• Alkoss szabadon műhelyfoglalkozások

Helyszín: Zalaegerszeg

PANORÁMA Népművészeti Galéria

Tetőtől-talpig Viseletkészítő Bemutató Műhely

Műhelyfoglalkozások tervezett időpontjai:

  1. április 22-23., 2023. április 29-30.,
  2. május 6-7-13-14-20-21., 2023. június 3-4.

népi mesterségek:

hímzés, szövés, bőrművesség, szálasanyag munkák, gyöngyékszer készítés, gyerekjáték készítés

foglalkozás vezetők:

gyöngyékszer készítés: Nagy Katalin, Rózsa Anna

szálasanyag munkák: Horváth Éva

bőrművesség: Tálosi Adrienn, Zalai Béla

szövés: Devecz Erzsébet

hímzés: Mecséri Cecília

gyerekjáték készítés: Molnár Eleonóra

A műhelyfoglalkozások: egyedi tárgyak készítésével, természetes alapanyagokból, kézműves technikákkal, modern megjelenéssel, kiscsoportos (5 fő) foglalkozásokkal, 18+ korcsoporttal,egymásra épülő tematikával, bárki számára elérhetően, közösségépítő jelleggel, rugalmas részvétel és a szakágak közti átjárás biztosításával valósulnak meg.

  • Hagyományból divatot alkotói pályázat

Egyesületünk a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma támogatásával, a Hagyományok Háza Települési Programjához kapcsolódva másodszor hirdette meg és rendezi meg a Hagyományból divatot alkotói pályázatát. A pályázatra olyan népművészeti alkotásokat, viseleteket, viseletkiegészítőket várunk, melyek a történelmi Zala vármegye népművészeti értékeiből indulnak ki, azokat a mai kor igényeinek megfelelő öltözetekké alakítva mutatják be.

A jelenlegi pályázatban a megelőző évi pályázattól eltérően szakági szakmai zsűri és szakági díjazások kerülnek megvalósításra. A szakmai zsúri a NESZ Szakmai Bizottságai ajánlásával kerül felkérésre. Szintén változás, hogy a pályázat 2 fő és 2 alkategóriában kerül meghirdetésre: a hagyományos népviselet és a parasztpolgári viselet és az ezekhez kapcsolódó viseletkiegészítők külön pályázati kategóriában jelennek meg

Felhívás elérhető: https://drive.google.com/file/d/1HEdovvL-UEIDajZjiUe1YRxT61Igkomj/view?usp=sharing

Jelentkezési lap: https://forms.gle/oV3N7vLTvX1ZZRuXA

  • Hagyományból divatot szakmai nap

Időpont: 2023.02.25.

Helyszín: Keszthelyi Népművészeti Alkotóház

A Hagyományból divatot pályázat felkészülési idejében 4 alkalmas szakmai felkészítő napokat szervezünk a pályázók részére.

Célunk, hogy a felkészülési időben elméleti és gyakorlati útmutatásokat, szakmai segítséget nyújtsunk a meghívott előadók, népművészek segítségével a sikeres és minél nívósabb pályamunkák elkészítéséhez, egyben bemutatkozási lehetőséget teremtsünk az előző évi pályázat nyertesei számára.

További tervezett időpontok:

  1. március 18., 2023. április 22., 2023. június 3.

Jelentkezési lap: https://forms.gle/QpfaDeBZyCfhZgBXA

  • Állomások-Értékek Vándorprogram

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület 2021. évben megrendezett göcseji parasztpolgári viseletvarró kurzusa eredményeként 14 db göcseji parasztpolgári viseletet készítettek el a résztvevők. A viseletek elkészítésének alapja 3 db archív családi fotó volt, 3 településről. A fotók alapján a viseletkészítő népművész mesterek elkészítették a szabásmintákat, kiválasztották a megfelelő alapanyagot, a díszítményeket. 

A még több göcseji parasztpolgári viselet megismeréséhez, felfedezéséhez indítjuk el felhívásunkat a göcseji települések, azok lakóik, vagy volt lakóik körében. 

A felhívásra olyan fotókat várunk, melyek az 1940-es évek végéig bezárólag készültek.

A fotókat a zmegyesulet@gmail.com email címre kérjük elküldeni, a regisztrációs lap kitöltése után. Az emailben kérjük feltüntetni a beküldő nevét, hogy a fotót párosíthassuk a regisztrációs lappal.

A fotók beküldési határideje: 2023. augusztus 31.

A beérkezett fotókból viseletkészítő népművészek 3 öltözetet kiválasztanak, majd azokat elkészítik, melyeket odaajándékozunk a települések részére. Az öltözetek várhatóan 2024 tavaszáig készülnek el. Átadásukra 2024. május végéig kerül sor.

Köszönjük, hogy rendelkezésünkre bocsájtja saját tulajdonú fényképét, segít megőrizni hagyományainkat, megismerni és népszerűsíteni göcseji népművészetünket!

Jelentkezési link: https://forms.gle/HeccSyonmgQANQiD6