• PANORÁMA Népművészeti Galéria

2020. július 11-én megnyitott PANORÁMA Népművészeti Galériánkban minden hétvégén várjuk a látogatókat. A Galériában és a Galéria előtt téren népművészeink mesterség bemutatóikkal ismertetik meg az érdeklődőkkel Zala megye népművészetét.

Augusztus hónapban a hetési hímzés, a cekker készítés, a kártolás és fonás, a gyöngyösnecc készítés, a kosárfonás, a gyertyaöntés, a csipkekészítés, a gyöngyszövés mesterségek kerültek bemutatásra.

A galéria szakmai programjai a Csoóri Sándor Alap pályázata és a Hagyományok Háza együttműködésének és finanszírozásának köszönhetően valósulnak meg.

2020. augusztus 1. 13,00-19,00

Domján Zsuzsanna Népi Iparművész hetési hímzés

Rózsa Anna és Rózsa Veronika fonás rokkán és kéziorsón

2020. augusztus 2. 13,00-19,00

Mecséri Cecília hetési hímzés

Dulics Margit Népi Iparművész kosárfonás

2020. augusztus 8. 13,00-19,00

Domján Zsuzsanna Népi Iparművész hetési hímzés

Berzsán Judit csipkekészítés

Tüske Mária cekker készítés

2020. augusztus 9. 13,00-19,00

Mecséri Cecília hetési hímzés

Rózsa Anna és Rózsa Veronika fonás rokkán és kéziorsón

Tüske Mária cekker készítés

2020. augusztus 15. 13,00-19,00

Szvetics Rózsa zalakomári gyöngyösnecc készítése

Prokné Tirner Gyöngyi gyertyaöntés

Tüske Mária cekker készítés

2020. augusztus 16. 13,00-19,00

Szvetics Rózsa zalakomári gyöngyösnecc készítése

Prokné Tirner Gyöngyi gyertyaöntés

Tüske Mária cekker készítés

2020. augusztus 22. 13,00-19,00

Domján Zsuzsanna Népi Iparművész hetési hímzés

Berzsán Pálné csipkekészítés

2020. augusztus 23. 13,00-19,00

Mecséri Cecília hetési hímzés

Dulics Margit Népi Iparművész kosárfonás

2020. augusztus 29. 13,00-19,00

Szvetics Rózsa zalakomári gyöngyösnecc készítése

Mecséri Cecília hetési hímzés

2020. augusztus 30. 13,00-19,00

Mecséri Cecília hetési hímzés

Rózsa Anna és Rózsa Veronika kártolás és fonás

  • „Mini-kiállítás”

A Galéria kiállítóterében augusztus hónapban az Állomások-Értékek Vándorkiállítás programsorozat első megállóján, Gelsén bemutatott településtörténeti és néprajzi kiállítás anyagából összeállított vitrinkiállítást tekinthetnek meg a hozzánk ellátogatók. A települési kiállítás esszenciáját, a legjellegzetesebb települési néprajzi értékeket hoztuk el Zalaegerszegre.

A zalaegerszegi kiállítás megnyitóra ellátogattak a Gelsei „Újra öltünk és örökítünk” Hímzőszakkör tagjai is. Örömmel mutattuk be nekik a Kézművesek Házát, az állandó kiállításokat, a honfoglaláskori nemez sátrunkat és a „Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek” Emlékparkot. A hímzőszakkör tagjaival és vezetőjével Kerekes Endréné Marika nénivel a hímző szakághoz tartozó, az elkövetkező időszakot és a jövő évi terveket illető programokat, feladatokat, lehetőségeket is átbeszéltük.

  • Állomások-Értékek Vándorkiállítás

2020. július 24-én került sor az Állomások-Értékek Vándorkiállítás programsorozat megrendezésre 2. állomásán, Gutorföldén.

Gutorfölde polgárai nívós néprajzi szakmai anyagot mutattak be a Művelődési Házban felállított kiállítás keretében. A kiállítás így nem véletlenül kapta a „Bölcsőtől a koporsóig” címet. A településen felgyűjtött néprajzi tárgyi anyagban a hajdani települési cipészmester által készített kis lábbelitől a menyasszonyi fátyolon át a halottas szoba textíliáig megjelentek az emberi életet végigkísérő viseleti, lakberendezési, használati tárgyak, valamint a településen korábban működő iparos mesterek alkotásai.

Aki jártas a magyar népi gasztronómiában, igazi kuriózumként tekintett a kiállítási anyagban közölt, Gutorföldén élt Ábrahám Gézáné kézzel írt szakácskönyvére. Ábrahám Gézáné szakácskönyveit – többek között a Zalai, vasi ételek címet viselőt -, majd minden magyar háziasszony ismeri.

Augusztus 30-án nyílik a PANORÁMA Népművészeti Galériában „Mini-kiállítás” a Gutorföldén összegyűjtött tárgyi anyagból.

A kiállítás augusztus 30 és szeptember 20. között látogatható. Hétvégéken 11,00-17,00 óra között, hétköznapokon 10,00-15,00 óráig.

  • Magyar Mesterségek – a Gombkötés

Egyesületünk a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma által kiírt pályázati lehetőségeinek köszönhetően valósítja meg évről évre szakmai táborait.

Az idei évben egy új, tematikus sorozatot kívánunk elindítani, mely évről-évre lehetőséget biztosít a népművészek számára régi magyar mesterségek megismerésére és elsajátítására.

A programsorozat célja, hogy a népi iparművészek alkotásaikban új technikai lehetőségeket tudjanak felhasználni, inspirációt kapjanak a további alkotótevékenységükhöz.

Az idei évben kezdődött programsorozat a Gombkötés, zsinórkészítés mesterséget hivatott bemutatni a tábori résztvevőknek. A szakmai tábor oktatója Dr. Hajdú Tamás gombkötő mester volt, aki nívós szakmai előadásainak, gyakorlati szakmai oktatásának köszönhetően a résztvevők elsajátították a gombkötés és zsinórkészítés alapjait.

A szakmai programot színesített és a színvonalát emelte Stumpf Imre divattervező „Gombok és zsinórok felhasználása mai öltözeteken” c. előadása, valamint Molnárné Riskó Erzsébet Népi Iparművész „Illik, nem illik?” c. viselettörténeti előadása.

Tábor időpontja: 2020. augusztus 10-14.

A résztvevők Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron és Zala megyéből érkeztek.

  • „Újragondolt Hetés”

A történelmi Hetés viseletének feldolgozása, mai alkalmazása, szlovéniai magyar és zalai népművészekkel, designer bevonásával

Végéhez érkezett az a programsorozat, melyben egyesületünk népművészei részvételével az országból és a határon túlról érkező népművészek 5 alkotócsoportja megtervezte és kivitelezte azt az új brandet, mellyel a XXI. század divatjába illeszkedő, a hetési motívumokat és a hetési öltözetek jellegzetességeit felhasználó és bemutató öltözet kollekciók elkészültek.

Az elkészült öltözetekből az alkotócsoportok közösen kiválasztották azokat az elkészült viseleteket, melyeket a XVII. Élő Népművészet Kiállítás pályázatára kíván beadni közösségi munkaként egyesületünk.

A brand építés segítésére Stumpf Imre divattervező „Stumpf Imre Couture” – egy márkaépítés tapasztalatai című szakmai előadása nyújtott segítséget az alkotócsoportoknak.

A tábor 2020. augusztus 10-15.

A résztvevők Zala, Vas és Pest megyéből érkeztek.

  • Országos Fazekas Tábor

A Csoóri Sándor Alap támogatásával 2020. augusztus 29. és szeptember 3. között kerül megrendezésre az Országos Fazekas Tábor.

A tavalyi évben újraindított tábor szakmai programjának középpontjában a raku technikával készült kerámia állt. Az idei évben a magastüzű kerámiák és magastüzű mázak készítése elsajátítása lesz a cél.

Az oktató az idei táborban is Csuti Tibor a Népművészet Ifjú Mestere, akik évek óta kísérletezik és állítja össze saját magastüzű mázait és készíti magastüzön égetett kerámia tárgyait, alkotásait.

  • Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete

Augusztus 25-én részt vettünk a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete elnökségi ülésén és tisztújító közgyűlésén, mint az országos egyesület tagja, tagszervezete.

A megválasztott elnökségnek és felügyelő bizottságnak sikeres és örömteli munkát kívánunk a következő időszakban is!

  • „Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékpark”

Folyamatoson várjuk a látogatókat a tavalyi évben a Zalaegerszegi Országos Fafaragó Táborok elmúlt 6 évében végzett szakmai munka eredményeként létrejött Emlékparkban.

Az Emlékpark szabadtéri kiállítás, folyamatosan látogatható.

Tárvezetés igénylése esetén előre egyeztetett időpontban tudjuk fogadni a látogatókat és csoportokat. Elérhetőség és időpont egyeztetés: Devecz Zsuzsi 06703656143.