• 07. 20-24. között a XXII. Országos Felnőtt csuhéfonó és kézműves alkotótáborban vehettek részt az érdeklődők. A helyszín az Alkotóház volt. Első nap csodás tűzzománc képek, a fazekaskorongokon pedig agyagedények készültek. Ezeket az agyagmunkákat második nap, már díszítették a táborosaink, valamint folytathatták a korongozást. Különböző technikák kipróbálásával egészült ki a nap: írókázás, karcolás, rátétdíszítés, fülezés. A tűzzománc-készítés és fazekasság mellett, a szalmafonást is kipróbálhatták a résztvevők. Az alkotás öröme mindenkit rabul ejtett. Szerdán a délelőtti szűrrátét-készítés után, ellátogattak a Bojti Tájházba és Biharkeresztesre a Csicsóka tájházba. Csütörtökön és pénteken vesszőből kosarakat fontak és bőrből kisebb nagyobb tárgyakat készítettek a táborozók.
  • 07.25.-én, felvidéki Várhosszúréten, a XIV. Gömöri Kézműves Vásár keretében vehettük át a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának elismerő oklevelét Kékedi László tagozatvezetőtől és dr. Hetey Ágota kassai magyar főkonzultól. Az elismerés értékét tovább növeli, hogy valódi baráti körben részesülhettünk benne: a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületével és Badin Ádámmal, a Rozsnyói Meseszínház vezetőjével együtt, a Gömöri Kézművesek Társulása rendezvényén. A nap kezdetén fejet hajtottunk a helyi II. világháborús hősök emléke előtt, majd adtunk magunkból egy “falatnyi kóstolót”, bízva abban, hogy hamarosan nagyobb körben is ellátogathatunk egymáshoz. Nagy tisztelettel köszönjük a megbecsülést valamennyi korábbi és jelenlegi egyesületi tagunk, munkatársunk, vezetőnk nevében, és ajánljuk minden szakmai partnerünknek, támogatónknak!
  • 08.01-02.-én Szatmári Ferenc kosárfonó népi iparművész vezetésével, a kosárfonó szakkörösök vették birtokba az Alkotóházat. Készült például kosár, tortatartó és kenyértartó. A kész alkotásokat örömmel vitték haza a szakkörösök.
  • 08.03.-án és 08.07.-én, is szűrrátétes foglalkozást tartott Sárközi Béláné Margitka, Király Zsiga-díjas, szűrrátét-készítő népi iparművész. A szűrrátétes képzésen, a sok gyakorlást igénylő levarrás sem szegte kedvét, a résztvevőknek. Látványos, a varrástudásbeli fejlődésük.
  • 08.10-14. között zajlott a 44. Bihari Honismereti Tábor, a Bihari Múzeum Baráti Köre és a Bihari Népművészeti Egyesület közös rendezésében. Érdekes, sokszínű program várta a résztvevőket: tanulás és játék, kézműves tevékenységek, íjászat, fegyverbemutató, nyomkeresés, ismerkedés környezetünk természeti, épített és tárgyi örökségével. Jó hangulatú, sikeres rendezvény volt.
  • 08.15–én, délután Balmazújvároson, a Veres Péter Művelődési Ház előtti téren megrendezett Családok napján minden érdeklődőt szeretettel várt a Bihari Góré Játszóház.
  • 08.16-20. között Debrecenben a Galiba Gyermekfesztiválon vettünk részt a Vidámpark területén. A Bihari Góré játszóházzal és mesterség bemutatókkal igen népszerű volt.
  • 08.21.-én, a körülmények miatt megváltozott időpontban tartottuk meg a Közgyűlésünket az Alkotóházunkban. Megtörtént a 2019-es év értékelése és a beszámolók elfogadása. Beszéltünk az idei tervekről. A komoly munka után, jó hangulatú szabadtéri program következett, ahol végre lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésre.
  • A hagyományoknak megfelelően, ebben az évben is biztosítjuk a berettyóújfalui zsűri alkalmat. Az áprilisra tervezett, de a veszélyhelyzet miatt elhalasztott berettyóújfalui zsűrizés új időpontja: 2020. november 4-e. Bízunk benne, hogy ez már megvalósulhat! A további zsűri helyszíneket és időpontokat megtalálják a Hagyományok Háza folyamatosan frissülő zsűri naptárában
  • A Mesterségek Ünnepére, a Budavári Palotában a szokásos módon nem kerülhetett sor. Szerencsére idén sem maradunk az ünnepnap adta találkozás lehetősége nélkül. A Mesterségek Ünnepe – másként észak-alföldi régiós programját a régió központjában, Debrecenben valósítjuk meg, a régióban működő népművészeti szervezetek közreműködésével, meghívásával. Ennek időpontja és alkalma,  a regionális alkotóházként megnyíló Tímárház átadásának napja és eseménye, melyre szeptember 5-én, (szombaton) 9.00 órától kerül sor. Ekkor egész napos programmal és kísérő rendezvényekkel várjuk az érdeklődőket Debrecenben a megújult Dósa nádor téren!