• Tanfolyami képzések

Az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület a Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Irodájával kötött szerződés alapján, megyénkben a Közművelődési Közalkalmazottak tanfolyami képzését vállalta. A képzés bőrműves, népi ékszerkészítő, szőnyegszövő és kosárfonó szakágakban kerül megvalósításra. Ez a program folyamatosan működik vidéken 2019. márciustól 2020. február hónapig.

  • Népművészeti Szabadiskola

A „Népművészeti Szabadiskola” tevékenysége egész évben folyamatos konzultációval kerül megszervezésre, azok számára, akik szeretnék szakmai tudásukat önálló tervezési szintre emelni és zsűriztetni alkotásaikat. A felkészítés minden szakágban működik és ingyenes.

  • Élő Népművészet című kiállítás

Az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület az „Élő Népművészet” c. kiállítása lehetőséget ad tagjaink számára alkotásaik bemutatására. A rendezvény helye: a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár III. emeletén lévő Aula, ahol Szakmai Bemutató, előadás és más alkotók kiállítását is megtarthatjuk. Lifttel megközelíthető.
Nyitva tartás: naponta 10 – 18 óráig.
szombaton 13 óráig
vasárnap: zárva.
Az Aulában kerül megrendezésre minden hónap utolsó péntekén az a szakmai Bemutató, mely a csipkeverők számára egyben szakmai továbbképzés is. Vez: Félegyházi Józsefné népi iparművész csipkeverő.

  • Egész napos szakmai konferenciák, bemutatók, vásárok

A Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal felkérésére egyesületünk tagjai június hónaptól szeptemberig lehetőséget kapott Sóstó legszebb parkjában a Blaha Lujza sétányon minden vasárnap egész napos szakmai bemutató, és vásár megtartására. Ezen a programon 30 alkotónk vett részt.

A Megyei Jogú Város Önkormányzata felkérésére egyesületünk részt vehet a Kossuth téren felállított 40 jól felszerelt faházban szeptember hónapban 13 – 22-ig a megtartásra kerülő városi rendezvényen. Alkotóink 30 fővel 20 faházban folyamatos kiállítást, bemutatót és vásárt tartanak. Ez alatt a rendezvény alatt kerül megrendezésre a Tirpák Gasztronómiai Fesztivál, melyen tagjaink is részt vesznek. Ezen a programon egyesületünkkel együtt részt vesz a Népművészeti Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete, a Nagykállói Népművészeti Egyesület, a Beregszem Közművelődési és Népművészeti Egyesület és a Szatmár-Bereg Megyei Kézműves és Népművészeti Egyesület. Ezen a rendezvényen minden egyesület egy faházat kapott, ahol kiállítást, bemutatót és vásárt szervezett. Az egyesületek saját beosztásuk alapján adnak lehetőséget alkotóiknak a részvételhez.

Egyesületünk az elmúlt években szoros kapcsolatot épített ki a Megyei és Városi Önkormányzatokkal. Folyamatos minden városi rendezvényen való részvételünk, melyhez a város által felállított faházakban tarthatjuk a bemutatóinkat. Ez a kapcsolat nemcsak a városi rendezvényekre vonatkozik, hanem Nyíregyháza testvérvárosi rendezvényeire is. Így vált lehetővé az, hogy alkotóink a Megyei és Városi Önkormányzatok támogatásával külföldi rendezvényeken is részt vehetnek. Lengyel, szlovák, ukrán, román, német stb. országokkal folyamatos a kapcsolatunk.

Összegezve tevékenységünket, a Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Megyei Közgyűlés és a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár támogatásával egyesületünk tagjai számtalan lehetőséghez jutnak hónapról-hónapra.