A Népi Kézműves Alkotóházak XI. Országos hétvégéjéhez Egyesületünk különleges kétnapos eseménnyel csatlakozott.

Április 5-én 20 éves az Apáról Fiúra NK Egyesület Jubileumi kiállításának megnyitójával, ahol a tagság alkotásaiból láthatott és láthat a nagyközönség válogatást. Az Ünnepség megnyitóján Kolozsvári István a NESZ elnöke és Törökszentmiklós Város polgármestere Markót Imre is méltatta Egyesületünk munkásságát.

Köszönjük a megtisztelő szavakat, amelyek elhangoztak, ígérjük, a jövőben is folytatjuk tevékenységünket!

Április 6-án pedig a „Nyitva van az aranykapu” programunkkal vártuk a hozzánk érkezőket, ahol A Míves Portékák Vásárába kézműveseket és helyi termelőket hívtunk. Hálókötés, gyertyamártás, agyagozás, hímzés, bútorfestés kézműves bemutatókba pillanthattak bele az érdeklődők, és Bütyköldében gyöngyöt fűztek, csuhéztak, babát varrtak a lelkesebbek. A kicsiknek egy fergeteges bábszínházzal készültünk a Tiszavirág bábcsoport előadásában, és végül a Sodrás népzenei együttes tagjai és Juhász Kata táncoltatta meg az apró és a nagyobbacska lábakat.

Amíg az Egyesület a születésnapját ünnepelte Törökszentmiklóson, addig a Kalotaszegi Barangolók Alkotócsoport tagjai a MART meghívásának eleget téve Dinnyésre vitte a vándorkiállítását.

Szakkörök, Alkotókörök:

A Csoóri Sándor program által támogatott Szövöde szakkör április 12-ei alkalmán a kis szövők a Vándorlegény Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves pályázatára is készültek, Molnár Anett szövő, oktató felkészítésével.

A Gyöngyöző szakkörös lányok 2024. 04. 19-én találkoztak újra és a gyerek pályázat után szakkörvezetőjüket Molnár Anettet megkérték, hogy „csak” virágot és karkötőt fűzhessenek. Természetesen virágok és karkötők készülhettek, anyák napjára.

A Vagány fiúk Fafaragó Alkotóköre április 20-án találkozott újra, és Csíki Lóránt vezetésével képkeretet faragtak, amiből szintén anyák napi ajándék lehet.

A Míves konyha-kézműves kincsestár programunkban, melynek Alkotóházunk ad otthont 2024.04.20-án teafiltertartó dobozok készültek az egyik teremben, bútorfestési technikákkal Cz. Budai Katalin bakonynánai bútorfestő népi iparművész irányításával. Míg a másik teremben Csikiné Sári Adél gödi kosárfonó keze alatt peddignáddal üveget fontak „inasaink”.

Köszönjük A Csoóri Sándor Program Támogatását!

A bútorfestő Aszakkör áprilisi alkalmán befejezésre került a vizesréti ajtónévtábla a csoporttagok nagyörömére. Így újabb lendületet kapott az alkotókedv a folytatáshoz.

Az Ünnepek a kézművességben, kézművesség az ünnepekben programban Középiskolás diákok számára közvetítjük azt, hogy a legszemélyesebb ajándék az saját kézzel készül.  Áprilisi foglalkozásunk alkalmával, szíveket festettek meg anyák napjára bútorfestés technikával. A programot a Csoóri Sándor Program támogatja.