• Online oktatás lehetőségeinek feltárása

Szelesné Kása Ilona vezetésével több fordulós online megbeszélést tartottak a tojásdíszítők, hogy felmérjék ki és milyen módon tud bekapcsolódni egy egyesületi online oktatás lehetőségébe. Mivel eddig még egyetlen tagunknak sem volt gyakorlata az online oktatásban, ezért a jó gyakorlatok miatt más egyesületekhez fordulunk.

Kérjük is, hogy aki szívesen segítene ebben, jelezze részünkre. Előre is köszönjük.

  • Balogh Ildikó húsvéti programja Kaposváron
  • Nemzetünk Hímes Tojásai

Mosonyi Éva kezdeményezésére indult ez a határokon átívelő program, mely a húsvéti tojások készítésére ösztönöz.

Még pár nap van a fotók leadási határidejéig, de már látszik, hogy igen népszerű a program.

Felhívás

  • Tervezett programok

Online tojásírás határtalanul – Jókainé Gombosi Beatrix

Már második éve éljük át, hogy a húsvéti készülődésünkből kimaradnak a kézműves foglalkozások, a tudásátadó közösségi élmények. Ebben a helyzetben már nem elég jó szakembernek, lelkiismeretes pedagógusnak lenni, hanem a kreativitásunk mellé egy kis technikai tudásvágyat és nyitottságot is kell rendelnünk. A virtuális tér kínálta oktatási lehetőség hátrányai mellett azonban van egy óriási előnye is -különösen a jelen helyzetben- miszerint közelebb hozhatja azokat az embereket hozzánk, akik a fizikai térben távol vannak. A közösségépítésnek ezt a módját választva vállaltam el két online tojásfestő kurzus vezetését az idei böjtben. A szigorú korlátozások  bevezetését megelőzőleg épp befejeződött a 30 órás akkreditált tojásfestő tanfolyam a Hagyományok Házában, rövid időn belül felkészültünk az online technikai háttér alkalmazására.

a.) Kárpát-medencei tojásfestő kaláka (online kurzus, Hagyományok Háza, 2021. március 28.) Jókainé Gombosi Beatrix

A tojás kerekded formájából adódóan egyetemes jelképe az egységnek, az egésznek, az egészségnek. A tojásból születő élet a kereszténységben a feltámadás szimbólumává vált. A hímes tojás mintázása, ajándékozása különleges női feladat, amely rítusokról, népszokásokról a Kárpát-medence minden területéről hírt adnak a történeti néprajzi gyűjtések. Bár a tojásírás hagyományos módon a nagypénteki konyha csendjében és magányában zajlott, mi most egy lelki közösséget építő, közös alkotás örömét megélő találkozásra hívjuk a résztvevőket. A virtuális térben földrajzi és országhatárok nélkül tudunk együtt tölteni pár órát a húsvéti ünnepre hangolódás jegyében.

A gyakorlati foglalkozásokat vetített képes előadások tagolják az alábbi címmel:

  • A hímestojás szerepe a húsvéti ünnepkörben (rítusok, népszokások)
  • A Kárpát-medence történeti tájegységeinek motívumkincse
  • Ma élő hagyományaink – válogatás kortárs alkotók munkáiból

b.)Magyarország Nagykövetsége Tokio intézet felkérésére online tojás berzselés előadás és gyakorlat tartása, 2021. március 31.  Jókainé Gombosi Beatrix

A kulturális intézet (Tokio) aulájában maximum 15 fő részvételére hirdetett közösségi alkalomra a regisztráció negyedóra leforgása alatt betelt. A résztvevők japán háziasszonyok, akik rendkívül nyitottak a magyar hagyományokra, a tojásdíszítő kultúránkra. Az élőben bejelentkezést a résztvevők kivetítővásznon kísérhetik végig. A magyar húsvéti hagyományokról tartott előadást követően, pedig az intézet szervező kollégáinak vezetésével -akikkel a technikai részleteket és foglalkozás menetét korábban egyeztettem-  gyakorlatban is kipróbálják a vöröshagymahéjával festett, levélrátétes tojásdíszítést.

Mivel a rendezvények megvalósulása a Neszencia hírlevél lapzárta után történik, az eredményekről, tapasztalatokról a következő hírlevélben számolok be.