2024. januárjában 95 esemény zajlott egyesületünk szervezésében, esetenként partnerszervezeteinkkel együttműködésben.

  • Folyamatosan zajlik a XIX. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál előkészítése, érkeznek a pályamunkák, dolgozzuk fel a beérkezett leltáríveket, egyeztetünk a konferenciarésztvevőkkel szállás, étkezés ügyben, az előadókkal a kért szolgáltatások, illetve a technikai igények ügyében, megtörtént az utolsó helyszínbejárás a bérleményben, készülünk a pályamunkák zsűrizésére. A sor még folytatható lenne, hiszen egy ilyen létszámú konferencia, alkotói pályázat és kiállítások előkészülete és megvalósítása – tudjuk – rendkívül összetett, sok kis részletből álló feladatrendszer. A mai napig 289 pályázó 1286 pályamunkájára számítunk, a rendezvényre eddig 398 fő konferenciarésztvevő jelentkezett be.
  • Januárban újraindultak a szakköreink a Tégla Népművészeti Alkotóházban. Rézműves, fazekas, kézi hímző, bútorfestő, csipkekészítő, mézeskalács díszítő, szövő, nemezes csoportjaink kéthetente találkoznak, s alkotnak együtt a kisközösségükkel. A népi étel klubunk január hónapban a békéscsabai Haluska tanyán tett látogatást, ahol kipróbálták a haluskakészítés fortélyait, s közösen elköltött vacsorán fogyasztották el a házigazda által készített mákos haluskát.
  • Az évvégi ünnepeket követően idén is folytatódtak képzéseink, műhelyfoglalkozásaink. A szakképzésekben januárban több esetben – előre tervezett módon – online órák keretében adtuk át az elméleti ismereteket, míg az akkreditált képzések (népi ékszer készítő 60 órás, viseletkészítő 120 órás, hímző 60 órás, Népi játszóházi foglalkozásvezető 120 órás) és műhelyfoglalkozások (kiállításrendező 30 órás, táskavarró 15 órás, gyöngyfűző 15 órás, hímző tervező 30 órás, grillázskészítő 30 órás, rojtkötés 30 órás, bőrműves 30 órás, bútorfestő 45 órás, fazekas 45 órás) résztvevői az alkotóház műhelyeiben kapcsolódhattak be a tematika szerinti óráikba. A szakképzések gyakorlati órái is kontakt alkalmakon valósultak meg. Helyet biztosítunk a Hagyományok HH Háza 60 órás akkreditált képzéseinek, a tojásfestők, bútorfestők és nemezesek 20-20 fős képzése zajlik a békéscsabai alkotóházban. 
  • Az NMI által indított aSzakköri mozgalom keretében a nálunk is működő szakkörök koordinálásán túl aktív szerepet vállaltunk a mentorálásban is. Januárban 12 alkalommal (12 szakágban) történt zoom szoftver segítségével online mentorálás. Ezzel párhuzamosan szakembereink személyes mentorálással is segítik a szakkörök tevékenységét, januárban 8 településen, 9 alkalommal, 5 szakágban fogadták mentorainkat a kisközösségek. 
  • A Hagyományok Háza koordinálásával, az NMI helyi mentorálásával bekapcsolódtunk a Kulturális és Innovációs Minisztérium kezdeményezésével indult Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogram feladatellátásba, a Nefelejcs program egyik megvalósítójaként. Újkígyóson, az Ezüstág Gondozási Központban tartunk heti rendszerességgel kézműves, illetve néptáncfoglalkozásokat, mely havi egy alkalommal népmese témakörrel is kibővül. A foglalkozássorozat júliusban zárul. Az már most kimondható, hogy az enyhén demens, idős célcsoporttagok örömmel és aktívan kapcsolódnak be a foglalkozásokba, s a tervezett 20 fő helyett gyakran közel harmincan is eljönnek. 
  • A Tégla Galériában január 13-26 között a Kékfestő imádata címmel rendeztünk kiállítást, melynek anyagát a debreceni Tulipános Kézműves Alapítvány biztosította. A kiállítás nagyon népszerű volt, óvodai gyerekcsoportokat is eljöttek, illetve a városból és városkörnyékből is sok érdeklődő keresett fel bennünket, hogy megtekintse. 
  • Ecsettől a mennyezetig című kiállításunk, mely a bútorfestők által készített mennyezetkazettákat mutatja be, immár a 16. helyszínre vándorolt, s a kultúra napjához kötődően Üllőn nyílt meg. A következő helyszín február 20-át követően egy budapesti iskola lesz. A vándorkiállítás menetrendje 2025. novemberéig ütemezett, Magyarországon és a határainkon túl is szívesen várják a települések. 
  • Lakitelken az NMI székházban lebontottuk a viseletkiállítást, s január 30-án elkészült egy festett kazettákból és festett tárgyakból álló kiállítás a bútorfestők alkotásaiból.