2021. szeptemberében egyesületünk 54 eseményt valósított meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként, illetve a háttérben szünet nélkül tovább folyt az aktív szervezőmunka, ami többek között magába foglalta új pályázatok benyújtását, pályázati elszámolások elkészítését, kiadványok megjelenésének előkészítését, egyesületi hírlevél elindítását.

  • Képzések, tudásátadás

A hónap elején, szeptember 13-án befejezték tanulmányaikat és szép eredménnyel, sikeres vizsgát tettek a népi játék és kismesterségek oktatója OKJ képzés résztvevői.

Szeptemberben is minden hétvégén zajlottak képzéseink. A képzési napokon folytatódtak az OKJ-s szakmai képzések, így a nemezes, hímző, bőrműves, fazekas, faműves csoportjaink találkoztak több alkalommal is. A nyár végén meghirdetett államilag elismert szakképesítést nyújtó képzéseink közül e hónapban elindult a fazekas és a szőnyegszövő, utóbbi mezőberényi helyszínen. Két csoportban indult el a Játszóházi foglalkozásvezető akkreditált képzés, Békéscsabán, egyesületünk alkotóházában, illetve Miskolcon, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesülettel együttműködve. 30 órás hímző tervezői csoportunk is együtt tölthetett két napot műhelyfoglalkozás keretében elmélyítve tudásukat.

Kéthetenkénti rendszerességgel felnőtt és ifjúsági népi kézműves szakkörök (csipkekészítő, gyapjúszövő, hímző ifjúsági, hímző, nemeztárgy készítő, mézeskalács készítő, rézműves, vászonszövő) indulnak, illetve folytatódnak alkotóházunkban. A szakkörök kezdők és haladók számára is látogathatók. Közülük szeptemberben 3 alkalommal tartottak foglalkozást a rézművesek, akik száma hétről-hétre egyre magasabb, s egyidejűleg akár 4-5 órát is alkotnak, a késő délutáni, esti időpont ellenére. Minden pénteken összegyűlnek a vászonszövők, akik közül többen akár hét közben is bejárnak szőni, ha idejük engedi. A nyári szünet után újra megkezdődtek a foglalkozások a hímző, a mézeskalács készítő, a gyapjúszövő és csipkekészítő körökben. A korábbi résztvevőkhöz minden műhelyben csatlakoztak új jelentkezők is. Új szakkörként indult a nemezelő kör, s rögtön az első foglalkozást követően elérte a résztvevői létszám a 10 főt. A hímző ifjúsági szakkör októberben kezdi meg munkáját.

  • Megyenap, 2021

2021. szeptember 4-én a Békés Megyei Önkormányzat és partnerszervezetei 6. alkalommal rendezték meg Békéscsaba főterén a megyei összetartozás napját, vagyis a Megyenapot, melynek minden évben, így idén is közreműködője volt egyesületünk. A hagyományos egésznapos programon egyesületünk kiállítással, népi játszótérrel, kosaras körhintával, mesterség bemutatókkal, árusokkal és játszóházi foglalkozásokkal jelent meg. Az általunk kínált tevékenységek idén is igen sok látogatót vonzottak.

Az idei Megyenap különlegességét adta egy ünnepélyes esemény, ugyanis a BÉKÉS MEGYEI SZŰCSHÍMZÉS felvételt nyert a Békés Megyei Értéktárba és az erről szóló díszes oklevelet Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület vezetőségi tagja és munkatársa ezen a napon vette át.

  • Szellemi kulturális örökség lett a Békés megyei szűcshímzés

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület felterjesztette a „Békés megyei szűcshímzés élő hagyományát” a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe.

Örömmel és büszkeséggel osztjuk meg a hírt, hogy a felterjesztést a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Bizottsága elfogadta, így Békés megyéből első örökség elemként jelenik meg a “Békés megyei szűcshímzés élő hagyománya” ezen a reprezentatív listán.

A felvételt elismerő miniszteri dokumentum 2021. szeptember 17-én, Budapesten, a Budavári Palotában, a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó megnyitó ünnepségen került átadásra, ahol minikiállítás és mesterségbemutató keretében hímzőink be is mutatták a  Békés megyei szűcshímzést.

Sajtóvisszhang:

Szellemi kulturális örökség lett a Békés megyei szűcshímzés

  • Közösségek Öröksége

Szeptember 18-19-én, egyesületünk képviseltette magát a Kulturális Örökség Napjai alkalmából szervezett Közösségek Öröksége c. rendezvényen, Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A Szellemi Kulturális Örökség listán frissen szereplő érték, a Békés megyei szűcshímzés bemutatása volt egyesületünk feladata és vállalása. A standon sok érdeklődő megfordult.

  • Duruzsoló

Egyesületünk életében korábban is szokásban volt, hogy ún. klubnapokat tartottunk, általában havi rendszerességgel, ahol a szervezet tagjai találkozhattak egymással, közösen megvitathatták az aktualitásokat, ötletelhettek az elkövetkezendő időszak eseményeit illetően, de akárcsak kötetlenül beszélgethettek egymással. Ezt a hagyományt igyekszik élővé tenni a 2021-ben indított kezdeményezés, a Duruzsoló. Jellemzően e napon nyit a 2021-ben indított Tégla Galéria éppen következő kiállítása, az aktuálisan folyó képzésekbe be lehet tekinteni, de mindig van olyan konkrét kérdés is, melyről kikérjük a jelenlévők véleményét, vagy éppen közösen találunk ki, döntünk el valamit.  A 2. alkalommal megrendezett Durusolón sem volt ez másképp. Megnyílott egy kiállítás, volt könyvbemutató, majd közösen vitattuk meg a 2022. évi Kárpát-medencei Textilfesztivál rendezői teendőit, ajándék-ötleteit, programját. Sok kiválójavaslat érkezett, igazán jó beszélgetés volt. A résztvevők közül többen elhozták alkotásaikat, s bemutatták egymásnak. A nap elérte célját, öröm volt együtt lenni, s tartalmas volt az összejövetel szakmai programja is.

  • Megjelent a Békés megye hímzőkultúrája című kiadványunk

Duruzsoló c. rendezvényünk keretében 2021. szeptember 25-én Dr. Illés Károlyné bemutatta az egyesületünk kiadásában megjelent Békés megye hímzőkultúrája című kiadványt.

A reprezentatív, A/4-es, keményfedelű mappa 56 oldalas képes leírást és 50 db kétoldalas A/3-as méretű mintaívet tartalmaz.

Írta: Dr. Illés Károlyné hímző népi iparművész, Népművészet Mestere

A mintákat feldolgozta és rajzolta: Kudlákné Balázs Noémi, Misik Mónika

Fotó: Misik Mónika

Szakmai lektor: Dr. V. Szathmári Ibolya néprajzkutató

A hiánypótló kiadvány megjelenése nagy öröm számunkra, s reményeink szerint minden hímzést szerető, hímzést művelő számára is.

A kiadvány az Agrárminisztérium által meghirdetett, a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt HUNG-2020/6474 azonosítószámú pályázat támogatásával valósult meg.

  • Kiállítások

Az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület és a Csoóri Sándor Alap támogatásával lehetőség nyílt egyesületünk számára, hogy 2021. szeptember 25-október 22 között a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Térben bemutassa a Kalotaszegi barangolók a gyöngyök világában c. kiállítást.

Nem csak hagyományos viseleteket tekinthetnek meg az érdeklődők, hanem a kalotaszegi motívumok alkalmazásával modern, ma is hordható ruhákat, kiegészítőket is megcsodálhatnak.

Emellett Pauer Dániel Kalotaszegi élménymorzsák c. fotókiállítása is látható az alkotóházban.

Kiállításaink a hét minden napján ingyenesen megtekinthetők.

Sajtóvisszhang:

Békéscsabára jött Kalotaszeg

  • Szolgáltatások

Szeptember hónapban is több alkalommal igényeltek egyesületünktől szolgáltatásokat (sátrak, kosaras hinta, kreatív népi játszótér, játszóház) Békéscsabán (Lencsési Általános Iskola), illetve Kétegyházán színesítettük jelenlétünkkel a helyi rendezvényeket.

  • Hírlevél

Szeptember hónapban megjelent egyesületünk digitális hírlevelének első száma. Hosszas készülődés után úgy döntöttünk, hogy szükségünk van egy külsejében is megújuló, tartalmában összegzőbb információkat tartalmazó felületre, amelyet hírlevélnek, hírturmixnak nevezünk el. Ezen a felületen adjuk tudomásul havonta a legjelentősebb tevékenységeink tartalmi összegzését, mindezt színesítve fotókkal, grafikonokkal, ábrákkal.

Bízunk abban, hogy az egyesület tagjai és mindazok, akikhez eljut az elektronikus hírlevél, szívesen lapozzák, s ez a forma mindaddig élni fog, amíg egy újabb, korszerűbb hírközlési eszköz nem áll a rendelkezésünkre.