Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

2019.júniusában egyesületünk 31 eseményt valósított meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként.

Három EFOP projektünk folyamatosan zajlik, ezeken belül júniusban is folyamatosan szerveztük meg a projektek tervezett eseményeit.

  • EFOP 3.3.2-16-2016-00010

A 2019 januárjától indult művészeti csoportok 7 partnerintézménynél, Békéscsabán, Békésen, Békéssámsonban, Nagybánhegyesen, május-júniusban fejezték be tevékenységeiket. A 15 foglalkozáson sokszínű tevékenység folyt, a gyerekek a hagyományos népi kézművesség anyagaival, technikáival, tárgyaival ismerkedhettek meg. Az elvégzett hatékonyságvizsgálatok alapján a bevont gyerekek részben a különböző kézműves technikákat említették,  mint újonnan elsajátított ismeretet (szövés, hímzés, batikolás, fafaragás stb.), részben pedig kiemelték a közösségben tevékenykedés örömét.

  • EFOP-3.7.3-16-2017-00075

A „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében februártól kezdődően folyamatosak a tudásátadási alkalmak, művészeti csoportok, műhelyfoglalkozások és foglalkozássorozatok zajlanak:

2019-ben 7 csoport működik Szegeden (népi játszóházi), Kecskeméten (2 db – népi játszóházi és hímző), Körösnagyharsányban (népi játszóházi), Kötegyánban (fazekas), Csanádpalotán (6 kézműves ág megismertetése) és Gyulán (hímző), júniusban a csoportok mindösszesen 10 foglalkozást tartottak.

A térítésmentesen igénybe vehető foglalkozásokon a résztvevők megízlelik a kézművességet, kipróbálhatják a hagyományos népi kismesterségek fogásait. Az év második felében kísérletképpen innovatív projektelemeket valósítunk meg, megpróbálkozunk a mai technikai lehetőségeket is a tudásmegosztás szolgálatába állítva e-learninges tananyagot fejleszteni 2 szakágban (hímző és csipke).

  • EFOP-1.3.5-16-2016-000026

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület által megvalósítás alatt álló EFOP-1.3.5-16-2016-000026 azonosítószámú „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című projekt keretében júniusban, 2 alkalommal „Kisközösségek a helyi hagyományokért – szakmai találkozó” valósult meg 2 településen, Mezőkovácsházán, és Újkígyóson.

  • Szent Iván Napi Vigadalom, Békéscsaba, Szent István tér

2019. június 22-én, immár 5. alkalommal rendeti meg a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, együttműködő partnereivel a Szent Iván Napi Vigadalom című rendezvényt. A 2015-ben hagyományteremtő szándékkal induló esemény mára a megyeszékhely egyik ikonikus rendezvényévé vált, ahol a népi kultúra velünk élő elemeivel találkozhattak az érdeklődők, főként családok. A táncházba is bekapcsolódhattak kicsik és nagyok a Városháza előtti főtéren a város táncegyütteseinek – Balassi Táncegyüttes, Hétpróbás Néptánciskola, Balkán Táncegyüttes, Mindenki Néptánciskolája – táncosaival. Muzsikált a Suttyomba zenekar, s egy flashmob keretében a résztvevők együtt énekelhettek a Meseházi Családi Dalárda közreműködésével. A táncok pihenőjében Soós Emőke, bábszínész mondott mesét, majd Baukó-Salamon Gréta tűzshow műsorában gyönyörködhettünk.

A máglyagyújtás idején Szent Iván éji dalokat énekelt a Gyöngygallér Énekegyüttes. A tűz körültáncolása, a tűzugrás  igen népszerű volt mind a fiatalok, mind az idősebb korosztály körében.

A Szent Iván Napi Vigadalom teljes időtartama alatt népi kismesterség bemutatók, játszóházak, népművészeti vásár, kreatív népi játszótér és kosaras hinta várta az érdeklődőket. Közreműködtek a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai.

  • Körös-völgyi Sokadalom

2019. június 28 – 30. között 20. alkalommal került megrendezésre a Körös-völgyi Sokadalom, a Dél-Alföld népművészetének ünnepe, amely sokszínű programkínálatával várta a Gyulára látogatókat. A nevezetes középkori téglavár előtti tér a rendezvény három napja alatt megtelt élettel, reggeltől késő éjszakáig tartottak a programok. A fesztivál a világviszonylatban is fontos magyar népi kultúra szinte minden elemét megjelenítette a kínálatban. A megnyitóünnepség egyben a Gyulai Várszínház 56. évadjának megnyitója is volt, beszédet mondott Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, Dr. Görgényi Ernő, Gyula Város Polgármestere, Dr. Kovács József, országgyűlési képviselő, Dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház ügyvezetője és Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke. A néptáncelőadások során a legfiatalabbaktól a szépkorúakig minden korosztály bemutatkozási lehetőséget kapott, hogy gazdag folklórkincsünket megismertessék. A XIII. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsora a sokadalmi színpadon valósult meg 7 csoport részvételével, a Dűvő együttes kíséretével. A XXIII. Békés Megyei Táncosok Találkozóján a 13 csoport fellépét a Ludas Zenekar és Talléros Együttes kísérte. A két esemény fellépői mindösszesen 11 településről érkeztek, többek között a határainkon túlról is. A XIII. Határ Menti Összművészeti Fesztivál keretében bábosok, mesemondók, hagyományőrzők, néptáncosok, népi énekesek és népzenészek mutatkozhattak be szólóban, kamaraegyüttesekben és csoportokban. Emellett a népi kismesterségek képviselői is jelen voltak a háromnapos forgatag alatt, részben mesterség bemutatókkal, részben pedig árusítással. A kézműves termékek vásárában olyan értékes és időtálló, egyedi termékek is megtalálhatók voltak, mint pl. a míves kerámiák, a jó minőségű kések, a kézzel hímzett lakástextíliák. A Körös-völgyi Sokadalom teljes időtartama alatt az Alföld nyolc népművészeti egyesületének több, mint 100 alkotója népi kismesterség bemutatóval, játszóházzal és népművészeti vásárral várta az érdeklődőket: a Bajai Kézműves Egyesület – Baja, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület – Békéscsaba, a Bihari Népművészeti Egyesület – Berettyóújfalu, a Dél-magyarországi Alkotók Népművészeti Egyesülete – Csongrád, a Napsugaras Dél-Tisza Menti Népművészeti és Kulturális Egyesület – Szeged, a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület – Kecskemét, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület – Szolnok, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület – Debrecen tagjainak közreműködésével.

A népi kézműves műhelyekben megismerhették a hagyományos mesterségeket: csuhé- és gyékényfonás, szegedi papucs készítés és hímzés, bőrművesség (saru és bocskorkészítés), viseletkészítés, hímzés és csipkeverés (alsónemű és felsőruházat), ékszer és egyéb kiegészítők készítése (kalap, süveg, főkötő, táska stb.), kovácsolás, fafaragás.

A rendezvény ideje alatt minden nap íjászbemutatót tartott a Kerecsényi Íjász Egyesület. A Viaticum Alapítvány megújuló energiákat népszerűsítő játszóháza és a Békés Megyei Román Önkormányzat értékbemutató kiállítása várta a látogatókat.

Az érdeklődők a rendezvény teljes időtartama alatt megtekinthették a „Dél-alföldi viseletek régen és ma” című kiállítást.

A gyermekek mindhárom nap alatt régimódi játszótéren ügyességi és népi játékokkal mulathatták idejüket.

Gazdag folklórprogram, magyaros vendéglátás várta a mintegy 20.000 látogatót.

  • Szolgáltatások:

A békéscsabai székhelyű Béthel Alapítvány sikeresen pályázott a Békéscsaba Megyei jogú Város közigazgatási területén élő pszichiátriai és mentális betegséggel küzdők körében megvalósuló, szövésre épülő műhelyfoglalkozás-sorozat megvalósítására. A féléves, heti rendszerességű foglalkozássorozat 10 fővel valósul meg, egyesületi tag oktatóink közreműködésével. Júniusban 4 foglalkozás valósult meg. A résztvevők körében rendkívül népszerűek voltak a foglalkozások, a jelenlévők szívesen ismerkedtek a szövés fogásaival. A foglalkozássorozat júniusban zárult.

  • Közreműködés Népi játszóházakban

Júniusban 3 alkalommal – Kardoson, Magyardombegyházán és Kevermesen – népi játszóházban közreműködtek egyesületi tagjaink különböző iskolai és települési eseményen, s ezen alkalmakon a népi játszóteret is működtettük. 2 alkalommal a rendezvények projektgazdái egyesületünktől béreltek rendezvény-installációt, sátrakat, játszótér elemeket. 1 alkalommal komplex rendezvényt valósítottunk meg gyerekek számára Békéscsabán, a Csaba Parkban népi játszótérrel, játszóházzal, mesterségbemutatókkal, csapatversenyekkel.