2021. júliusában egyesületünk 67 eseményt valósított meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként, beleértve ebbe a tábori csoportokat is.

Júliusban négy héten keresztül táboroztattunk, július 05-től folyamatosan zajlottak – hetente átlagosan nyolc-tíz különböző alkotócsoportban – a felnőtt, illetve gyermekek, fiatalok részére szervezett népi kézműves foglalkozások az egyesületünk alkotóházában. Ezen időszakban valósult meg az EFOP 3.7.3 projekt fazekas és mézeskalácskészítő tábora is.

Az alkotó gyermekek és felnőttek együttlétének célja egyaránt az érzékenyítés, motiváció nyújtása és közösségépítés, tárgyformálás, a népi kismesterségek tudásátadása volt. A résztvevők az egy hét alatt megismerkedtek a magyar népművészet számukra még ismeretlen területeivel, bővítették a meglévő tudásukat, gyakorlati jártasságukat. Sokszor estébe nyúlóan készítették a míves alkotásokat, tanulták a különböző technikákat, motívumokat. Esténként táborszintű programok várták az érdeklődőket, közös éneklés, táncház és kürtőskalácssütés kínált alkalmat a kikapcsolódásra, a közösségi együttlétre. Péntekenként a résztvevők hagyományosan táborszintű kiállítás keretében ismerkedhettek meg a hét során készült alkotásokkal, így mindenki bepillantást nyerhetett a többi csoport munkájába.

Sajtóvisszhang:

Behir – Reneszánszát éli a népi kultúra

Behir – Népművészeti tábor és a folklór

Beol – Forogtak a fazekaskorongok az idei népművészeti táborban

Az EFOP-3.7.3-16-2017-00075 „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása a Dél-alföldi régióban” című projektünk július 30-án zárult. Ezt megelőzően folytatódtak a foglalkozássorozatok, műhelyfoglalkozás és művészeti csoport foglalkozásai, mivel a COVID 19 járvány miatt muszáj volt átütemezni azokat a korábbra tervezett időpontokról. A projekt keretében a csipke művészeti csoport és a mézeskalácskészítő, fafaragó, illetve a gyapjúszövő foglalkozássorozatok zárókiállítása is megnyílt a Tégla Alkotóház különböző tereiben.

A Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat, azaz a Degré utcai intézmény gondozottjainak a projekt keretében vegyes (6 szakág) kézműves foglalkozásokat tartottunk. Az oktatóink, mestereink segítségével született csuhévirágokat, hímes tojásokat, agyagtárgyakat, díszített mézeskalácsokat, fonalmunkákat egy ünnepélyes, zenével és néptáncbemutatóval egybekötött megnyitón tekinthették meg először nyilvánosan az érdeklődők.

Barangolások a történelmi Magyarországon címmel nyílt kiállítás július 26-án a Tégla Galériában, ahol Bagyinszki Zoltán kivételes fotói tekinthetők meg augusztus 31-ig. A Gyulán élő fotográfus számára a nagy Magyarország történelme, építészete, művészete, a természet szépségei, a csendes erdő, a vonzó hegyek látványa kimeríthetetlen témát jelent.

A 4 hétig tartó Komplex Népművészeti táborok mellett hétvégeken folytatódtak képzéseink is, így a Népi játék kismesterség oktatói (OKJ),  a kosárfonó, hímző (akkreditált), a kiállításrendező, a bőrműves (kompetenciafejlesztő műhelyfoglalkozások), EFOP 3.7.3 e-learning nemezkészítőképzés kontaktóra. Július 10-én sikeresen befejezték tanulmányaikat és vizsgát tettek a népi játszóházvezetők. Ezen a hétvégén zajlottak a takács és hímző OKJ-s képzések modulzáró vizsgái is.

Szolgáltatásaink

Július 10-én a Csaba Parkban megrendezett Békéscsabai Vasutasnapon a programkínálatot színesítette az egyesület kosaras körhintája a gyermekek nagy örömére.

A július 30-án kezdődő 3 napos rendezvény, a Gyula Végvári Napok installációját egyesületi tagjaink építették fel, segítve ezzel a török kori Gyula hangulatának felelevenítését.

Július 31-én Méhkeréken a népművészeti rendezvényen szintén bővítettük a programkínálatot (játszóházak, mesterségbemutatók, népi játszótér, kosaras körhinta).

Ősztől induló népi kézműves szakmai képzések

Az elmúlt több mint 40 év alatt nagyon sokan szerezték meg egyesületünk közreműködésével, vagy éppen szervezésében a népi kézműves szakmákban – például kosárfonó (alapfokú), hímző, szövő, fafaragó, nemezelő, csipkekészítő, fazekas, gyékény-, csuhé-, szalmatárgy-készítő, bőrműves, szőnyegszövő, takács stb. – a középfokú, továbbá a ráépülő népi játék és kismesterségek oktatója képzésnél a felső-középfokú szakképzettséget.

Terveink szerint 2021 őszétől is több államilag elismert szakképesítést és tanúsítványt nyújtó kurzust indítunk el.

A felhívás és jelentkezési lap elérhető az egyesület honlapján: www.bmne.hu

A meghosszabbított jelentkezési határidő: Szeptember 20.