• Mesterek útján

Hogyan készítették a régi mesterek a használati tárgyakat, milyen anyagokkal és technikákkal dolgoztak? Hogyan alkotnak napjainkban a népművészek, mi motiválja őket és miért választották ezt az életformát? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az Alföld Televízió Mesterek útján című 2022 decemberében elindult sorozata. A legutóbbi részek közül kettőben is egyesületünk egy-egy tagja mutatkozhatott be:

  • A január 11-i adásban A Bodorka NépmesePont egyik vezetője, Rácz Anikó Nagy Páva-díjas mesemondó, képzőművész mutatta be a legkisebbek bevonására alkalmas körmöcskézés technikáját és közben mesélt régi eszközökről és magáról a népmesepontról is.

https://www.youtube.com/watch?v=A9UONQAMIEk

  • A január 25-i adásban a Balázs Kézművesház alapítója, Balázs József fafaragó, fazekas, kályhakészítő népi iparművész elsősorban a faművesség rejtelmeibe adott betekintést.

https://www.youtube.com/watch?v=1vo6D3UNFQs

  • Interjú Porkoláb Ferenccel

A Porkoláb Ferenc derecskei szűrszabó és szűrrátétkészítő népi iparművész, a népművészet mestere munkájába és mindennapjaiba pillanthatunk be a Hajdú-Bihari Napló, illetve a megyei hírportál Portré rovatában. Időszerűségét ezúttal a megyei önkormányzattól novemberben kapott Bocskai István-díj adja.

https://www.haon.hu/helyi-eletstilus/2023/01/porkolab-ferenc-nepi-iparmuvesz-orulok-ha-kiteszik-a-szuromet

  • Magyar Zita kitüntetése

Berettyóújfalu Város Önkormányzata a magyar kultúra napján, három évente adja át a város kulturális kitüntetését, az Erdélyi Gábor-díjat, melyet ebben az évben Magyar Zita fazekas népi iparművész, a népművészeti ifjú mestere, egyesületünk alapítótagja vehetett át. Magyar Zita – amellett, hogy önállóan, saját műhelyében dolgozó alkotóként számos helyi és országos alkotópályázat díjazottja, egyesületi és regionális kiállítások rendezője, oktatóként és szervezőként is kimagasló tevékenységet végez. A Bihari Népművészeti Egyesület fazekas szakági vezetője, ciklusokon át volt a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Fazekas Szakmai Bizottságának tagja, 2021 óta pedig a megyei hatókörű tevékenységet végző Kézműves Alapítvány kuratóriumának elnöke. Elkötelezettsége, igényessége, magas szintű, számos országos és regionális díjat elért alkotói tevékenysége és közösségi szerepvállalásai által országos hírnevet és elismertséget szerzett mind saját maga, mind egyesületünk, mind pedig Berettyóújfalu városa számára.

https://www.youtube.com/watch?v=fyTJjxB3vtA

  • A magyar kultúra ünnepe Biharban

Berettyóújfalu kulturális intézményei és civil szervezetei, valamint Nagyvárad magyar közössége 2001 óta ünneplik együtt a magyar kultúra napját, többnapos rendezvénysorozat megvalósításával. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakoztak 2016-ban testvérvárosaink, Debrecen és Margitta is. Ebben az évben pedig – együttműködve Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatával – más településeken is közreműködtünk egy-egy tematikus programban.

  • A magyar kultúra ünnepe berettyóújfalui gálaestjén vehette át Magyar Zita Berettyóújfalu Város Önkormányzata Erdélyi Gábor-díját
  • Margittán, január 20-án gyűjteményes kiállítást rendeztek a helyi művelődési ház galériájában a város alkotóinak munkáiból. A kiállításon szerepelnek egyesületünk tagjai, az Albison élő és dolgozó fazekasházaspár, Sárkány Szabolcs és Sárkány Melinda hagyományos margittai edényei is.
  • Január 26-án nyitottuk meg Kecse Gabriella, a nagyváradi Tanoda Egyesület és Kolozsvári István, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke a Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Az ecsettől a mennyezetig – festett templomkazetták bútorfestők feldolgozásában” című vándorkiállítását a Nagyváradi várban. Az Ament Éva bútorfestő népi iparművész által vezetett csoport tagjai – Földi László, Kerékgyártó Emese, Lőrinczné Hrabovszki Mária, Molnár Anikó, Morva Lászlóné, Nagyné Hajdu Emese, Nagyné Vig Krisztina, Reisz Ágnes, Schneiderné Papp Edit, Szabó Mária, Vincze Borbála, Vígh Ilona – munkáiból álló tárlat február 22-ig tekinthető meg a Fejedelmi Palota C épületének I/13. termében, kedd és vasárnap között, helyi idő szerint 9-17 óráig. Ezúton mondunk köszönetet az alkotóknak, a kiállítást befogadó Nagyváradi Városi Múzeumnak, valamint a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Ház munkatársainak – Lisztes Évának és Nagy Gábornak – a rendezésben nyújtott közreműködésért! A kiállítás februárban Nagybányára, a Teleki Magyar Házba vándorol tovább.
  • Január 26-án a Sárrét egykori „főhelyén”, Biharnagybajomban, a tájegység néprajzi és népművészeti hagyományainak középpontba állításával, Szűcs Sándorra is emlékezve tisztelegtünk a magyar kultúra előtt, a „Szűcs Sándor Mesedélelőtt” című rendezvényen.