Aranykapu Népművészeti Egyesület eseményei

Aranykapu Népművészeti Egyesület eseményei

A Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala – Nyíregyháza Önkormányzata –  figyelembe vette városunk, megyénk és a turista forgalom közönségének széleskörű érdeklődését és bevezette azt a mindenki számára ingyenes részvételi lehetőséget, hogy a Kossuth téren városunk centrumában a Polgármesteri Hivatal impozáns épülete a Korona Szálló, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, a Római Katolikus Székesegyház, a Centrum Áruház, a Metropol üzletház és más üzletek által határolt téren felállított negyvenöt elegáns iker faházat. Ezek minden igényt kielégítő, egyéni világítással, zárhatósággal, fűtési lehetőséggel, villanyárammal és pulttal ellátott 4 x 4 m-es pavilonok állnak a továbbiakban a városi programok rendelkezésére.

Az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület itt kapott lehetőséget arra, hogy több alkalommal tíz vagy hat pavilonban tarthat szakmai bemutatót és vásárt.

A programok lebonyolítását és a szervezési munkát a Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztálya egyesületünkre bízta. Ezt a lehetőséget 30 – 35 alkotónk használta ki az év folyamán.

Ebbe a tevékenységbe bekapcsolódott a:

 • Népművészeti Egyesület Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Szervezete
 • Beregszem Népművészeti Egyesület              népi hímzés
 • Nagykállói Népművészeti Egyesület csipkeverés
 • Szatmár Beregi Népművészeti Egyesület fafaragás

A nyári hónapokban júniustól szeptemberig Sóstón a Blaha Lujza sétányon, a Krúdy Szálló, a Wellness fürdő, az európa hírű Állatparkunk, Múzeumfalu és Éttermek szomszédságában 10 fedeles kínáló pavilonban tarthattunk bemutatót és vásárt alkotóink munkáiból, mintegy 15 szakágban.

Évek óta tagjaink részt vesznek megyénk városaiban megrendezett Fesztiválokon 10 – 10 mesterrel. Így Vásárosnaményban, Fehérgyarmaton, Beregdarócon, Nyírbátorban, Tiszavasváriban, Nagykállón, Paszabon és még számtalan más faluban is eleget tettünk a meghívásoknak.

Ahhoz, hogy jó gyakorlatot alakíthassunk ki megyénkben, az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület folyamatos működése alatt – az elmúlt 22 évben – jó kapcsolatot építettünk ki a városi és megyei önkormányzatokkal, közművelődési intézményekkel, a médiával, a megyében működő egyesületekkel és azokkal az egyéni alkotókkal, akik folyamatosan segítették tevékenységünket.

Mindezt csak úgy tudtuk megvalósítani, hogy az alább felsorolt szakmai és szakági tevékenységünkkel alkotóinkat a következőkkel tudtuk segíteni. Az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület szakmai munkájának középpontjában kezdettől fogva tagjaink művészi készségének fejlesztése volt a legfontosabb feladat. Úgy gondoljuk az előző évekhez hasonlóan 2019 évben tovább működtettük a már jól bevált szakképzési programjainkat.

 • A Népművészeti Szabadiskola lehetőséget biztosított minden alkotója számára és az új érdeklődőknek az ingyenes egyéni képzésre.
 • Minden évben június hónapban Nyíregyházán megrendezzük a N.I.T. zsűrizést, melynek célja az alkotók népi iparművész címre való pályázása, egyben annak lehetősége, hogy alkotóink a Mesterségek Ünnepén és más Fesztiválokon alkotásaikkal részt vehessenek.
 • November hónapban szombatonként minden évben a textilművészetben alkotók számára megyei képzést tartunk. Ez évben a tizennegyedik alkalommal a nemez, a csipkeverés, a szőnyegszövés és a hímzés szakágakban ötven-ötven fő számára tartottunk elméleti és gyakorlati képzést.
 • Az új jelentkezők bekapcsolódhatnak Megyei Szervezetünk Alkotóházában tartott szakköri munkákba: nemez, szőnyegszövő, csipkeverő, fafaragó és fazekas szakágakban.
 • Ismereteiket bővíthették még egyesületünk állandó működési területén a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Aulájában folyamatosan működő kiállításunk helyszínén, ahol az

„Élő Népművészet” címmel bemutatásra kerülő szakágaink zsűrizett anyagát láthatja a közönség.

 • Ez a helyszín lehetőséget biztosít a könyvtárba érkezők számára, ahhoz, hogy népművészeti ismereteiket gyarapíthassák és betekintést nyerjenek a helyszínen alkotó mestereink szakmai tevékenységébe.
 • Ez egyben segítséget ad ahhoz, hogy kapcsolatot építhessünk ki a városban és a megyében lakó érdeklődőkkel.
 • A gyermekével érkezők számára az Aulából nyíló „Csirip tanyán” folyamatosan működő játszóházban – óvodástól iskoláskorúig – részt vehetnek a programokon. Az Aulából nyíló előadó termekben naponta író, művészek, közéleti emberek kerülnek bemutatásra, melyen bárki részt vehet, és egyben betekintést nyerhet egyesületünk tevékenységébe.

A Nemzeti Művelődési Intézet, Szabolcs- Szatmár – Bereg Megyei Irodája harmadik éve szoros kapcsolatot épített ki egyesületünkkel. Szervezésükben részt vehettünk a megye területén több helyszínen népművészeti tanfolyamok kivitelezésében több szakágban.

Ez a komplex tevékenységi forma nyitott mindenki számára. A programokról a naponta megjelenő Kelet-Magyarország napilapban részletes tájékoztatót kap a közönség. Minden hétvégén a Napló c. hetilapunkban értesülhetnek az érdeklődők a következő hét fontosabb eseményéről.

A felsoroltakból kitűnik, mindezt az eredményt egyesületünk csak úgy tudta megvalósítani, hogy folyamatos szakmai kapcsolatunk van a

 • Népművészeti Egyesületek Szövetségével a
 • Nemzeti Művelődési Intézet Sz.Sz.B. Megyei Irodájával a
 • Hagyományok Házával

akiknek szakmai segítségével számtalan lehetőséget kapunk egyesületünk számára.

A folyamatosan működő helyi kapcsolataink kiépítésben aktív résztvevői egyesületünk tagsága, akik segítségével vált lehetővé a jelenleg jól működő egyéni tevékenységünk.

Köszönjük mindazoknak, akik ebben segítségünkre voltak.

 

Áldott Karácsonyi Ünnepeket és

minden alkotónak

eredményekben gazdag

Újesztendőt kívánunk.