Az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület Programjai MÁRCIUSBAN:

  • Február 29-én megnyitottuk a kengyeli Orovecz Sándorné horgoló első kiállítását az alkotóházban, az Állatok a tanyán kiállítás nagyon népszerű, egész március 28-ig fogadjuk a látogató csoportokat.

Folytatódtak az „Inasképző az alkotóházban” szakkörei márciusban is:

  • a Szövöde, Molnár Anett vezetésével, ahol megtapasztalják, a szövés első lépéseit, a fonalak vastagságát, fajtáit, minőségét, s mivel pont elég vastag a fonal ezért általában egy alkalom elég, hogy elkészüljenek és „ne üres kézzel térjenek haza”.
  • a Gyöngyöző, szintén Molnár Anett vezetésével, ahol a nagyobb alsós gyerekek pályázatra készültek, míg a kisebbek saját készítésű nemzeti színű karkötővel, lánccal fognak kitűnni a többiek közül. Kedvenc felnőttjük is elkészítette a kalotaszegi asszonycsipkéke motívumának felhasználásával a karkötőjét.
  • A „Söndörgető – Csicsogtató” nemezelő szakkör Szalai-Szabó Anna vezetésével

Márciusban elindult szintén az Inasképző program keretein belül két új szakkör:

  • a Vagány Fiúk Faragó Alkotóköre Csíki Lóránt faműves irányításával, ezúttal kicsi ládika készült, melynek eredményének minden vagány fiú nagyon örült.
  • Gyermek fazekas szakkör Vajda Vera fazekas vezetésével, Az első foglalkozáson a marokedényeket készítettek. Köszönjük a Csoóri Sándor Program támogatását!

A Míveskonyha-kézműves kincsestár program keretén belül Csíkiné Sári Adél érkezett hozzánk az alkotóházba március 2-án. A „Kosárfonás kezdőknek” program keretében szalvétagyűrűt és szalvétatartót készítettek.

2024.június 8-án már harmadik alkalommal szervezzük meg Törökszentmiklóson a Mesefesztivált! Írjátok be a naptárba, látogassatok el hozzánk és kérünk benneteket, hogy osztogassátok! Ismeritek a mondást: „Jó tett helyébe, jót várjatok”!

Folytatódtak a hónapban is az NMI Aszakkörei, a gyertya és a bútorfestő szakkör. Készülnek a tárgyak, a szakkörök tagjai nagyon lelkesek. A gyertyások Szél-Póti Ági szakkörvezetővel a már korábban öntött harang gyertyákból kegyeleti gyertyákat készítettek. A bútorfestőkhöz érkezett hónapvégén Kerékgyártó Emese mentor, aki ellátta őket hasznos praktikákkal és jótanácsokkal.

Új büszkeségünk!

  1. helyezett lett a Kalotaszegi Barangolók Alkotócsoportja a Kárpát-medencei népi textilfesztiválon Békéscsabán, a Színhangulatok pályázati kategória csoportos részében.

10 különleges színházi táska nyerte el a zsűri tetszését, melyet Komjáti Zoltánné Piroska álmodott és tervezett meg.

Az alkotók:

Komjáti Zoltánné

Borbásné Budai Valéria

Forgács Kata

Kardosné Faragó Edit

Molnár Anett

Neczné Vajna Zsuzsanna

Péter Szidónia

Sári Diána

Vargáné Papp Júlia

Zsikóné Kendre Klára.

Köszönjük az elismerést!

Köszönjük a Békés Megyei Népművészeti Egyesületnek, hogy 19. alkalommal is megrendezte ezt a jeles eseményt!

Szeretettel gratulálunk Sári Diánának, aki a Kalotaszegi Barangolók Alkotócsoport tagja.

Dia azzal büszkélkedhet, hogy a XIX. Kárpát-medencei Textilfesztivál 3. helyezettje az egyéni kategóriában a Színhangulatok pályázati kategóriában.

 

„Ünnepek a kézművességben – kézművesség az ünnepeken középiskolás diákok számára” című programunkban jeles napokhoz kötődően készítenek a gyerekek különféle technikákkal kézműves tárgyakat.

A TROK Székács Elemér középiskola kollégistái húsvétra hímeztek kosártakarót, Donkó Melinda és Szél-Póti Ágnes vezetésével.

 

  1. március 12. Jeles nap a mai az egyesületi tagság számára!

Éppen 20 évvel ezelőtt alakítottuk meg az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesületet, az akkor már 11 éves Apáról Fiúra Alapítvány mellé. Később az egyesület átvette az alapítvány tevékenységét, s mára az meg is szűnt. Ma 20 éve, hogy megalakultunk a magyar népi kultúra elkötelezett szolgálatáért, a gyermek és ifjúsági korosztály mindenkori fejlesztéséért. S mivel 20 év alatt felnőtt sok gyermek, így ma már a felnőttek kultúra iránti vágyát is segítjük. A 20 éves születésnapunk megünneplésére április 5-6-án kerül sor, a tőlünk megszokott módokon, melyet hamarosan közhírré teszünk. Ezen alkalmakon túl számos meglepetéssel is készülünk ebben az évben.

 

2024-ben meghirdettük nyári táborunkat, a szünidei kuckót.

Úgy döntöttünk, hogy egy kicsit visszamegyünk a régi időkbe, most a népi kismesterségeké lesz a főszerep, sokat játszunk, …és sok más élménnyel tesszük gazdagabbá azt az egy hetet.

Március 29-én Nagypénteki Tojásfestésre várjuk az alkotni vágyó nagyokat és kicsiket, ahol a tojásfestés különböző technikáit probálhatják ki egy délutáni programon az Alkotóházban.