Szeptemberben 50 eseményt valósítottunk meg, köztük 22 képzési napot, 11 vizsgaalkalmat, 3 szolgáltatást, és 2 Európai Uniós támogatott projekt keretében 10 műhelyfoglalkozást, 2 közvetítést.

Békéscsabán a megyei összetartozás ünnepéhez, a Megyenaphoz kapcsolódóan valósult meg a Mesterségek Ünnepe másként című esemény 2020. szeptember 5-én.  A rendezvényen a Dél-alföldi régió népi kézművesei mutatkoztak be. Békés, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megye négy népművészeti egyesülete – Békés Megyei Népművészeti Egyesület, Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesület, Dél-magyarországi Alkotók Népművészeti Egyesülete 2004., Napsugaras Dél-Tisza Menti Kulturális Népművészeti Egyesület – engedett bepillantást tevékenységükbe.

A békéscsabai főtéren népi kézműves játszóházak, régimódi játszótér, kiállítás és mesterségbemutatók várták az érdeklődőket. Olyan különlegességeket láthattak a vendégek, mint az üvegfonás, késkészítés vagy a bútorfestés. De a szövés, fonás, fazekasság, nemezelés és népi játékkészítés is bemutatkozott.  „Népi textíliák a mai életünkben” címmel minikiállítás színesítette a rendezvényteret, ahol a 3 Békés megyei – békéscsabai, mezőkovácsházi és nagybánhegyesi – díszítőművészettel foglalkozó közösség hímzett textíliái kerültek bemutatásra. A többféle tájegység hímzéseit felvonultató alkotások nagy tetszést arattak, hiszen valamennyi szervesen illeszkedik a XXI. század lakás- és viselet kultúrájába. A rendezvényre kilátogató családok valamennyi tagja számára, mind a gyerekek, mind a felnőttek részére kiváló elfoglaltságot kínált a kreatív népi játszótér, ahol a tevékenységekbe jóízűen belefeledkezve ismerkedhettek meg a legkisebbek eleink játékaival. Most is nagy sikere volt a kézzel hatható kosaras körhintának. A népi kézműves játszóházban pedig a természetes anyagok felhasználásával készíthettek a gyerekek különböző használati és dísztárgyakat.

A rendezvény hangsúlyos eleme volt a kézműves vásár és a termelői piac, melyen a térség 50 kiállítója mutatta be portékáját. A különböző népi kézműves termékek mellett illatos „csabai” füstölt árú, házi készítésű sajtok, szörpök csalogatták a látogatókat.

Meggyőződésünk, hogy ez a látványos megjelenés ráirányította a figyelmet a térség, a régió népi kézműves kultúrkincsére, az élő hagyományra. A visszajelzések alapján egyértelműen bebizonyosodott, hogy a lakosság részéről igény mutatkozik a népi kultúra megismerése iránt és nagyon szívesen vesznek részt népművészeti rendezvényeken.

Megjelent híranyagok linkjei:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/maskent-de-ismet-megrendeztek-a-megyenapot-bekescsaban-3019865/

https://behir.hu/rendhagyo-megyenap-csak-a-kezmuves-vasart-es-a-piacot-tartottak-meg

https://www.gyulatelevizio.hu/2020/09/07/rendhagyo-keretek-kozott-zajlott-az-idei-megyenap/

Szeptember 25-26-27-én a Békés Megyei Népművészeti Egyesület csatlakozott a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza által meghirdetett Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák VII. Országos Hétvégéje programsorozathoz.  A 3 nap során 12 szakágba kaphattak betekintést az érdeklődők, részben mesterségbemutatók, részben képzési alkalmak, foglalkozássorozatok, nyitott műhelyek alkalmával. Ezt az alkalmat egyúttal a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Tér felújítást követő nyilvános megnyitójának is tekintettük, melyről kisfilm is készült. Az utómunkálatokat követően a filmet Youtube csatornánkon tesszük közzé.

EFOP-3.7.3-16-2017-00075 „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében műhelyfoglalkozást tartottunk Kondoroson, ahol a hímzéssel ismerkedhettek, a békés megyei szűcshímzés alapjaiba kaphattak betekintést a résztvevők.  Szeptember 25-én indulhatott meg a márciusra tervezett, de a járvány miatt elhalasztott csipkekészítő művészeti csoport, illetve a szövő és a mézeskalácskészítő foglalkozássorozat, összesen közel 40 fővel. A csoportok az elkövetkezendő időszakban kéthetenként találkoznak, s a projekt zárásakor kiállításon mutatják majd be az addig elkészült alkotásaikat.

Akkreditált képzéseink közül a 120 órás Népi játszóházvezető, a 60 órás Gyékényfonó, Fazekas, Nemezkészítő, Hímző, Bútorfestő és A népművészeti anyanyelv elsajátítása vizuális neveléssel és játékkal kisiskolás korban képzések szeptember 12-13-án zárultak vizsgával, összesen 102 fő résztvevő vehet át tanúsítványt a sikeresen elvégzett képzések zárásaképp. OKJ-s Népi játék és kismesterség oktatói vizsgát 15 fő tett sikeresen szeptember 15-én.

Egyesületünk regisztrált felnőttképző szervezet. Benyújtottuk és megkaptuk az új felnőttképzési törvény értelmében is az engedélyezési kérelmet és bejelentést. Így szervezetünk a jövőben is folytathatja a felnőttképzést.

Szeptemberben 5 új OKJ-s képzés indult a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Térben – fazekas, kézi- és gépi hímző, nemezkészítő, népi bőrműves, faműves, fajáték készítő csoportjaink mellett nagy örömünkre 2 csoportban is elindulhatott a népi játék és kismesterség oktatója képzésünk.

Megkezdődött az oktatás az újonnan induló akkreditált népi játszóházi foglalkozásvezető képzésen is, ahol szintén két csoport indult.

Az „Innováció a kézművességben” című – TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00192 azonosítószámú – projektje keretében „MÚLT A JELENBEN” 150 órás hagyományőrző műhelyeket indított. A HACS (helyi akciócsoport) által támogatott projekt keretében 4 műhelyünkben 6 szakágban ismerkedhetnek meg a résztvevők a kismesterségek technikáival, s a szakág békéscsabai hagyományaival. Műhelyfoglalkozásaink résztvevői szeptemberben is 6 alkalommal találkoztak. A vászonszövők csoportja kibővült, az új tagok októberben kapcsolódhatnak be a munkába. A rézműves csoport is újraformálódott, s a projekttámogatás befejeztével szakkörként, új jelentkezőkkel kibővülve folytatják a munkát.

Szeptemberben kétnapos zsűrizés keretében kiválasztották a kiállításra kerülő és a díjazott alkotásokat a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás Dél-alföldi régiójából és Vajdaságból beküldött mintegy 1000 db alkotásból. A zsűrizés előkészítésében, majd a zsűrizésen, illetve a kiállításépítés és őrzés során közel 50 fő vállalt önkéntes munkát.

Szolgáltatásainkkal – játszóházak, mesterségbemutatók, népi játszótér, kosaras körhinta – három alkalommal gazdagítottuk Újkígyós, Békéscsaba, illetve Kecskemét rendezvényeit, eseményeit.