• Az első tojásírás egy kicsi Veszprém megyei faluban

Karakószörcsök polgármesterének ötlete, hogy több alkalommal tojásdíszítő műhely-munkát szervez a településen.

Az első foglalkozás február 6-án zajlott a Faluházban 15 felnőtt részvételével. A rendezvény egyik célja, hogy a felnőttek a gyerekeknek, unokáknak továbbadják a tanultakat. További cél, hogy a foglalkozásokon készült remekekből Húsvétkor a Tájházban kiállítást rendeznek, az ünnep második napján pedig a locsolókat hímes tojással ajándékozzák meg.

Örvendetes, hogy ezen a településen hagyományt kívánnak teremteni a hímes tojás készítésével.

A foglalkozásokat Bakó Ildikó tojásfestő népi iparművész tartotta, aki a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület, valamint a Tojásdíszítők Egyesületének a tagja.

 • SzínesKert – mintaprogram és helyi érték

Öko kertészkedéstől a hímestojásig

2013-tól a SzínesKert szakkör tagjai, heti 2 órában, ökológiai kertészkedést folytatnak 250 m2-en, a Lakiteleki Eötvös Lóránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola udvarán. A kertben festőnövényeket, fűszer-, gyógy- és táplálékot adó növényeket termesztenek. Komposztálnak, mulcsoznak, biológiai növényvédelmet folytatnak, szürkevízzel locsolnak. Növényeik folyamatos virágzásával rovarbarát; madáritatók gondozásával, madárodúk készítésével madárbarát kertet hoznak létre. A nyári időszakokban is gondozzák, fenntartják a kertet. A növényeket sokrétűen használják fel játéknak, háztartási-, kézműves-, képzőművészeti célokra.

Kézműves tevékenységeik: A kertben termesztett növényekből festőleveket készítenek. Gyapjút és hímestojást festenek. Saját készítésű papírsárkányuk kifestéséhez növényi tintákat állítanak elő, nemezelnek, madárodúkat készítenek. Kézműves mesterek műhelyeit látogatják.

Tevékenységeik ünnepköreinkhez igazodnak. Húsvétra hímestojás; karácsonyra nemezelt tárgy, gyógytea-SzínesTea; Anyáknapjára SzínesCsoki, SzínesKence; gyermeknapra papírsárkány készül.

Képzőművészeti tevékenységeik: Illusztráció és növényi névtábla készítés; logó, címke és csomagolás tervezés; színes jégvár építés, kiállítás a gyermekek munkáiból.

Háztartási tevékenységeik. Feladatuk, termések, virágok, gyógyteának valók begyűjtése, feldolgozása, csomagolása.

Zölditalt, tökitalt, csipkebogyóitalt állítanak elő friss fogyasztásra, levendulaszörpöt, dzsemeket téli fogyasztásra. Bőrápolókencéket állítanak elő természetes anyagokból.

Marketing tevékenységeik: Sajátmárkás termékeket hoznak létre a csomagolástól az értékesítésig, adományozásig. A termékeket ajándékba adják családtagjaiknak, vendégeinknek, adománygyűjtési akcióba iskolatársaik megsegítésére. Teszik mindezt fenntartható módon, szeretettel. Valamint  hivatalos formában, diákvállalkozásba kezdtek.

Erősségeink:

 1. tömegeket tudunk megmozgatni
 2. közösséget hozunk létre, -megtartjuk, -fejlesztjük
 3. komplex tevékenység egyénnek, közösségnek
 4. a programba széleskörű társadalmi réteget tudunk bevonni
 5. tevékenységünk fenntartható, környezettudatos-alacsony költségvetés, önkéntesek bevonása
 6. az iskolai oktatás minden órájához tudunk kapcsolódni
 7. a pályaorientációt elősegítjük, életre nevelünk
 1. saját ötletből, saját erőforrásokból, fenntartható költségvetéssel, támogatásból, támogatókkal
 2. Partnerek, akik segítettek a megvalósításban: 3 költségvetési szervezet, 2 civil szervezet, 2 alapítvány; 50 személy, ebből 20 önkéntes
 3. 60 órás akkreditált SzínesKert-vezető képzést valósítottunk meg 2019. évben.
 • Elismerések, díjak

-Ezüst Oklevél– Regionális Népi Kézműves Pályázat, Békéscsaba 2013.

-Díj-Kerthez kötődő téli tevékenységek- Iskolakert Hálózat Pályázata 2017.

-Ozone Zöld-Díj Bronz érem a fenntarthatóságért, Budapest 2017.

-A Nemzeti Művelődési Intézet és az Iskolakert Hálózat mintaprogramjának és jógyakorlatának választotta a SzínesKertet

-Lakitelek: Helyiérték

-Mentorkert minősítés: Agrárminisztérium-Iskolakert Hálózat 2019.

Tantárgyi kapcsolódásai vizuális kultúra, hon- és népismeret, természetismeret, biológia, technika és életvitel, fizika, kémia, földrajz, történelem és állampolgári ismeretek, magyar nyelv és irodalom, idegen nyelvek, osztályfőnöki.

A saját fejlesztésű mintaprogram vezetője: Szelesné Kása Ilona művésztanár