Augusztusban 30 eseményt valósítottunk meg, köztük 18 képzési napot, 5 szolgáltatást, és 2 projekt keretében 7 műhelyfoglalkozást.

EFOP-3.7.3-16-2017-00075 „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében műhelyfoglalkozást tartottunk Kondoroson, ahol a bőrrel ismerkedhettek, a népi bőrművesség alapjaiba kaphattak betekintést a résztvevők.  

Akkreditált képzéseink közül a 120 órás Népi játszóházvezető, a 60 órás Gyékényfonó, Fazekas, Nemezkészítő és A népművészeti anyanyelv elsajátítása vizuális neveléssel és játékkal kisiskolás korban képzések alkalmai folytatódtak júliusban. Továbbképzéseink közül a 15 órás Szűrrátétkészítő és a 30 órás Kiállításrendező képzéseken vehettek részt a jelentkezők augusztusban.

Egyesületünk E-001916/2019 felnőttképzési nyilvántartási számon regisztrált felnőttképző szervezet. Benyújtottuk az új felnőttképzési törvény értelmében az engedélyezési kérelmet és bejelentést. Így szervezetünk a jövőben is folytathatja a felnőttképzést.

Folyamatos jelentkeztetéssel szeptemberben új OKJ-s képzéseink indulhatnak:

  • Fazekas
  • Kézi- és gépi hímző
  • Nemezkészítő
  • Népi bőrműves
  • Faműves, fajáték készítő            
  • Népi játék és kismesterség oktatója (2 csoport)

A meghirdetett akkreditált Népi játszóházi foglalkozásvezető képzésre is olyan számban érkeztek jelentkezések, hogy az a csoport is indulhat.

Az „Innováció a kézművességben” című – TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00192 azonosítószámú – projektje keretében „MÚLT A JELENBEN” 150 órás hagyományőrző műhelyeket indított. A HACS (helyi akciócsoport) által támogatott projekt keretében 4 műhelyünkben 6 szakágban ismerkedhetnek meg a résztvevők a kismesterségek technikáival, s a szakág békéscsabai hagyományaival. Műhelyfoglalkozásaink résztvevői augusztusban 6 alkalommal találkoztak. Öröm számunkra, hogy a rézműves műhelyünk tagjai úgy döntöttek, hogy a projekt befejezését követően is együtt maradnak, s művészeti csoportként tovább tevékenykednek.

Augusztusban folyamatosan gyűjtöttük a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás Dél-alföldi régiójából az alkotásokat a szeptemberi zsűrizésre.

Szolgáltatásainkkal – játszóházak, mesterségbemutatók, népi játszótér, kosaras körhinta – augusztusban is gazdagítottuk Kétegyháza, Mezőkovácsháza, Battonya, Békéscsaba rendezvényeit, eseményeit.