• A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a megyei Agrárgazdasági Kamara és Berettyóújfalu Város Önkormányzata közreműködésével – egy év szünet után – rendezték meg a XXII. Bihari Számadó Napokat. Ahogy eddig, így ebben az évben sem hiányozhatott október 16-án, és 17-én a Bihari Népművészeti Egyesület standja, a berettyóújfalui Kabos Endre Városi Sportcsarnokban.
  • Október 20-án, volt a XIV. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Észak-Magyarország és Észak-Alföld régiókba benyújtott pályaművek zsűrizése Berettyóújfaluban.

Ebben az évben négy korcsoportban, hat megyéből, illetve a Felvidékről 47 egyéni, illetve csoportos pályázó 194 munkája került terítékre, melyeknek csaknem 4/5-e került be a kiállításba, így részt vehet a januári országos megmérettetésen.

A pályázat zárórendezvénye november 9-én, valósult meg a Matyó Népművészeti Egyesület és a Bihari Népművészeti Egyesület közös rendezésében, a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Házban.  Itt vehették át az észak-magyarországi és észak-alföldi alkotóinak díjait, és nyitottuk meg a két régió pályázóinak munkáiból készült kiállítást. Szeretettel gratulálunk minden alkotónak, továbbá felkészítő tanáraiknak és mestereiknek! A kiállítás november 30-ig látogatható.

A XIV. Vándorlegény pályázat berettyóújfalui regionális rendezvényéről az M5 Híradó is beszámolt (13.20 perctől): https://mediaklikk.hu/…/11/09/m5-hirado-2021-november-9/

  • Újra forgott a film.- elkészültek a portréfilmek Sárközi Béla Józsefnével, Gyönyörűné Erdei Judittal és Porkoláb Ferenccel, akik korábban a szűrrátét technikáját, a rátétes szűrök hagyományát és a díszítmény továbbvitelének lehetőségeit felvillantó epizódok szakkörvezetői. Az elkészült felvételek a jövőben az aszakkor.hu oldalon lesznek elérhetők.
  • Fájó veszteség érte a tárgyalkotó népművészek szűkebb s tágabb közösségét: december 15-én vettünk végső búcsút Török Istvánné Marikától, a Bihari Népművészeti Egyesület alapító elnökétől, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének felügyelőbizottsági tagjától, aki súlyos betegségével folytatott hosszas küzdelem után, 2021. november 25-én, életének 66. évében hunyt el. A saját és családja kívánsága szerint végső búcsúztatására másnap, szűk családi körben került sor. Drága emlékét mindörökre megőrizzük, a ránk hagyott örökséget tovább visszük és tehetségünk szerint gyarapítjuk!
  • Az adventi időszakban, szombat délelőttönként ismét benépesült az Alkotóház, és a részt vevő családok apraja és nagyja a közelgő ünnepekre készülődött. Így került ki a szorgos kezek közül adventi koszorú, mártott gyertya, karácsonyfadísz termésekből, gyapjúból, szalmából, agyagból és természetesen nem maradt el a mézeskalácssütés sem.
  • A Bihari Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Háza, a Komádi Városi Önkormányzat és a komádi Közösségi Ház és Városi Könyvtár által az elmúlt évben közösen meghirdetett és megvalósított Fekete Erzsébet Komádi Hímzőpályázat anyagából nyílt kiállítás a magyar kultúra napja alkalmából, 2022. január 21-én, 16 órakor a debreceni Tímárházban.
  • A magyar kultúra napja alkalmából nyílt meg, és február 28-ig látogatható az ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeumban a település értékeit bemutató kiállítás. A tárlaton szerepelnek Benei Péter hagyományőrző pipakészítő, népi iparművész tagtársunk alkotásai is, akinek ezúton is szeretettel gratulálunk!
  • 2022. január 25-én, a Debreceni Görögkatolikus Metropolitai Hivatal épületében. került sor a XIV. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat zárórendezvényére, a díjazottak munkáiból rendezett kiállítás megnyitójára és díjátadó ünnepségére. Az Észak-Alföldi régió pályázói közül 19 egyéni, illetve 4 csoportos alkotást jutalmazott az országos zsűri.
  • Mestereink munkáiból idén is időszaki kiállítások láthatóak az Alkotóházban. (Berettyóújfalu, Tavasz krt. 10.) 2022. február 5-től Török Zita fazekas népi iparművész alkotásai tekinthetők meg, munkanapokon 8.00–16.00 óra között. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
  • Az Alkotóházban a farsangi időszakban szombatonként a családi kézműves foglalkozásokon nemez álarcok, apró pergető dobok, lábon forgatós ugró játékok és fonott díszítéses bőrkarkötők készültek, brúgattyú, játékok, hangkeltő eszközök, gyöngy és bőr ékszerek készítésére került sor.