• „Állomások-Értékek” Vándorkiállítás

Csoóri Sándor Alap támogatásával CSSP-E-TARGYALKOTO-2019-SZ-0057

Bemutatkozó település: Gelse

Az első vándorkiállítás nagy sikert aratott a település lakói, hímző alkotóközössége, a résztvevő népművészek körében.

A délutáni kézműves foglalkozáson az 5. évfolyamon tanuló gyermekek csuhétárgyakat és bodzasípot készítettek népművészeink segítségével.

Bemutatkozott az „Újra öltünk, örökítünk” Gelsei Hímzőszakkör is, amelynek évek óta vezetője Kerekes Endréné a Népművészet Mestere. A szakköri munkájukból rendezett kiállítás méltóan képviseli a Kárpát-medence hímzőkultúráját.

A település lakói aktív részvételének köszönhetően tárgyakon, fotókon, emlékképeken keresztül megismerkedtünk Gelse történetével, a „Gelsei hét ördög” legendájával, a település hagyományaival.

A Vándorkiállításhoz kapcsolódó “Gelsei Esték – Gelsei Mesék” összejövetelen megtudhattuk, Kerekes Endréné Marika néni édasanyja hogyan sütötte jellegzetes mézeskalácsát, melynek formáján kívül még díszítése, motívumai is egyediek és egyedülállóak.

  • TExtil-műHELY Nyitott Műhelygaléria

Csoóri Sándor Alap támogatásával CSSP-E-TARGYALKOTO-2019-B-0035

Folytatódtak a felújítási munkafolyamatok a Gébárti Kézművesek Háza irodájának műhellyé alakításában.

Egyesületünk a Gébárti Kézművesek Házában kialakítandó PANORÁMA Népművészeti Galéria célja a Kárpát-medence magyar népi kézművességének bemutatása, a tudás továbbadása, népi kézműves közösségek bemutatkozásra lehetőség biztosítása, a gyermekek és fiatalok számára foglalkozások szervezése, valamint az egyesület tagsága kézműves piaci lehetőségeinek bővítése a népművészeti bolttal.

  • „Hagyomány-Fiatalok-Jövő”

Folytattuk azokat a programjainkat, melyek Zalaegerszegen élő és Zalaegerszegen tanuló 16-25 éves fiatalok számára szólnak. A fiatalok tovább bővítették fazekas tudásukat Csuti Tibor a Népművészet Ifjú Mestere vezetésével, valamint szombati napokon bepillantást nyertek a népi ékszerek készítésébe, ezúttal Tálosi Adrienn bőrműves vezetésével. A fiatalok modern formájú népi ékszereket készítettek marhabőrből.

  • Néprajzi kutatómunka

Egyesületünk egyik legfontosabb feladatának tekinti a zalai népművészeti hagyományok felkutatását, gyűjtését, feldolgozását.

Márciusban fafaragó, hímző, szövő tagjaink a Nagykanizsai Thúry György Múzeumban végeztek kutatómunkát.

  • Hírek népművészeinkről

Molnárné Riskó Erzsébet népi iparművész tagunknak 2020. március 11-én nyílt kiállítása a keszthelyi Balaton Színház Kacsóh termében „Sármelléki viselet ma” címmel.
Erzsike a „Nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására” II. célterülete, a „Hagyomány a divatban – viselet másként” pályázati kategóriában benyújtott pályázata sikeres megvalósítását mutatja be a kiállítás sorozaton.
A pályázaton a sármelléki hímzéssel díszített, mai hordásra is alkalmas, de hagyományőrző családi viselet együttes elkészítését tűzte ki célul: férfiing, női szoknya, női blúz, gyermek keresztelő ruha, gyöngyhímzéssel díszített női táska és nyakék.
A kiállított sármelléki anyag a Zalakomári kistérségbe (Kis-Balaton környéke) tartozik, amely térségben a viselet hasonló volt.

A kiállítási anyag a következő helyszíneken tekinthető még meg: Sármellék ÁMK március 16-20, Zalakomár Kultúrház március 24-27., Zalakaros Közösségi Ház március 31 – április 3., Zalaszabar IKSZT április 6-9.

Bereczky Csaba a Népművészet Mestere 2020. március 2-án tartotta meg az MMA Székházában székfoglaló előadását „Nyomot hagyni…. „ (a nomád nemzedék útján napjainkig” címmel.

Csaba székfoglaló előadásán egyesületünk elnökségével, egyesületünk fafaragóival, valamint Csaba fafaragó tanítványai vettünk részt.