• Élménytáborok

Nyelvtábor, gyerekeknek, kézműves alkotótábor
Július 17-21
Július 24-28
Augusztus 21-25
Helyszín: Székelyudvarhely. Míves Alkotó Ház.

  • Valódi értékeink – IFI tábor

Július 11 – 17
Helyszín: Homoródfürdő
„A faragott kapuk az életbe, a jelen felé irányítanak bennünket, székelyföldi városokba és falvakba, ahol metaforikus, ősi jelekkel és feliratokkal múlt, jelen és jövő hármas dimenziójában beszélnek egy emberi közösség élni akarásáról.
Élni- és nem akárhogyan! Hanem-sajátosság méltósága szerint – önmagunk megtartó hagyományában.”
Ezt a máréfalvi hagyományápolást követendő példának kívánjuk állítani az alkotó tábor résztvevői számára. Lehetőséget teremtünk arra, hogy más települések szervezeteivel együttműködve, a Szent Ferenc Alapítvány házainak gyerekei is részt vehessenek.
A Valódi Értékeink tábor gazdagítja a programokon résztvevők életét, közös élményekkel maradandó emléket, értéket adunk, a hovatartozás érzését erősítjük fiataljainkban.

  • XX. Míves Emberek Sokadalma

Partner: Hargita Megye Hagyományőrzési Forrásközpont.
Népművészeti fesztivál.
Míves Kiállítás
Tájegységek Ligete: szövetségek, népművészeti egyesületek, kézművesek
.Július 13 – Július 16.
Helyszín: Erdély-Székelyudvarhely, Városi park, Sétatér.
A XX. Míves Emberek Sokadalma fő célja, hogy népi hagyományaink és kézműves mesterségeink kincsesházát megmentsük a feledéstől, és továbbadjuk őket. A népi kultúra, a tárgyalkotó népművészeti közösségek megerősítése, a minőségi értékőrzés, a hagyományos népi kultúra továbbörökítése mind-mind feladatunk.
A globalizáció egységesítő hatásával szemben a lokalitás értékeinek bemutatásával nevelő, ízlésformáló hatást próbálunk elérni a Sokadalom látogatói körében.
A népi mesterségek megmaradása, a közösségi hagyományőrző tevékenységek szélesebb körben történő népszerűsítése, a nagyobb társadalmi ismertség és elfogadottság érdekében dolgozik az Artera Alapítvány már 24. éve.
• Mesefalu Székelyföldön – Kézműves alkotótábor gyerekeknek
Július 10-14
Augusztus 1-11
Helyszín: Székelyudvarhely. Míves Alkotók Háza
A tábor célja a fiatalok és fiatalosan gondolódók számára egy alternatív szórakozást biztosítani, egy hétre felváltani a modern szórakozó helyeket egy szabadban megszervezett közösségápoló programmal. A napi programok lehetőséget kínálnak a résztvevők számára, hogy a délelőtti foglalkozások során megismerjék és megszeressék a régi népdalokat, néptáncokat, mesterségeket, fejleszthessék szépérzéküket, kézügyességüket, önbizalmukat erősíthessék, példát mutatni nekik abban, hogy lehet tanulva játszani, és szórakozva tanulni is.

  • Mesterségek Ünnepe

Augusztus 18-20.
Helyszín: Budapest
Élményszolgáltatás: Népi Játéktér: Népi konyha kőmalommal
Játékaink elsősorban hagyományőrző céllal készültek és a szórakozást, illetve jó hangulatot hivatottak biztosítani, azonban jelentősen segítik a különböző készségek és képességek fejlesztését is. Főként kézügyesség és egyensúly, illetve a szem-kéz koordinációt fejlesztő szerepük van.
Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy játékaink az aktív szórakozás mellett segítsék a családtagok együttműködését, ezért többségüket párban vagy akár többen, egymást támogatva is játszhatják.
Kézműves Műhelyek: Hangszerkészítés, Szövőműhely, Bútorfestő foglalkozás.

A Budapesti Mesterségek Ünnepén kiállítanak a kedvelt kézműveseink közül többen is. Itt: Budai Várnegyed, mintegy 800 kézműves! Augusztus 18-20 között látogatható! Aki csak teheti jöjjön és lásson világot!
Fontos hogy jelen legyünk nemzetközi helyszíneken is, hiszen a cél az, hogy minél többen megismerjék a magyar és székely hagyományokat, kultúrát. Az egyedi értéket képviselő kézműves termékekről nem is beszélve!
Köszönjük a Mesterségek Ünnepe szervezői csapatának az ismételt meghívást és a csodálatosan összerakott rendezvényt, amellyel már sokadjára ajándékozzák meg kis/nagy hazánkat.