• 60 órás nemezkészítő műhelyfoglalkozás az Alkotóházban

Az elmúlt hétvégén ért véget az augusztus utolsó hétvégéjén kezdődött 4 hétvégés nemezkészítő foglakozássorozat.

Az eltelt időszak alatt a résztvevők a gyapjúból készíthető lakástextileket alkothattak Dobinszki Csilla népi iparművésszel. Így gyönyörű fali tárolók, kosarak, hangulatlámpák, párnák készültek.

A 60 órán felül lehetőség nyílt egy tanulmányútra is, ahol a medium print technika a nemezelésben címmel Szabó Nadijától tanulhattak a résztvevők. E nap helyszínét a Hagyományok Háza adta, ahol az ott folyó munkán túl a résztvevők bepillantást nyerhettek egy béke nemez készítésébe is. A lehetőséget ezúttal is köszönjük.

Köszönjük mesterük Dobinszki Csilla munkáját és lelkesedését, melyet az elkészült tárgyak mutatnak.

A programot a Csoóri Sándor Program támogatta.

  • Grillázs készítés az Alkotóházban

Április 1-jén  a Csoóri Sándor Program jóvoltából megnyitottuk a Míves Mézes Műhely, Gasztro-élmény és Kézműves foglalkoztatónkat az Alkotóházban.

Az eltelt félév alatt igyekeztünk belakni. Sütöttünk mézest, gyúrtunk kenyeret, perecet, pogácsát, a gyerekek megismerkedhettek a gyógynövényekkel, készült gyertya, terítő.

Azt gondoltuk, hogy itt az idő, hogy a miklósi gasztronómiát is kutassuk.

Igaz, már van egy szakácskönyvünk, de most a mézesre és a grillázsra helyeztük a hangsúlyt, hiszen tudjuk, hogy mindkettő volt a városban. Örömmel mondhatjuk el, hogy jelentős előrelépést tettünk a városunk és környéke lakosságának köszönhetően.

Így ma már fotógyűjteményekkel életrajzokkal rendelkezünk.

S mielőtt feledésbe merült volna a mézes és a grillázs készítése mestereket hívtunk segítségül, műhelyfoglalkozásokat tartottunk.

Májusban Seregély Mirtill tartott ütőfás mézeskalács készítést, novemberben pedig Lázár Julianna grillázskészítőtől az égetet torta (ahogy mi ismerjük) fortélyait lehetett elsajátítani.

November 12-én szombaton egy kis cukor és egy kis dió felhasználásával a lelkes résztvevők szép és finom tortácskákat készítettek.

Köszönjük Lázár Julinak az oktatást, valamint a Szülővárosunk Törökszentmiklós csoport tagjainak a segítséget, hogy mára jelentős ismerettel rendelkezünk.

A program támogatója Törökszentmiklós Város Önkormányzata és a Csoóri Sándor Alap.

  • Nagykunsági Női ünnepi viselet kutatása, készítése

Novemberben felölthették saját nagykunsági viseletünket a 60 órás Nagykunsági Női ünnepi viselet műhelyfoglalkozás résztvevői.

 A kutatások és a megvalósítás során többen készségesen segítettek, akiknek köszönettel tartoznak: Erdei Lilla szakirodalmakkal, Karcagról Dr. Bartha Júlia etnográfus tudásának és tapasztalatainak átadásával támogatta őket, Jászberényből Dr. Bathó Edit, muzeológus rendelkezésükre bocsátotta fotógyűjteményét. A szolnoki Damjanich Múzeumból Dr. Gecse Annabella révén tanulmányozhatták a múzeumi parasztpolgári réklit.

Tóth Béláné Szabó Terézia segített a szabásminta elkészítésében.

Köszönettel tartoznak Tatárné Nagy Àgnesnek Kisújszállásról és Busi Ildikónak Martfűről, akik kölcsön adták saját ruhájukat.

A műhelyfoglalkozásokat szorgos munka, egymás támogatása és jó hangulat jellemezte. A lelkes résztvevők Szász-Kozák Anita, Tóthné Patkó Zsuzsanna, Török Judit, Kis Péterné, Szamek Lili, Bertyné Bogdán Andrea, Bácsné Balla Gyöngyi, Bánhidi- Schubert Erika Sárospatakiné Fazekas Judit vezetésével elkészítették a 19. század végi nagykunsági női viselet változatait, melyeket ma is hordhatnak.

Egyesületünk köszönettel tartozik a csapatnak, aki egy hosszú kutatás után egy új színfoltját valósítja meg a magyarországi viseleteknek.

Reméljük újra „divat” lesz.

A program támogatója a Csoóri Sándor Program.

  • Műhelyfoglalkozás az ifjúságnak program

November 12 –én tartottuk az Alkotóházban a Műhelyfoglalkozások az ifjúságnak második és harmadik foglalkozását a Lábaitok nyomán járunk programon belül.

A diákságot a Csiki-Kohut ifjú törökbálinti kézműves család Virág és Józsi okította a bútorfestés és könyvkötés tudományára.

A lelkes kisinasok örömmel tértek haza festett ládikájukkal és bekötött könyvükkel.

  • 50 órás gyertyakészítő műhelyfoglalkozás

A Csoóri Sándor Programnak köszönhetően gyertyakészítő műhelyfoglalkozásra hívtuk az ország ez irányban érdeklődő tagjait.

A foglalkozásoknak a célja, hogy megismertesse a résztvevőket a régi korok, ezen belül is az egyházi gyertyákkal, valamint útmutatás a mai kor számára.

A Molnár Éva gyertyamártó vezette program különlegessége továbbá abból adódott, hogy az online tér segítségével Prokné Tirner Gyöngyi előadását is meghallgathattuk a gyertya kultúrtörténetéről.

  • Újra barangolnak a Kalotaszegi Barangolók

Az előző Hírlevélben adtuk tudtul, hogy az egyesületen belül működő Kalotaszegi Barangolók Alkotócsoport a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával újra eljutott Kalotaszegre a Nádas-mentére.

A tanulmányút egyik célja kapcsolatteremtés, ápolás, közösségépítés a különféle hagyományőrző csoportokkal, iskolákkal, mely hosszabb rövidebb ideig meg is valósult kiállításokkal, beszélgetésekkel, közös alkotásokkal.

A másik célja azonban, a férfi kalapdíszek, gyöngyös bokréták kutatása, majd egy kisebb ismeretterjesztő leporello készítése a tanulmányúton szerzett tudás átadása céljából. Ez a kiadványunk is elkészült, a napokban már kézzel fogható. Terjesztése az egyesület rendezvényein lesz.

A kutatást alkotás is kiegészítette: a Mákófalván élő Vér Gyöngyi önzetlenül tanította számukra az általa alkotott bokrétát, melyet párban és egyénileg a barangolók is elkészítettek. A kész alkotások folyamatosan jelennek meg az egyesület facebook oldalán.  

A tanulmányúton kívül a csapat újabb felhívást kapott, mely során a sok kiállítás után az alkotások a vitrinből a kifutóra kerültek.

Megtisztelő volt számukra, hogy a Tápiószelén az Őszirózsa esten Rotaru-Gulyás Eszter meghívására ilyen formában is megmutathatták az újrafogalmazott mintákat.

Az Őszirózsa est célja, hogy népi kézműves emberek munkáit mutassa be a Tápió-vidék közönségének. Ezzel az eseménnyel szeretnének új színfoltot hozni és lehetőséget biztosítani a művészek számára, hogy vidéken is megmutassák munkáikat. A divatbemutató keretén belül Gulyásné Mucsinyi Anna, gyöngykötő; Péter Szidónia, Gyöngyfűző Népi Iparművész; Szamek Lili, Junior Príma díjas viseletkészítő; között a Kalotaszegi barangolók és Rotaru-Gulyás Eszter, Junior Príma díjas alkotó, divat- és stílustervező, Gyöngyfűző Népi Iparművész munkáit tekinthették meg az érdeklődők.

Köszönjük a lehetőséget!

  • NESZ 40

Még alapítványi korunkban 1995-ben talán kb. 2 éves lehetett csapat, amikor egy Vándorlegény konferencián Molnár Anettet megkérdezték, hogy honnan jöttek. Ő elmondta, hogy Törökszentmiklósról az Apáról Fiúra Alapítványtól. S nincs a fiatal csapatnak szinte semmije, csak egy postafiókja és a lelkesedése.

A NESZ részéről Pál Miklósné Anci néni akkor azt mondta, hogy „Gyertek közénk!

Nos, így indult a NESZ tagságunk. Két éves folyamat után 1997-ben lett tag az Apáról Fiúra Alapítvány akkor még 20-30 évesekből álló csapata a Népművészeti Egyesületek Szövetségében.

Telt-múlt az idő, és egyszer csak az alapítványi feladatokat átvette az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület, és 2010-ben jogfolytonosságban kérte, hogy vegyék fel és az alapítványt töröljék a sorból. Meg is történt, így most már 12 éve, mint egyesület vagyunk tagszervezet.

Az évek teltek, s az akkor huszonéves csapat megkorosodott, tagjai több mesterségben lettek elismert szakemberek.

Köszönjük, hogy a NESZ tagjai lehetünk. Köszönjük Anci néni és a mindenkori vezetőség munkáját, a titkárság segítségét.

Kicsi csapatunkkal képviseltük egyesületünket a 40 éves születésnapon. Nagyon jól éreztük magunkat, jó volt „munka nélkül” együtt lenni.

  • Hímzés szakkör az NMI-vel

Egyesületünk is bekapcsolódott a Nemzeti Művelődési Intézet „aszakkör” programjába. Jelenleg Donkó Melinda vezetésével nagy lelkesedéssel öten tanulják heti rendszerességgel a hímzés alapjait az Alkotóházban.