Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Lőkösházi templom fakazetták átadása

Szentmise keretében Fazekas Gusztáv plébános szentelte fel október 12-én, szombaton a lőkösházi Fatimai Szent Szűz-templomban azt a 12, késő reneszánsz stílusban készült fakazetta-sorozatot, amit a Békés Megyei Népművészeti Egyesület bútorfestői készítettek, és ajánlottak fel. Földi László, népi bútorfestő volt az ötletgazda, hogy a nyári táborban közös, maradandó alkotást készítsenek, és Ament Éva vezetésével idén nyáron készítette el a 120 órás tanfolyamot elvégző csoport a 12 alkotást. Tizenegy fakazettát egy-egy csoporttag festett, a 12-et pedig közösen készítették el.

  •  Vándorlegény, Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

2019. október 12-én zárt a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Hagyományok Házával és a Debreceni Művelődési Központtal meghirdetett XIII. Dél-alföldi Regionális Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat regionális kiállítása a Békés Megyei Könyvtárban. Az alkotások nagy közönségsikert arattak.

EFOP projektjeink folyamatosan zajlanak, októberben ismét nagyszámú eseményt szerveztünk meg a partnerszervezeteinkkel.

  • EFOP 3.3.2-16-2016-00010

Népi kézműves hagyományok átörökítése a Körösök völgyében projektünk 7 partnerintézménnyel folytat együttműködést, melynek keretében 2019. szeptember 1. és december 31. között 2 intézményben valósítunk meg témanapokat, ahol népi kézműves foglalkozások, illetve táncházak, kiállítások és mesemondó programok valósulnak meg a gyerekek és fiatalok számára. Októberben, a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolában két témanapra került sor, ahol mindkét alkalommal kb. 80 fő részvételével zajlottak a játszóházak. A gyerekek nagy örömmel alkottak, s az elkészült alkotásokat haza is vihették. Az első témanapon a Belencéres táncegyüttes tartott táncbemutatót és táncházat, a második alkalommal pedig Harangozó Imre mesemondását hallgathatták a résztvevők.

  • EFOP-3.7.3-16-2017-00075

A „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében februártól kezdődően folyamatosak a tudásátadási alkalmak, művészeti csoportok, műhelyfoglalkozások és foglalkozássorozatok zajlanak:

2019-ben 7 csoport működik Szegeden (népi játszóházi), Kecskeméten (2 db – népi játszóházi és hímző), Körösnagyharsányban (népi játszóházi), Kötegyánban (fazekas), Csanádpalotán (6 kézműves ág megismertetése) és Gyulán (hímző). Folyamatosan zajlottak a csoportok foglalkozásai, Szegeden, Kecskeméten, Csanádpalotán, Kötegyánban és Körösnagyharsányban valósítottunk meg 11 olyan alkalmat, amelyeken a résztvevők a választott népi kézműves szakágak technikáit, fortélyait sajátíthatták el. Egy-egy alkalommal 10-14 fő volt jelen.

  • EFOP-1.3.5-16-2016-000026

Folyamatosak a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által megvalósítás alatt álló EFOP-1.3.5-16-2016-000026 azonosítószámú „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című projekt tevékenységei.

Októberben 5 alkalommal „Kisközösségek a helyi hagyományokért – szakmai találkozó” valósult meg 2 településen, Mezőkovácsházán és Telekgerendáson.

  • Kiállítás

A Homokháti Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. megrendelésére 2019. szeptember 20. és október 11. között „Dél-alföldi viseletek régen és ma” című kiállítást rendeztünk Mórahalmon, a Kolo Szerb Kulturális Központban.

  • OKJ-s képzések

Egyesületünk E-001916/2019 felnőttképzési nyilvántartási számon regisztrált felnőttképző szervezet. 2019-ben OKJ-s képzéseket hirdetünk meg, melyeket békéscsabai képzőhellyel indítunk ez év októberében.

A Kézi és gépi hímző, a Takács illetve a Népi játék és kismesterség oktatói képzéseink már elindultak – októberben 12 képzési napon zajlott a tudásátadás – s novemberben a Fazekas csoport is megkezdi a képzést.

Reménykedünk abban, hogy a későbbiekben még több kurzust is indíthatunk, azaz sok olyan jelentkezőnk lesz, akik a népi kézművességben továbbviszik az elődeink által létrehozott, vagy megalkotott formarendszert és díszítményeit – vagyis a tárgyak létrehozásához szükséges tudást -, és Békéscsaba újból ennek a szakterületnek az egyik képzőcentrumává válhat.

  • Szolgáltatások

Októberben is több alkalommal igényeltek egyesületünktől szolgáltatásokat, főként eszközeinket – kosaras hinta, kreatív népi játszótér – kölcsönözték, illetve 2 alkalommal – Mezőberényben, és a Balassi Táncegyüttes családi táncházprogramján, Békéscsabán játszóházat/mesterségbemutatót is biztosítottunk.