• Kalotaszeg kincsei országos találkozó és Kalotaszegi gála

Június 10-án második alkalommal rendeztük meg a Kalotaszeg kincsei országos találkozót Törökszentmiklóson az Alkotóházban. Győrtől Budapesten át Debrecenig 70 fő vett részt a rendezvényen. Újra az Alkotóházunk lett a helyszín, melyet nem bánunk, hiszen ez az egyesület otthona. A program a Kalotaszegi Barangolók a gyöngyök világában és Élménymorzsák Kalotaszegről Forgács Fanni és Pauer Dániel fotókiállítás megnyitójával kezdődött. Itt az alkotók mesteri szinten mutatták be a résztvevőknek, hogy az eltelt 2 év alatt, mennyit fejlődtek, a kalotaszegi gyöngyös viseletből inspirálódva milyen új tárgyakat tudnak már elkészíteni.

A megnyitó után a találkozó elméleti része következett. A mérai származású Dr. Tötszegi Tekla előadásában A gyöngy térhódításáról a kalotaszegi viseletekben címmel hallhattak értékes gondolatokat a résztvevők, majd Színek formák harmónia címmel Boldizsárné Kovács Gizella rajztanár és Beszprémy Katalin A viseletmegújítás lehetőségéről tartott előadást.

A gyakorlati részben az alkotócsoport tagjai műhelyfoglalkozásokkal készültek. „Táskaőrök és kulcsdíszek” címmel apró, rövid idő alatt elkészíthető tárgyakat alkothattak a résztvevők, melyek kalotaszegi mintákkal és/vagy technikákkal készültek. Borbásné Budai Valéria és Sári Diána Gyöngyös gömböm címmel nemezgömbre helyezett bogyó mintát, „Piros tulipántos” címmel eredeti színállásban és technikával kulcsőr készült Komjáti Zoltánné, valamint Neczné Vajna Zsuzsanna oktatók vezetésével. „Virágoskert táskadísz” címmel Rajna-Pauer Edit és Zsikóné Kendra Klára oktatók vezetésével szíves táskadísz készült szabadrajzú hímzés felhasználásával, „Apró „gyöngyszíves bojt” címmel egy bojtos táskadíszt készítettek Péter Szidónia és Kardosné Faragó Edit oktatók vezetésével.

A foglakozásoknál gondoltunk azt ifjúságra is. Velük Vargáné Papp Júlia foglalkozott, ők a kalotaszegi párta díszítményéből, a csomó rakásból készítettek csatokat.

Mivel a népi kultúra egységes volt régen, ezért a kiállításhoz, előadáshoz, műhelyfoglalkozáshoz a komplexitás jegyében esti gálát kapcsoltuk, mely a törökszentmiklósi közönséget is vonzotta. A gála helyszínéül végül több változás után az Ipolyi Kulturális Központ Zsigray Julianna Színházterme adott otthont.

A Kalotaszegi gálán előadásra került a „Lépeget az égi Isten” Balogh Melinda és az Erdőfű zenekar koncertje, valamint a kalotaszegi és cigány mesék. Kalotaszegi táncokat láthatott a közönség a törökszentmiklósi Miklós Néptáncegyüttes, Varga Levente Péter a Fóti Népművészeti Szakgimnázium néptánc tagozatos tanulója, és Kozák Alexandra-Kardos Attila zagyvarékasi táncosok jóvoltából.

Hatalmas siker hozott a Kalotaszegi viselet bemutató, melyet Laczkó Tibor viseletgyűjtő és a Kóka Kulturális Táncegyesület tagjai mutattak be. Az estét a Kalotaszegi dalok újrahangolva című műsor zárta Forgács Kata és Száz Máté előadásában. Az érdeklődők táncházban folytathatták az estét.

A találkozó után a kiállítás még 3 hónapig látogatható, ahová az érdeklődők már szép számmal érkeztek megcsodálni az alkotásokat.

https://www.facebook.com/miklostv/videos/231808709646146

  • Kőleves 2.0 Szünidei Kézműves Kuckó

Az általános iskolás gyermekek számára szerveztük meg a Szünidei kézműves kuckót július első hetében (július 3-7.). Az egyesületünknél már hagyomány a tematikus táborok szervezése, így ez idén sem maradhatott el. Miért pont Kőleves 2.0 lett a szünidei kézműves kuckó neve? Azért, mert 2022-ben is már kiválasztottuk a mesét, annyi különbséggel, hogy akkor meg is főztük a levest.

Ebben az évhez hasonlóan kiválasztottunk 5 kézműveséghez kapcsolódó népmesét, amelyeket most a bábozás és a filmkészítés segítségével varázsoltuk élménnyé a gyerekek számára. A gyerekek egyéni alkotásokon túl készítettek közös rongyszőnyeget, a filmhez közös eszközöket, illetve meseképeket is.

A mesékben a közös téma a főzés volt, így a tematikába belekapcsoltuk a gasztronómiát is: sütöttünk kenyeret, mézest, pogácsát, kalácsot.

Csütörtök este a szülők és egymás számára levetítésre kerültek a kis filmek, melyeket a gyerekek dramatizálással és bábozással készítettek el.

A programba két kirándulást is szerveztünk. Az egyik során a szülőkkel a szomszédos településen, Szajolban megnéztük a 7 mérföldes mese utat, majd pénteken Etyekre a Korda Filmstúdióba kirándultunk, ahol a táborozók bepillanthattak a filmkészítés hátterébe.

  • Tulipános láda meséi – mesefesztivál

Július 29-én immáron a második alkalommal szervezte meg egyesületünk a Tulipános láda meséi Mesefesztivált Törökszentmiklóson. A Kossuth Parkban kézműves foglalkozások, mesterségbemutatók, Míves Portékák Vására, mesés Játéksziget várta az érdeklődőket

Két mesejátékkal is kedveskedtünk a Majorka Színház és a Mini Pódium jóvoltából, a Kismesélők színpadán gyermek mesemondók meséltek, a Sodrás zenekar pedig játékkal és táncházzal zárta a napot.

Bár a rendezvény fő helyszíne a Kossuth Park volt, de egy hétpróbás meseúttal az Alkotóházat is bekapcsoltuk a programok sorába. Itt kapták meg jutalmukat a 7 próbások, a kisgyermekek pedig játszhattak kicsi konyhában is. A program kapcsán a Kalotaszegi Barangolók a gyöngyök világában című kiállítás is megtekinthető volt.

A nagyszülők számára meghirdettük a nagyik pogácsasütő versenyét. Az elkészült elemózsiát a gyerekek és a szülők Vas István pék pogácsáival együtt meg is kóstolhattak.

  • Kőleves – 7 próbás meseút a 37. Mesterségek Ünnepén

Közös gondolkodással kitaláltunk egy játékot a „Befordultam a konyhára…” címmel meghirdetett Mesterségek Ünnepe idei főtémájához. Az Egyesületünk számára mindig nagyon fontos volt a megújulás, a hagyományok átadása a mai kor igényei szerint.

2023-ban ismét mertünk merészet alkotni, a népmesék segítségével megvalósítani egy konyhai varázsvilágot, ahol a gyerekek 7 próbán keresztül főzhették meg a kőlevest.

Mindeközben hagyományos eszközöket ismertek meg, mérhettek kétkarú mérlegen, üthették a követ a bográcsba. Megtapasztalhatták hogyan vitték a vizet a vállukon, dobálhattak krumplit kosárba, válogatták a babot és süthettek cipót, így a mesekonyha részévé váltak, mindezt dédszüleik konyhájának környezetében tehették.

A játékhoz az egyesület apraja-nagyja hozzátette ötleteit, tudását, ennek eredményeként jött létre a 7 próbás mese út, közel 750 gyerek örömére.

A programmal kiérdemeltük a NESZ kis létszámú egyesületei közül az Év műhelye díjat.

  • Életre kelt a Kalotaszegi Barangolók Alkotócsoport kiállítása Kolozsváron!

Amíg az egyesületi tagok a Mesterségek Ünnepén játszottak a Játékszigeten, addig az egyesületen belül működő Kalotaszegi Barangolók Alkotócsoport négy tagja Kolozsváron járt a nemzeti ünnepünk hétvégéjén.

Az ok pedig igen megtisztelő, hiszen az Erdélyi Hagyományok Háza meghívására egy divatbemutató keretében a jelenleg is látható kalotaszegi kiállítás újragondolt alkotásai kerültek bemutatásra.

A divatbemutatóra a Kolozsvári Magyar Napok keretében augusztus 20-án délután került sor a Kolozsvári Református Kollégium udvarán, a FolkUdvar  programrész keretében, a Katlan Zenekar koncertjével fűszerezve.

Az újra gondolt gyöngyös ékszereket, kiegészítőket az Alkotócsoport tagjai készítették, és helyi táncos hölgyek mutatták be az érdeklődő közönség számára.

A csoportot Péter Szidónia, Sári Diána, Neczné Vajna Zsuzsanna, Vargéné Papp Júlia képviselték, akik a rekkenő hőségben a szervezőkkel, a lányokkal a színpadra állították a produkciót.

Köszönjük a meghívást, a lehetőséget, hogy a csoportunk az élő forráshoz vihette vissza a kincseit.

  • További híreink, programjaink:

https://www.facebook.com/aparolfiura/