• Átjáró vásár Debrecenben 

A Bihari Népművészeti Egyesület meghívott alkotói is részt vesznek a nyári szombat délutánokon az Átjáró vásárban Debrecenben, a Csapó utcai sétálóövezetben június 27 – augusztus 8. között.

  • 30 órás szűrrátét – készítő tanfolyamunk, Sárközi Béla Józsefné szűrrátét- készítő népi iparművész vezetésével

Június 26.-án, elkezdődött az Alkotóházban, a Csoóri-program támogatásával megvalósuló 30 órás szűrrátét – készítő tanfolyamunk, Sárközi Béla Józsefné szűrrátét- készítő népi iparművész vezetésével. A következő foglalkozás 2020. július 03-án, pénteken volt. A csoport összetétele kezdőkből és haladókból áll. Így differenciált oktatásban részesülnek. Van, aki még ismerkedik a varrógéppel és van, aki feleleveníti és tökéletesíti eddigi tudását. A résztvevők ügyesen ráéreztek az igen nagy türelmet, odafigyelést és önkontrollt igénylő mozdulatokra. A gyakorló munkáik egyre szebbek.

  • Erzsébet tábor 

Ahogy a tanév véget ért, az iskolák felkérésére Erzsébet táborokban tartottunk kézműves foglalkozásokat. .A gyerekek kékfestő anyagból rongybabát készítettek kötözéssel, Szántó Zoltánné vezetésével. A gyerekek Bagdi János bőrműves oktatónk segítségével bőrből készítettek karkötőt. Az Alkotóházunkban lévő a Gyermek Alkotótáborral párhuzamosan folytatjuk több berettyóújfalui és vidéki helyszínen a foglalkozásokat. Például, 2020. július 9-én, és július 13.-án, a Berekböszörményi Kossuth Lajos Általános Iskola Erzsébet-táborosaival nemezlabdát készítettünk.

  • Július 6-án kezdődött a XXVI. Gyermek Alkotótáborunk

Ismét sok alkotni vágyó kis kézműves csatlakozott táborunkhoz, ahol változatos tevékenységekkel vártuk az érdeklődőket. Az első nap különlegessége a növényi festés volt. Szebbnél szebb árnyalatú fonalak kerültek ki a dióleveles és hagymahéjas festő léből. A gyerekek örömére, egymás után készültek a gyöngyékszerek, rongybabák, cirokseprűk, ugrókötelek, korongozott edénykék.

A második nap, szűrrátétes madárkák, krumpli puskák, fonaljátékok, kerámia szélcsengők, gyöngy ékszerek, mártott gyertyák, kis seprűk készültek. Közben pihenésképpen ugrókötél, sakk és malomjáték bajnokságot rendeztünk és szülinapos táborozót is köszöntöttünk.

Harmadik napon kirándulásunk úti célja különleges, kézműves táborhoz illő volt: Nádudvaron jártunk. A Kincsesház gyűjteményének megtekintése után, megnéztük, hol tanulnak a “nagyok”. A Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium műhelyeinek, közösségi terének varázslatos miliője megérinti az odalátogató lelkét. Molnár Zsóka tanárnő vezetésével végigjárhattuk az oktatott mesterségek műhelyeit, láthattuk, hol dolgoznak és milyen szerszámokat, anyagokat használnak a szövők, nemezesek, bőrművesek, fazekasok, faművesek, megcsodálhattuk az itt készült gyönyörű munkákat. Iskolalátogatás után a 300 éves fazekas dinasztia, egyik tagja, ifj. Fazekas István várt bennünket a bemutatóházában, ahol a család történetéről és az itt látható hatalmas feketekerámia-gyűjteményről mesélt. Mesterség bemutatóját minden kis kézművesünk lélegzetvisszafojtva figyelte. Vendéglátóinknak köszönjük a látogatás lehetőségét!

A negyedik napon tűzománc képek, bőr karkötők, merített papírok, fonaljátékok, kerámia szélcsengők, gyöngy ékszerek készültek. A Bodorka NépmesePontban pedig a bátor Jánosról hallgattunk mesét, aki megküzdött a hétfejű sárkánnyal.

Az ötödik nap a táborzárás napja volt, kiállítással és táncos mulatsággal búcsúztunk egymástól.

A tábort vezette: Dr. Halászné Nagy Andrea és Elekné Tóth Beatrix.

Média megjelenésünket ide kattintva tudja megtekinteni. 

  • Ifjúsági és Vakációs Bibliahét

Július 07.-én, a Berettyóújfalui Református Egyházközség meghívására az Ifjúsági és Vakációs Bibliahéten részt vevő kicsiknek és nagyoknak mutattuk meg a bőrművesség, a nemezelés és a gyöngyfűzés fogásait.

  • Program a Lisztérzékenyek Országos Egyesületének táborozóival

Július 08-án, míg az alkotótáborosaink kirándulni voltak, a Lisztérzékenyek Országos Egyesülete táborának lakói töltöttek nálunk egy napot. Kipróbálhatták a kötélverést, az ördöglakat-készítést, a gyöngyfűzést, a nemezelést és a hét szálas fonást, a népi gyermekjátékok pedig igazán oldottá tették a hangulatot.

  • Kézműves foglalkozás Mezősason

Július 08-án, és 13-án, Mezősason tartottunk kézműves foglalkozást, a nyári napközis táborban. Bőrkarkötők és rongybabák készültek alkotóink vezetésével.

  • “Biharországtól Gömörországig” – Szakmai együttműködés

“Biharországtól Gömörországig” – Két történelmi tájegység kézművesei vallanak hivatásukról, hitvallásukról, mesterségükről és annak lelkületéről. A Bihari Népfőiskola által megvalósított pályázati program révén, pedig egy komoly szakmai együttműködés indulhatott el a Bihari Népművészeti Egyesület és a Gömöri Kézművesek Társulása között.
Az erről szóló kisfilm itt tekinthető meg.