörűné Erdei Judit egyesületi alelnök, szűrrátét-készítő népi iparművész, a népművészet ifjú mestere pedig a rátétes bihari cifraszűrök történetét, készítési módjait és továbbélését mutatta be előadásában. A két nap valamennyi előadása megtekinthető a Bihari Múzeum által rögzített felvételeken:

https://www.facebook.com/biharimuzeumberettyoujfalu/videos/1321641998722286

https://www.facebook.com/biharimuzeumberettyoujfalu/videos/870295687413549

  • Jubileumi kiállítás

Októberben ünnepeljük a Bihari Népművészeti Egyesület megalakulásának 30. évfordulóját. A jubileum jegyében már több programot is megvalósítottunk 2023-ban. Az ünnepi hónapban pedig az egyik legkiemelkedőbb eseményünk az egyesületünk tagjainak alkotásaiból álló gyűjteményes kiállítás. 2023. október 13-án, 17 órakor, a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Ház Bihar Vármegye Galériájában megnyílt a Bihari Népművészeti Egyesület 30 éves jubileumi kiállítása. Köszönetet mondtunk miden alkotónak, aki rendelkezésre bocsátotta tárgyait a tárlatra, illetve mindazoknak, akik a kiállítás rendezésében és megnyitásában közreműködtek: Magyar Zita alapító tagunknak, a népművészet ifjú mesterének és az egyesület munkatársainak, valamint dr. Tar Károlynénak, a Kézműves Alapítvány alapító-kurátorának, Lisztes Évának, a Nadányi Zoltán Művelődési Ház vezetőjének, Tóth Gyula népzenésznek, a népművészet ifjú mesterének és mindazon tagjainknak is, akik a vendéglátást tették igazán családiassá és tartalmassá.

https://www.facebook.com/berettyo.televizio/videos/2057363937950945

Jubileumi ünnepi hónapunk következő kimagasló eseménye október 27-én, az ünnepi közgyűlésünk lesz.