• Mestereink külföldön

Mestereink közül Tarsoly Andorné hímző népi iparművész vett részt NESZ delegáltjaként Isztambulban, a Büyükçekmece Fesztiválon. Mesterség-bemutatóin a magyar hímzésekkel ismerkedhettek meg a látogatók.

 • Felnőtt Népművészeti Alkotótáborában

Hasznos kézműves technikákat és ötleteket gyűjthettek azok az alkotni vágyó felnőttek, akik részt vettek a Bihari Népművészeti Egyesület XXIV. Felnőtt Népművészeti Alkotótáborában. Számos visszajáró táborozónk mellett sok új résztvevőt is köszönthettünk.

 A résztvevők igen sok szép alkotást hoztak létre a szövőszékek, a fazekaskorongok, nemezelő és gyöngyfűzőasztal mellett, és a szalmafonásból is kaphattak ízelítőt.

A szakmai kirándulás úti célja a vértesi Rozsnyai Gyűjtemény, a Bihari Jurtatábor és az Irinyi János Kiállítóterem, majd Álmosdon Joseph Kádár állandó kiállítása, a Kölcsey Ferenc Emlékház, valamint néhai Mucsi Mihály kovácsmester múzeummá alakított műhelye volt. Reméljük jövőre minél többen visszatérnek hozzánk táborozni, vagy akár az egyéb eseményeinken, foglalkozásainkon is találkozhatunk majd!

 • Nemzetközi Népművészeti és Magyarságtalálkozó

Dorcsák Ignác Pál, a Vésztői Református Egyházközség lelkipásztora meghívására Seprenyi Dánielné, a Komádi Fekete Erzsébet Hímzőkör vezetője és Dr. Takácsné Polgár Adél részt vett a vésztői 25. Nemzetközi Népművészeti és Magyarságtalálkozón, ahol a komádi hímzést mutatták be. A hét folyamán nagy érdeklődés övezte a gyönyörű Komádi vászonhímzésünket, mind a tábor résztvevői, mind a hímzést kedvelő helyi lakosok körében. A táborban több kismesterség mutatkozott be, mint bőrös, szövő, kosárfonó, nemezelő, játékkészítő. A tábort egy gálaműsor zárta, ahol a résztvevők bemutatták a hét folyamán tanultakat. Egy kiállítás keretében pedig megnézhették, hogy a műhelyekben milyen alkotások születtek. Ugyancsak ők tanították a komádi hímzést a körösnagyharsányi alkotóházban augusztus 14-19. között, a Hímzések a Körösök mentén tematikájú helyi alkotótáborban, ahol a másik téma a kalotaszegi varrottas volt.

 • Hímző és szűrrátét-készítő tábor

Sáránd önkormányzata az EFOP – 1.6.2 – 16 – 2017 – 00123 „Egy úton járunk” pályázat keretében valsította meg hímző és szűrrátét-készítő táborát, amelyet idén is Virágos Lajosné Kozák Anikó és Gyönyörűné Erdei Judit vezetett.

 • Kitüntetések

A Komádi Városi Önkormányzat a város napja alkalmából megrendezett ünnepi képviselő-testületi ülésén, augusztus 5-én adta át a városi kitüntetéseket. Ezen a jeles alkalmon egyesületünk két tagja is elismerésben részesült. A komádi fehér- és vászonhímzés hagyományának fennmaradása, megőrzése, hazai és nemzetközi megismertetése érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréséül Dr. Takácsné Polgár Adél polgármesteri elismerő oklevélben, Kolozsvári István pedig a város érdekében kifejtett közművelődési, közgyűjteményi és kulturális szervező tevékenysége elismeréséül Barsi Dénes-díj kitüntetésben részesült.

 • Gyerek- és családi programok

A Bihari Gyerekesély Iroda felkérésére további bihari települések nyári napközis gyermek- és családi programjain vehettünk részt: augusztusban Furtán és Csökmőn mutattunk be néhány népi kézműves tevékenység alapjait az érdeklődőknek.

 • Díjátadó

Nagy szeretettel és büszkeséggel adjuk hírül, hogy egyesületünk egyik legifjabb tagja, Irimiás László karikásostor-készítő augusztus 19-én, a Pesti Vigadóban átvehette a Népművészet Ifjú Mestere díj kitüntetést. Eddigi kitartó, eredményes munkájának méltó elismeréséhez szívből gratulálunk, a továbbiakhoz pedig töretlen alkotókedvet és hasonló szép sikereket kívánunk!

 • Nyárzáró Fesztivál

Augusztus 18-án és 19-én Berettyóújfaluban, a közelgő nemzeti ünnep alkalmából megrendezett Nyárzáró Fesztiválon vártuk a legkisebbeket különböző foglalkozásokkal és népi játékokkal.

 • Mesterségek Ünnepe

Augusztus 19-21. között ismét ott voltunk a Mesterségek Ünnepén. A 36. Mesterségek Ünnepén, összesen több mint 30 résztvevővel, számos mesterségbemutatóval, népi kézműves portékákkal és a Bihari Góré Játszóházzal vártuk az érdeklődőket. A Bihari Népművészeti Egyesület standjait idén is a Szentháromság parkban, a Mátyás templom és a Halászbástya tőszomszédságában találta meg mindenki, aki ellátogatott a legrangosabb hazai népművészeti fesztiválra. A népi kézművességen túl pedig a folklórhagyományainkat is bemutattuk: pénteken Tóthné Bene Judit, Máté Miklós és Rápolti István örvendeztetett meg minket citeramuzsikával és népdalokkal, szombaton pedig a Bodorka NépmesePonté volt a főszerep, Rácz Anikó mesemondó élőszavas mesemondással és mesés játékokkal várta a családokat. 20-án részt vettünk a mesterek felvonulásán és a kenyérszentelésen is, melynek részesei voltak csapatunk legfiatalabb tagjai is, akik néhány év múlva már egyesületi tagságunkat is gyarapíthatják. Az augusztus 21-i díjátadón egyesületünk alapító tagja, Barta József fafaragó népi iparművész Aranykoszorú díjat vehetett át a NESZ elnökétől. 

 • folkTrend

„folkTREND – a hagyomány régi, a stílus új” – a Mesterségek Ünnepén hatodik alkalommal rendezte meg az Agrárminisztérium a Népművészeti Egyesületek Szövetségével együttműködve a tradíciókon alapuló, mégis modern, a hétköznapokban is hordható viseleti darabok népszerűsítését szolgáló divatbemutatóját. Az idei díjazott és bemutatott alkotások között szerepelt egyesületi tagunk, dr. Chománé Németh Orsolya gyöngyfűző népi iparművész „Gyöngycsipke” nevet viselő esküvői gyöngyékszer-kollekciója is.

 • Országos Bio Főzőverseny és Pásztortalálkozó

Augusztus 28-án ismét részt vehettünk a virágoskúti Rózsakert csárdában az immáron 20. alkalommal megrendezett Országos Bio Főzőversenyen és Pásztortalálkozón. Köszönjük Rózsa Péternek az újbóli meghívást, egyúttal gratulálunk a jeles kerek évfordulóhoz, és kívánjuk, hogy még sok évtizeden át legyen módunk együtt tölteni nála, vele és a többi résztvevővel augusztus utolsó vasárnapját!

 • Szoboszlói Birka- és Slambucfőző Örömnap

A helyi szervezők meghívására vihettük el a Bihari Góré Játszóházat a 23. Szoboszlói Birka- és Slambucfőző Örömnapra, mely rendezvény a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által megvalósított, „A hajdú hagyományok nyomában” című programsorozat részeként került megrendezésre szeptember 3-án, a hajdúszoboszlói repülőtéren.

 • Régi Magyarország Ízei Fesztivál

Szeptember 4-én, vasárnap Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfalu tarpai portáját ismét bihari ízek, illatok és élmények töltötték meg. A Régi Magyarország Ízei Fesztiválon vettünk részt népi kézműves portékákkal, mesterségbemutatókkal és gyerekprogramokkal. A mesterek mellett a családokat játszóházi foglalkozásokkal vártuk, a Bodorka NépmesePont a rendezvény tematikájához illeszkedve A király kenyere című meséhez kapcsolódó játékokat hozott, a gasztronómiai vetélkedésben pedig idén is Berettyóújfalui Pénz-Ügyesek Egyesület főzőcsapata mérette meg magát, akik „Töröktyúk lucskosan” elnevezésű főételükkel elhozták a „Legízletesebb húsos étel” díjat! Valódi csapatmunka és közösségi élmény volt ismét ez a vasárnap!