Októberben 45 eseményt valósítottunk meg, köztük 29 képzési napot, 2 Európai Uniós támogatott projekt keretében 14 műhelyfoglalkozást, 1 szakköri alkalmat. Továbbá e hónapban zajlott az ONK Dél-alföldi régió és Vajdaság kiállításának rendezése (8 nap) bontása (1 nap), a kiállítás ünnepélyes megnyitása és díjátadója, s 21 napon keresztül volt megtekinthető a kiállítás. Szintén e hónapban zajlott a kiállított anyag országos zsűrizése.

  • EFOP-3.7.3-16-2017-00075 „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében műhelyfoglalkozást tartottunk Kondoroson, ahol a fazekassággal ismerkedhettek a résztvevők. A járvány miatt tavaszi indulás helyett szeptemberben kezdődött csipkekészítő művészeti csoport, illetve a szövő és a mézeskalácskészítő foglalkozássorozat, összesen közel 40 fővel igen aktívan dolgozik együtt. A csoportok mindösszesen 9 foglalkozáson találkoztak, a tagok szakáganként online is tartják a kapcsolatot egymással.
  • Egyesületünk Engedélyezett és bejelentett felnőttképző szervezet.

A szeptemberben indult 5 új OKJ-s képzés, a fazekas, kézi- és gépi hímző, nemezkészítő, népi bőrműves, faműves, fajáték készítő csoportjaink illetve a 2 csoportban népi játék és kismesterség oktatója képzés mindösszesen 11 képzési napon, a másodéves csoportjaink – hímző, takács, fazekas pedig 2 képzési napon találkozhattak. A pedagógus, illetve közművelődési akkreditált népi játszóház foglalkozásvezetői csoportok szintén két képzési napon vettek részt.

  • Az „Innováció a kézművességben” című – TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00192 azonosítószámú – projektje keretében „MÚLT A JELENBEN” 150 órás hagyományőrző műhelyeket indított. A műhelyfoglalkozásaink keretében 4 alkalommal találkoztak a hímzők és vászonszövők. A rézműves csoport a projekttámogatás befejeztével szakkörként folytatódik, októberben ők is megkezdték munkájukat.
  • Szeptemberben kétnapos zsűrizés keretében kiválasztották a kiállításra kerülő és a díjazott alkotásokat a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás Dél-alföldi régiójából és Vajdaságból beküldött mintegy 1000 db alkotásból. A zsűrizés előkészítésében, majd a zsűrizésen, illetve a kiállításépítés és őrzés során közel 50 fő vállalt önkéntes munkát. A kiállítási installációépítést követően október elején folytatódott a kiállítás berendezése a Békés Megyei Könyvtárban.

Október 9-én, a kiállítás ünnepélyes megnyitóján és díjátadó ünnepségén a díjazott alkotók nagyszámban megjelentek, s igen sok érdeklődő is tiszteletét tette.

A megnyitót az egyesület Facebook oldalán élőben közvetítettük, melyet közel 2500 fő tekintett meg.

A közvetítés utólag is megtekinthető

A kiállítást – a nyitva tartás alatt – közel 5000 fő látogatta meg, s gyönyörködött a míves alkotásokban.

Az országos zsűri október 15-én járta végig, s bírálta el, hogy mely alkotások kerülhetnek az országos kiállításra. Örömünkre a 103 alkotó 1300 benyújtott tárgyából a régiós kiállításon 978 db szerepelt, s 31 díjat osztott ki a zsűri, az országos kiállításra pedig 800 alkotást válogattak be.