2023 októberében összesen 74 eseményt valósítottunk meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként.

  • Képzések, vizsgák

6 szakágban, 45 fő részvételével október 10-11-én zajlottak az államilag elismert képzések (ÁESZ) szakmai vizsgái az IKK független vizsgaközpontja lebonyolításában. Kézi és gépi hímzők, takácsok, szőnyegszövők, mézeskalács díszítők, nyerges-szíjgyártók és fazekasok tettek eredményes vizsgát a kétéves felkészülést követően. Vizsgaremekeikből kiállítást rendeztünk be, mely jól reprezentálta az elsajátított tudásukat.

Elindultak az új ÁESZ képzések is. Kályhás, fazekas, kosárfonó, szőnyegszövő és takács csoportok kezdték meg tanulmányaikat, illetve folytatódtak a 2. évesek tematikák szerinti képzési alkalmai.

Aradon hímző képzésre kérték fel egyesületünket, mely októberben is több alkalommal zajlott.

A Hagyományok Háza által akkreditált képzések közül is több csoportban szerezhetnek ismereteket a résztvevők, legnépszerűbb jelenleg a népi játszóházvezetői tanfolyam.

A Hagyományok Háza szervezésében megvalósuló 60 órás nemezes, bútorfestő és tojásdíszítő 60 órás képzések keddi napokon, illetve hétvégeken zajlanak.

  • Szakkörök

A Tégla Népművészeti Alkotóházban 9 kézműves szakkörünk és 1 népi gasztronómiai kör működik. Az NMI aSzakkörök program támogatásával csipkekészítő, gyöngyékszer készítő, hímző, nemeztárgy készítő, mézeskalácskészítő, bútorfestő szakkörök indultak minimum 5-5 fővel, illetve szövő, fazekas, rézműves körök is működnek.

A népi gasztronómiai kör októberben 18-án találkoztak ismét. A sütés-főzés eredményét a csoport tagjai az elkészítést követően közösen fogyasztották el.

A Tiszta Formák Alapítvány támogatásával a Lencsési Általános Iskolában működő kis-kézműves körünk a bútorfestés technikájával ismerkedett 2 alkalommal.

  • Tégla Galéria

Október 14-én a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Tér Tégla Galériájában Rázgáné Molnár Ágnes egyesületi tagunk grafikáiból és tűzzománcaiból nyílt kiállítás KIÁLLOK címmel.

Ágnes gondolataiból – melyek a kiállítás kezdőképén olvashatóak – álljon itt egy rövid idézet:

„…Második fiamat vártam, amikor több év kihagyás után „csak úgy” elkezdtem újra rajzolni. Lényegében ez egy napló – „gyorsírásra” alkalmas technikával készült „tűfilcgondolatok”. Van itt minden, boldogságos várakozás, be/elengedés, veszteség, megtartás…egyszóval az élet….”

A kiállítás november 27-ig ingyenesen megtekinthető. 

  • Online duruzsoló 

Az egyesületi tagok rendszeres összejöveteleit Duruzsoló néven tartjuk havonta, esetenként kontakt, esetenként pedig online módon. Október 9-én online Duruzsoló keretében műhelymunkát tartottunk, ahol tájékoztattuk a tagokat az aktualitásokról, közösen ötleteltünk a Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál kiegészítő programjairól, ajándéktárgyairól, pontosítottuk a további önkéntes munkalehetőségeket. Egyesületi eseményeink, rendezvényeink részleteinek kitalálása, majd azok megvalósítása mindig közös munka eredménye, az online forma választásával távolabb élő tagjaink is be tudnak kapcsolódni a közös gondolkodásba.

  • ASzakkörök mentorálása

A Nemzeti Művelődési Intézet felkérésére a Békés Megyei Népművészeti Egyesület végzi a vármegyéből jelentkezett 95 szakkör mentorálását, illetve országosan koordináljuk, segítjük a mentoráló szervezetek munkáját.

A Nemzeti Művelődési Intézet Békés Vármegyei Igazgatóságával együttműködve október 5-én tartottuk az aSzakkör program megyei évadnyitó rendezvényét a Tégla Népművészeti Alkotóházban. A találkozó alkalmával a résztvevők „ÚTRAVALÓ” előadásokon vehettek részt, illetve minden szakköri szakágban lehetőség volt arra, hogy a Békés vármegyei szakmai mentorokkal közösen áttekintsék a szakköri csomagokat, s az induláshoz hasznos tanácsokkal térhettek haza.

Október hónapban elindultak a szakágankénti online mentorálások, 12 alkalom valósult meg.

  • Kiállításmegnyitó – Lakitelek

Az NMI felkérésére – „Viseletek és viseletkiegészítők régen és ma” című kiállítást rendeztünk be a Nemzeti Művelődési Intézet lakitelki székházában. Az ünnepélyes megnyitóra október 5-én került sor, ahol Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár és Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője köszöntötte a jelenlévőket, majd Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke megnyitotta a tárlatot, ezt követően a békéscsabai Balassi Táncegyüttes táncosai varázsolták el műsorukkal a jelenlévőket.

  • Garabonciás Napok Békéscsabán

A békéscsabai Garabonciás Napokon a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium (Vízmű) idei témája a hungarikumok és a magyar hagyományok népszerűsítése a fiatalok körében. A diákpolgármester-jelöltjük bemutatkozójában a következők olvashatóak:

„Hajdú János vagyok, a Vízmű jelöltje. Stábom neve HUNITAS, témánk pedig a hungarikumok és a magyar hagyományok népszerűsítése a fiatalok körében. Számos olyan hagyományunk van, amik kezdenek feledésbe merülni, mi ezeket szeretnénk újra köztudatba hozni.” 

Megkeresésükre nagy örömmel vettünk részt az iskola kampányában, előadással és népi kézműves foglalkozásokkal.

A Garabonciás Napok a HUNITAS párt győzelmével végződtek, így egy évig Hajdú János a város diákpolgármestere, akinek szeretettel gratulálunk és együttműködésünket a továbbiakban is szívesen felajánljuk a kampányban megfogalmazott célok teljesülése érdekében.

  • Csabai Kolbászfesztivál

Egyesületünkkel mi is jelen voltunk a 26. Csabai Kolbászfesztiválon, a Viharsarok Éléskamrában, a rendezvénycsarnokban. Kézműves játszóházakkal, régimódi játszótérrel vártuk a családokat, valamint mestereink míves portékákat kínáltak a látogatóknak.