2023 júniusában összesen 15 eseményt valósítottunk meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként.

Bár az események száma júniusban alacsonyabb volt, mint általában más hónapok során, de a háttérben igen komoly szervező munka folyt, hiszen a nyári nagyrendezvények, szolgáltatások, illetve az öthetes nyári tábor előkészítése komoly feladatot jelent a szakmai stáb számára.

  • Képzések, műhelyfoglalkozások

Képzéseink szorgalmi időszaka az előzetesen tervezett ütemezés és tematika szerint május végével lezárult, majd nyári táborainkban intenzív alkotói időszak keretében folytatódik, így júniusban kontaktórás képzési alkalmak nem voltak, csak az irányított egyéni tanulás zajlott.

Egyesületünk 2023 őszétől 12 népi kézműves szakágban hirdeti meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő képzéseit, továbbá várunk jelentkezőket a népi játék és kismesterségek oktatója képzésre, illetve a népi játszóházvezetői tanfolyamra is. Honlapunkon elérhető az új képzési felhívásunk, melynek jelentkezési határidejét meghosszabbítottuk augusztus 31-ig.

A képzésekre jelentkezni a www.bmne.hu oldalon elérhető online jelentkezési lap kitöltésével lehet.

  • Szakkörök

A Tégla Népművészeti Alkotóházban működő szakköreink egy május végén nyíló kiállítással zárták le az évadot, mely június első hetében még látogatható volt. A hímzők, gyöngyfűzők, nemezesek, csipkekészítők, rézművesek és mézeskalács készítők szeptembertől folytatják tevékenységüket, addig nyári szünetet tartanak.

  • Nemzeti Tehetség Program a BSZC Szentgyörgyi Albert Szakképző Iskolában

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2022. őszétől a Nemzeti Tehetség Program keretében ezzel a címmel indította el programját, melyet a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiummal partnerségben valósított meg. Célul tűztük ki, hogy a kreatív területen tanuló tehetséges fiatalok megismerkedjenek a népi kézműves viselet és viseletkiegészítő hagyományokkal, s megőrzése és önkifejezésük gazdagítása érdekében azt alkotásaikban megjelenítsék. A programban a viseletvarrás, hímzés, nemezelés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés és bőrműves technikákkal ismerkedtek meg a résztvevők.

A projekt zárásaként júniusban a foglalkozásokon, illetve az egyéni, mentorált alkotói időszakban elkészült tárgyak, főként a viseletek és viseletkiegészítők egy kéthetes kiállítás keretében mutatkoztak be a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Térben. A kiállítás június 14-én nyílt meg.

  • Harangláb állítás

2023. június 17-én, Kondoroson a Fehérliliom Népfőiskola udvarában állítottuk fel a fafaragóink által egy korábbi nyári táborban elkészült haranglábat. Az ünnepélyes avatására június 27-én került sor, a Népfőiskola átadóünnepségén.

  • Szent Iván Napi Vigadalom

Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Békés Megyei Népművészeti Egyesület társszervezőivel – a Békés Megye Népművészetéért Alapítvánnyal, a Balassi Közalapítvánnyal és a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesülettel – a Szent Iván Napi Vigalmat Békéscsabán, a Főtéren, június 24-én. Az érdeklődők a népi kultúra elemeivel találkozhattak e szombat délután és este. A rendezvény minden évben az év legrövidebb éjszakájához kötődő népszokást eleveníti fel, a Szent Iván éji tűzugrást. A hagyománnyá vált eseményen a látogatók kipróbálhatták a népi kézművességet, megtekinthették a mesterségbemutatókat, a legifjabbak a népi játszóházban, illetve a kreatív népi játszótéren játszhattak. A program fő gerincét a városban működő táncegyüttesek bemutatója és táncháza alkotta, de népi mesemondás, népi éneklés is színesítette, majd a legbátrabbak a tűzugrást is kipróbálhatták. A téren a rendezvény ideje alatt többezer ember megfordult, s vitte hírét az általunk képviselt soknemzetiségű élő néptánc és népi kézműves kultúrának.

  • Körös-völgyi Sokadalom

Idén 23. alkalommal került megrendezésre a Körös-völgyi Sokadalom, a Dél-Alföld népművészetének ünnepe, amely sokszínű programkínálatával várta a Gyulára látogatókat. A középkori téglavár előtti tér a rendezvény két napja alatt megtelt élettel, a fesztivál a magyar népi kultúra szinte minden elemét megjelenítette a kínálatban. A színpadi programok során a legfiatalabbaktól a szépkorúakig minden korosztály bemutatkozási lehetőséget kapott, hogy gazdag folklórkincsünket megismertessék. Jelen voltak a népi kismesterségek képviselői is a kétnapos forgatag alatt, részben mesterség bemutatókkal, részben pedig árusítással. A kézműves termékek vásárában értékes, időtálló, egyedi termékek hívogatták a vásárlókat. A családokat gyermekfoglalkoztatók, vásári komédiások, mesemondók és régimódi játszótér várta – korabeli ügyességi és népi játékokkal.

A XXIII. Körös-völgyi Sokadalom fő témája volt az ÉLET A KONYHÁBAN. Ennek kapcsán a rendezvény ideje alatt a népi kézműves műhelyekben a látogatók megismerkedhettek hagyományos mesterségekkel, mint a fazekasság, hímzés, szövés, kosárfonás, faművesség valamint korabeli eszközökkel berendezett látványkonyha és a „Befordultam a konyhába…” című kiállítás várta az érdeklődőket. A látogatók többek között a régi konyhai eszközök, textíliák készítésének hagyományos technikáit ismerhették meg. Kiemelt népszerűségnek a tésztakészítés örvendett, a jelenlévők szívesen próbálták ki pl. a csigatészta készítés fortélyait, főként, hogy sokan még sosem látták, hogy hogyan is készül. Pénteken a XVI. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsora, szombaton pedig a XXVI. Békés Megyei Táncosok Találkozója kínált különleges élményeket, de a fesztivál ideje alatt be lehetett kapcsolódni táncházi programokba is, s a gólyalábasok is jó szórakozást nyújtottak.

Bár ezévben kétnapos volt a fesztivál, az együttműködő rendező szervezetek és a közönség egybehangzó értékelése alapján idén is sikerült maradandó élményeket, értékes ismereteket közvetítenie.

  • Szolgáltatások

Június hónapban jelentős igény mutatkozott szolgáltatásaink igénybevételére. Partnereink kölcsönözhető eszközeinket, játszóházainkat, kreatív népi játszóterünk játékait, a kosaras körhintát és mesterségbemutatóinkat igényelhetik. Június hónapban Kötegyánban, Kevermesen, Békéscsabán a JamiNap rendezvényen, Tótkomlóson a Múzeumok éjszakáján játszóházakat vezettünk, Mezőkovácsházán mesterségbemutatókat tartottunk, Békéscsabán a könyvhétre installációt, a Csabai Rendezvényszervező Kft. eseményére paravánokat biztosítottunk.