• Akkreditált 120 órás fafaragó szakkörvezetői képzés

Támogató: Csoóri Sándor Alap CSSP-E-TARGYALKOTÓ-2019-SZ-0057

Egyesületünknél 7 fafaragó magas színvonalú tárgyaival és elméleti tudásával sikeres vizsgát tett 2020. január 4-én a szakmai vizsgabizottság előtt (tagjai: Szabó Zoltán etnográfus, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Múzeumának osztályvezetője, Bereczky Csaba a Népművészet Mestere, Kovács Zoltán a Népművészet Mestere)

Sikeres záróvizsgát tettek:

Ilyés Zsolt Kaposvár

Major Péter Kaposvár

Mikes Lajos Budapest

Skáfár József Zalaegerszeg

Sepsi Csombor Márton Zalaegerszeg

Varga Csaba Csákberény

Zalai Béla Zalaegerszeg

  • Népi Kézműves Kurzus

Támogató: Csoóri Sándor Alap CSSP-E-TARGYALKOTÓ-2019-SZ-0057

Elkezdődött Népi Kézműves Kurzus sorozatunk, melyre a népművészeti alkotókon kívül Zalaegerszeg és Zala Megye, valamint a Nyugat-Dunántúl területéről is várunk és fogadunk jelentkezőket.

Január 12.

Érmelegítő készítése gyöngykötéssel – dr. Nemesházi Valéria Népi Iparművésszel

Egyesületünk Népi Design Stúdió tagjai megismerkedtek a gyöngykötés újabb technikai lehetőségeivel, elméleti előadás keretében megismerték a kézi kötés európai kultúráját, a különböző nemzetek kötési technikáit.

Január 25-26.

Támogató: Csoóri Sándor Alap CSSP-E-TARGYALKOTÓ-2019-SZ-0057

Szintén a Népi Kézműves Kurzus keretében meghirdetésre került a „Kalotaszegi gyöngyhímzés” – Kiss Gabriella Népi Iparművésszel. A nagyszámú jelentkezésre való tekintettel az egy napos alkalmat kibővítettük, így a január 25-26-i hétvégén 24 kézműves, népi iparművésznek tudunk lehetőséget biztosítani a kalotaszegi gyöngyhímzés alapjainak elsajátítására.

Január 25-26.

Akkreditált 120 órás kézihímző képzés

Támogató: Csoóri Sándor Alap CSSP-E-TARGYALKOTÓ-2019-SZ-0057

Folytatásához ért a 2019. évben elindított 120 órás kézi hímző akkreditált képzésünk. A januári hétvégi alkalmon az orosházi szállánvarrott hímzéssel ismerkednek meg a résztvevők.

  • Szövő-Textil Nyitottműhely Galéria

Támogató: Csoóri Sándor Alap CSSP-E-TARGYALKOTÓ-2019-SZ-0057

Elkezdődtek az első munkálatok a Gébárti Kézművesek Háza eddigi irodaként működő helyiségének Nyitottműhely Galériává történő átalakításában.

Egyesületünk az új Galériában folyamatos lehetőséget biztosít majd a különböző népművészeti szakágak találkozóira, a folyamatos szakmai fejlődésnek, Zalaegerszeg lakossága részére a népi kézműves szakágak, kismesterségek elsajátítására, az egyesület népművészei portékáinak bemutatására, értékesítésére.

  • „Hagyomány-Fiatalok-Jövő” – Fiatalok megtartását célzó programok és kezdeményezések

TOP-7.1.1-16-H-022-4

Januárban elkezdődtek Zalaegerszeg és a környező települések 16-25 éves korosztálya számára meghirdetett kézműves programjaink.

A fiatalok számára a népi fazekasság és korongozási technikák, valamint népi kismesterségek technikáinak elsajátítására biztosítunk lehetőséget.

A fazekas foglalkozások Csuti Tibor Népi Iparművész szakmai vezetésével zajlanak a foglalkozások az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola műhelyében.

A különböző népi kismesterségek oktatása a Gébárti Kézművesek Házában, heti rendszerességgel, több népi iparművész közreműködésével történik.

Januárban a gyöngyvarrást oktatta az érdeklődő fiataloknak Molnárné Riskó Erzsébet Népi Iparművész, gyimesi csángó nyakék elkészítését Schulcz Béláné Erzsike Népi Iparművész, a kalotaszegi gyöngyhímzés alapjait Kiss Gabriella Népi Iparművész oktatta.

  • Kapcsolatépítés lengyel partnerekkel

Korábbi szakmai együttműködésünk a Lengyelország Krosnói Kézműves Múzeum munkatársaival újabb lehetőséget adott a találkozásra. A múzeum munkatársaival szakmai megbeszélést kezdeményeztünk és bonyolítottuk le, melynek témája a 2020. évi szakmai együttműködés, melynek fókuszában a jövőbeni közös programok szerepelnek, kiemelve a Hetési viselet és a népi kézművesség témaköreit.