Félegyházi Józsefné – Csipkekészítők Szakmai Bizottsága
  • Csipkekészítők X. Nemzetközi Konferenciája és találkozója – 2023. október 6-8.

A helyszín most is Nagykálló volt. A város örömmel fogadta az immár jubiláló rendezvényt, melynek fő szervezője Félegyházi Józsefné. Anikó 20 éve, kétévente szervezi ezeket a konferenciákat, a Magyar Csipkekészítők Egyesületével, Nagykálló város, és a Nagykállói Népművészeti Egyesülettel közösen. Az országhatáron innen és túlról is érkeztek csipkések. (102 fő) Kazahsztán, Szlovákia. Mindenki örült a találkozásoknak, az előadásoknak és szakmai foglalkozásoknak. Most is nagyon tartalmas program volt. A szakmai ismeretek bővítésén túl, jó közösségformáló szerepe is van ennek a rendezvénynek.

Csipkés napernyő, legyező és gomb témában pályázatot hirdettünk, melyre sok szép alkotás érkezett a kiállításra. Az utánpótlás nevelés is helyet kapott, nekik a „Most ezt szeretem csipkézni” címmel lehetett pályázni. Három fős zsűri döntött az első, második, harmadik helyezettekről, és a külön díjakról.

Október 6-án pénteken, a konferenciára érkezőket köszöntötte Vonsik Zsuzsanna a Magyar Csipkekészítők Egyesületének Elnöke és Félegyházi Józsefné a Nagykállói Népművészeti Egyesület Elnöke a rendezvény háziasszonya.

A kiállítást megnyitotta Kolozsvári István, a NESZ elnöke, beszédet mondott Simon Miklós országgyűlési képviselő, Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár elnöke,  Horváth Tibor Nagykálló Polgármestere, és Virágos Sándor a Nagykállói Nonprofit Kft. Ügyvezetője, aki szintén házigazda volt.

A köszöntők után a díjátadás következett. A díjakat Polgármester Úr, Nagy Vincéné a Népművészet Mestere, a zsűri elnöke, és Vonsik Zsuzsanna adták át. Ezután a Mátray Magdolna emlék-díj átadása volt, melyet az idén a NESZ Csipkekészítők Szakmai Bizottsága Félegyházi Józsefnének ítélt. A megjelentek gratuláltak a díjazottaknak.  Az első nap este, a zsűri elnöke,  Nagy Vincéné Marika elemezte a pályázatra beadott tárgyakat. Ezt az elemzést sokan várták, hogy jobb rálátásuk legyen a következő pályázatra beadott tárgyaknál, hogy mi az amit fontos figyelembe venni, valamint hogy milyen szempontok alapján hozta meg döntését a zsűri a díjak kiosztásánál.

Díjazottak:

NAPERNYŐ:

I.Jófejű-Wéber Kinga

I.Nagy Judit Kinga

II.Kalmárné Győrfi Eszter

II.Hernádi Mihályné

II.Hancsák Jánosné

III.Bánhidi-Schubert Erika

LEGYEZŐ:

I.Török Judit

I.Kovács László Tiborné

I.Svorcz Eleonóra

II.Nagy Judit Kinga

II.Estók Judit

III.Dr. Berecz Judit

Különdíj: „Mindenasszony Öltőkör”

GOMB

I.Kovács László Tiborné

I.Vetési Edit

I.Nemes Viola

II.Túrós Istvánné

Különdíj: „Csipikék” Csipkekészítő szakkör

IFJÚSÁGI:

Mihálszki Nóra 9 éves

Mihálszki Lili 11 éves

Mihálszki Zsófia 6 éves

Czecze Tamara Léna 10 éves

Október 7-én, szombaton Erdei T. Lilla etnográfus előadásával bővült a csipkések tudása, mivel a „Csipkés napernyők, legyezők”- ről hallhattak korszakokat átfogó előadást, majd elkezdhették a szakmai gyakorlatot.

Különböző csipketechnikai bemutatók, foglalkozások voltak, az alább felsorolt témákban és oktatókkal:

Receháló kitöltése (Fábiánné Nagy Ágota), Nemeshanyi csipke (Devecsei Gáborné), Höveji csipke (Véghné Lőrinc Ágnes), Textil szálaiból csipke (Nemes Viola), Úri hímzés (Koscsó Istvánné), Tambur hímzés (Saule Meden), Egyenes befejezés, csipkeverés kezdőknek (Félegyházi Józsefné és a nagykállói csipkeverő kör tagjai). Az érdeklődök több technikát is kipróbálhattak a találkozó alatt, ez adja azt az érzést a csipkéseknek, hogy még-még mennyi mindent lehetne tanulni.

Ebéd után egy méterárus által gazdagíthatták a csipkések az anyag és fonal készletüket. 

Délután ellátogattunk Nagykálló egyik nevezetes helyszínére, a Harangodra, ahol fiatal lányok, szép, elegáns ruhában tartottak lovasbemutatót a csipkéseknek, majd egy kis pogácsa és forralt bor mellett kötetlen beszélgetésben ismerkedtek egymással.

A harmadik nap újabb előadással kezdődött. Babakhumar Khinayat kazah néprajzos előadásában hallhattunk „A hagyományos kazahsztáni motívumokról és jelentésükről a kézművességben.” Ebben az előadásban a kicsit megismerhettük az életük, lakhatásuk körülményeit is. A kazahsztáni motívumokat élőben is megcsodálhattuk, mivel nagyon sok táskát, mellényt, kabátkát hoztak, ahol a motívumokat több színben, összeállításban láthattuk. A nap többi részében a szakmai oktatás folytatódott.

Nagykálló múltjával kapcsolatban érdeklődő csipkéseknek Harsányi Gézáné helytörténész a helyi Vártörténeti múzeumban tartott előadást a múzeumban található régészeti leletekről.

A helyi egyesület tagjai folyamatosan ellátták a résztvevőket ásványvízzel, kávéval, almával, süteménnyel és ami a legfontosabb kedvességgel, figyelemmel. Ezúton is nagyon köszönöm nekik a nagy segítséget, amellyel segítették a rendezvény lebonyolítását.

Sok vendég úgy búcsúzott, hogy nagyon jól érezték magukat, két év múlva megint szeretnének jönni. Én nagyon köszönöm, mindenkinek, aki eljött.

 
Tóthné Kiss Szilvia – Csipkekészítők Szakmai Bizottsága
  • Mátray Magdolna Emlékdíj

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének Csipke Szakmai  Bizottsága 2018-ban Mátray Magdolna emlékdíjat alapított.

A díjat azok a csipkekészítők kaphatják meg, akik munkásságukkal sokat tettek a Magyar csipkekészítésért, a magyarországi történelmi csipkekultúra továbbéltetéséért, ismertségéért.

A díjat elsőként Nagy Vincéné kapta meg, 2018-ban. 2021-ben Jakab Andrásné, 2023-ban Félegyházi Józsefné vehette át ezt az elismerést.

A díj átadásán nagy örömünkre Dr Mátray Árpád, Mátray Magdolna özvegye is részt tudott venni.

A díjazottat Nagy Vincéné köszöntötte és a rendezvény résztvevőinek bemutatta Félegyházi Józsefné  életútját:

Anikó aktív korában pedagógusként dolgozott, munkáját, példamutatását több szakmai díj is kisérte. Ugyanezzel az odaadással bélyeggyűjtőként is magával ragadta a fiatalokat, tanítványokat.

Anikó már gyermekkorától otthonosan mozgott a különféle kézimunkák változataiban, legyen az hímzés, horgolás, kötés, vagy akár gobelin készítés. A kétezres évek elején találkozott a csipkeveréssel, ami olyannyira magával ragadta, hogy a körülötte élőket, ismerősöket, tanítványokat is megismertette ezzel a varázslatos világgal. Aktív nyugdíjas éveire készülve tudását ebbe az irányba gyarapította. Szorgalmát, tehetségét szakkörök, táborok indításával kamatoztatta. Félegyházi Józsefné tagja a Magyar Csipkekészítők Egyesületének, ahol 2006-ban a vezetőség tagjává választották.

A csipkecsodák készítőinek kétévente nemzetközi csipkés találkozót, konferenciát szervez Nagykállóban a csipkekészítők örömére. Ilyen rendezvény 2005-ben volt az első, 2023-ben már a tizedikre került sor. Ezek a találkozók egyben pályázati lehetőségek, szakmai konferenciák, gyakorlati oktatások, csipkebemutatók és gyönyörű csipkék kiállítása is.

Csipke szakmai elismerései:

2009-ben a Nagykanizsán rendezett VIII. Országos Népművészeti Kiállításon csipkeverés kategóriában I. helyezést ért el.

2010-ben Békéscsabán a XII. Országos Textiles Konferencián  I. díjat szerzett

Ámos Imre díj csipkés tevékenységéért Nagykállóban 2011-ben.

-Király Zsiga díjat kapott 2013-ban.

Kiskunhalason 2016-ban II. díjat.

-Az ONK-n is bemutatásra került a munkája.

Népi iparművész címet szerzett 2016-ban.

-Vezetőségi tagja  2006-tól a Magyar Csipkekészítők Egyesületének.

-Az országos csipke szakmai bizottság tagja

A Nagykállói Népművészeti Egyesület Elnökévé 14 éve választották meg.

-Minden évben ott van Budapesten a Mesterségek Ünnepén.

2022.05.20-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés kitüntetését vehette át, melyet „a megye kulturális életében kifejtett kimagasló tevékenysége elismeréseként” kapta.

Kedves Anikó!

Kívánjuk neked, hogy terved valósuljon meg, és Nagykálló ne csak a táncok városa, de a jövőben a csipke városa is legyen!

További munkádhoz jó egészséget kívánunk!