Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

2019. júliusában egyesületünk 15 eseményt valósított meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként, továbbá ezen időszakban bonyolítottuk le nyári táborainkat.

2019.július 14-20. között 460 fő tevékenykedett Békéscsabán, a Komplex Nyári Népművészeti Táborban, mely az EFOP projektek táborain kívül a következő táborokat foglalta magába:

 •  III. Békés Megyei Honkörkép Tábor         
 • VII. Dél-alföldi Ifjúsági Népi Kézműves Tábor                                                   
 • XVIII. Dél-alföldi Gyermek Népi Kézműves Tábor                                                       
 • XXIII. Határok Nélküli Néprajzi Népfőiskola                                                     
 • XXV. Országos Kosárfonó Mesterkurzus                                                
 • XXVI. Nemzetközi Fafaragó Alkotótábor                                               
 • XXX. Országos Felnőtt Népi Kézműves Tábor                                                   

Az alkotók, akik Magyarország minden megyéjéből, határainkon túlról, de még Ausztráliából és Japánból is érkeztek, 26 kézműves csoportban reggeltől estig – sőt időnként még éjszaka is – készítették a míves alkotásokat, tanulták a régi-új technikákat, motívumokat. Esténként táborszintű programok várták az érdeklődőket, hétfőn székely est, kedden közös éneklés, táncház és kürtőskalácssütés kínált alkalmat a kikapcsolódásra, közösségi együttlétre, barátkozásra. A szerdai est a múltidézés jegyében telt, hiszen jelentős jubileumot ünnepeltünk, idén 30 éve rendeztük meg az első népművészeti alkotótábort. Csütörtökön játékos néprajzi vetélkedő, főzőverseny és élőzenei est várta a résztvevőket. Pénteken a közös programok már délután kezdődtek, hiszen hagyományosan táborszintű kiállítás keretében ismerkedhettek meg a hét során készült alkotásokkal a résztvevők, akik így bepillantást nyerhettek egymás munkájába. Majd pedig a közös záróvacsorát követően a csoportok humoros műsorokban mutatták be tábori élményeiket. Minden este táncházzal zárult, ahol kicsik és nagyok örömmel ropták a különböző tájegységek táncait.

Az intenzív alkotóprogram olyan élményeket kínált a résztvevők számára, hogy már a tábor végén nagyon sokan jelezték, hogy a jövő évi táborozást sem szeretnék kihagyni.

Sajtóvisszhang:

EFOP projektjeink folyamatosan zajlanak, ezeken belül júliusban is megszerveztük a tervezett eseményeket. Természetesen alkalmazkodtunk a célcsoportok igényeihez, figyelembe véve a szabadságolásokat, emiatt eseményszámunk kissé elmarad az átlagostól.

 • EFOP 3.3.2-16-2016-00010

7 partnerintézményünk közül 2018-ban a békéssámsoni, idén – 2019-ben – pedig a nagybánhegyesi általános iskola tanulói vehettek részt 6 napos kézműves táborban, melyet a Komplex Népművészeti Tábor keretei között rendeztünk meg. A gyerekek két csoportban tevékenykedtek, a lányok a kreatív hímző, a fiúk pedig a fafaragó, faműves csoportokban alkothattak, valamint néptánc foglalkozásokon vehettek részt. A táborozó gyerekek egy része már évközben is kapcsolatban állt velünk, hiszen a projekt keretében művészeti csoportban hímezhettek, a többiek számára ez volt az első találkozás a népi kézművességgel. A szakmai programokon túl az esti szabadidős programok is erősítették kötődésüket a népművészethez. A hatékonyságvizsgálatok alapján megállapítható, hogy a gyerekek – legyőzve kezdeti fenntartásaikat, esetleges idegenkedésüket – napról napra „varázsolódtak bele” a tábori tevékenységekbe, kezdték el élvezni a hímzést, faragást – magát az alkotást, s a táncokat. Többen is jelezték közülük, hogy örömmel jönnének a következő évben is.

 • EFOP-3.7.3-16-2017-00075

A „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében februártól kezdődően folyamatosak a tudásátadási alkalmak, művészeti csoportok, műhelyfoglalkozások és foglalkozássorozatok zajlanak:

2019-ben 7 csoport működik Szegeden (népi játszóházi), Kecskeméten (2 db – népi játszóházi és hímző), Körösnagyharsányban (népi játszóházi), Kötegyánban (fazekas), Csanádpalotán (6 kézműves ág megismertetése) és Gyulán (hímző), júniusban a csoportok mindösszesen 10 foglalkozást tartottak.

A térítésmentesen igénybe vehető foglalkozásokon a résztvevők megízlelik a kézművességet, kipróbálhatják a hagyományos népi kismesterségek fogásait.

A projekt keretében 6 napos Csuhé és szalmafonó tábort, illetve Kemenceépítő tábort szerveztünk, mindösszesen 44 fővel. A résztvevők köztük a kezdők és haladók egyaránt lelkesen igyekeztek elsajátítani a kézműves technikákat.

Az év második felében kísérletképpen innovatív projektelemeket valósítunk meg, megpróbálkozunk a mai technikai lehetőségeket is a tudásmegosztás szolgálatába állítva e-learninges tananyagot fejleszteni 2 szakágban (hímző és csipke).

 • Csaba nap

Július 6-án, Békéscsabán a Szent István téren Csaba napot rendezett a város önkormányzata. A színes, változatos programok között a Békés Megyei népművészeti Egyesület is képviseltette magát hagyományőrző programelemekkel, így Dél-alföldi viseletek régen és ma kiállítással, kreatív népi játszótérrel, kézzel hajtott kosaras hintával, játszóházzal és mesterségbemutatókkal. Programjaink igen népszerűek voltak, kicsik és nagyok számára egyaránt nyújtottak ismeretterjesztést és jó szórakozást.

 • OKJ-s képzések

Egyesületünk E-001916/2019felnőttképzési nyilvántartási számon regisztrált felnőttképző szervezet. 2019-ben OKJ-s képzéseket hirdetünk meg, melyeket békéscsabai képzőhellyel indítunk ez év októberében.

A részletes felhívás a www.bmne.hu oldalon elérhető. A képzésekre jelentkezni az alábbi link megnyitásával lehet:

JELENKEZÉSI LAP KÉPZÉSEKRE

 

Békéscsaba a népi kézműves képzések egyik meghatározó helye volt az 1970-es évek közepétől. A „C”-„B” kategóriás képzéseket, majd 1992-től az OKJ képzéseket először a Békés Megyei Művelődési Központ szervezte, és létrehozta a békéscsabai Kézműves Szakiskolát. Az iskolát alapító szervezet 2007-es átszervezését követően a szakképzést az önálló kézműves szakiskola vette át és működtette 2018-ig, az iskola megszűnéséig.

Az elmúlt több mint 40 év alatt nagyon sokan szerezték meg a népi kézműves szakmákban – például kosárfonó (alapfokú), hímző, szövő, fafaragó, nemezelő, csipkekészítő, fazekas, gyékény-, csuhé-, szalmatárgy-készítő, bőrműves, szőnyegszövő, takács stb. – a középfokú, továbbá a ráépülő népi játék kismesterség oktatói képzésnél a felső-középfokú szakképzettséget.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a képző intézményeknek mindvégig szakmai partnere volt. Az egyesület tagjai oktatták a szakmákat, és a szervezési, koordinálási feladatokat az egyesület alkalmazottai végezték.

A hosszú évek alatt megszerzett felnőttképzési tapasztalatot, a kialakított kapcsolatrendszert, a népi kézműves képzésben kivívott státuszt, a tanulói elégedettséget szeretné egyesületünk tovább vinni, ezért felnőttképző szervezetté vált.

Reménykedünk abban, hogy októberben több kurzust indíthatunk, azaz sok olyan jelentkezőnk lesz, akik a népi kézművességben továbbviszik az elődeink által létrehozott, vagy megalkotott formarendszert és díszítményeit – vagyis a tárgyak létrehozásához szükséges tudást -, és Békéscsaba újból ennek a szakterületnek az egyik képzőcentrumává válhat.

Az egyesület tagjai és munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a résztvevők alapos tudást, személyes- és közösségi élményt szerezzenek a tanulmányi idejük alatt.

Sok szeretettel várunk mindenkit a képzéseinkre!