Ifjúsági Szakmaközi Bizottság – Sütő Brigitta
  • Vándorinas tábor

Négy napon át zajlott az I. Vándorinas tábor a Népművészeti Egyesületek Szövetségének Ifjúsági Szakmaközi Bizottságának szervezésében Nádudvaron 2022. július 7-10 – ig.

A Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnáziumban tartott megnyitón Réz Szilárd, a város alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. Pál Miklósné a NESZ elnöke tábornyitó beszédében kiemelte: ifjúsági tagozatuk mintegy két évtizede dédelgetett álmot hívott életre ezzel a szakmai hétvégével.

Az I. Vándorinas táborban a Hortobágy és környéki pásztorkultúra sokszínűségét kívánta bemutatni a fiataloknak. Az összejövetel fő célja volt, hogy a 18-35 éves népi kézművesek, tárgyalkotók, és elméleti szakemberek ismerjék meg egymást, közösen alkotni, ötletelni, tudjanak.

A tábor felépítésénél arra törekedtünk, hogy olyan előadókat, mestereket kérjünk fel, akikre jó példaként lehet tekinteni, munkájuk kimagasló, követendő és szakmai koordinálásuk segítségével új, a mai korba is beleillő tárgyak vagy tárgyegyüttesek szülessenek, megtartva a tiszta népművészetünk gyökereit.

Benő-Nagy Réka a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium igazgatója „Hogyan Induljunk el a jó úton?” címmel tartott előadást és bemutatta a szakgimnáziumot.

Harangozó Imre néprajzkutató, néprajztanár „Élet és Népművészet, a Népművészet belső logikája” Címmel tartott előadást a Szakgimnázium Színterében.

Konyári Sándor rézműves gyakorlati bemutatót tartott a rézöntésről és formázás lehetőségeiről, majd a fiatalok ki is próbálhatták a mintázás egyik technikáját.

Szabó István ostorkészítő népi iparművész, különböző bőrhasítási módokat és fonatokat mutatott, valamint a fába történő berakások lehetőségeit próbálhatták ki a táborozók.

Hutkai László bőrműves népi iparművész a Népművészet Mestere, életének fontos állomásai elmesélése mellett különböző bőrtechnikákat mint pl.: szironyozás, domborítás mutatott be saját alkotásain keresztül. Valamint készíthettek karkötőt is a bőrből.

Sánta Gyula késes népi Iparművész a bicskák sokszínűségéről és fajtáiról tartott bemutatót, valamint a bicska összerakási folyamatokat mutatta be.

Faragó Mária szűrhímző és Bak Zoltán szűrrátét készítő Népi Iparművész a Cifraszűrök világába kalauzolta el a fiatalokat.

Az elméleti és gyakorlati előadások mellett a táborozók megismerhették a Nádudvari Kincsesházban található a pásztorélethez kapcsolódó helytörténeti gyűjteményt.

Ifj. Fazekas István fazekas népi iparművész bemutatótermében a Fazekas család által készített fekete kerámia sokszínűségébe pillanthattak bele. Kipróbálhatták a korongozást, valamint a családtörténeti gyűjteményükben a fekete kerámia kortörténetisége mellett, a helyi pásztor/paraszti kultúra használati tárgyait is tanulmányozhatták.

Az Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtár Hungarikum kiállítóterében a nádudvari helyi értékeket bemutató teremben zajlottak a pénteki-szombati-és vasárnapi előadások.

A tábor fiataljai igen széles szakmai területen alkotnak: volt pl.: gyöngyfűző, bőrműves, fazekas, hímző, viseletvarró, szövő, ékszerkészítő, néprajzos, nemezkészítő, tojásfestő, népi játszóház vezető. A fiatalok Magyarország számos településéről, és a határon túlról is érkeztek.

Jövőbeni terveink között szerepel, hogy ez a tábor évről éve több alkalommal és több helyszínen folytatódhasson és újabb szakmai és találkozási lehetőséget biztosítson a fiataloknak. A négy nap alatt a fiatalok, akik azelőtt még sohasem találkoztak, jól összekovácsolódtak. Bízunk benne, hogy kialakult egy olyan népművészeti fiatal közösség, amely közös célok kitűzésével jövőt építhet.

Köszönettel: a NESZ Ifjúsági Szakmaközi Bizottsága Sütő Brigitta és Debreczeni Klára

 

Mézeskalács Szakmia Bizottság – Dávidné Szmeló Judit
  • Mézeskalácskészítés Tállyán

Június 26. és július 1. között Tállyán, a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének négyszekciós Alkotótáborában a hímzés, a fafaragás és a gyertyaöntés mellett mézeskalács készítő műhelyfoglalkozások is helyet kaptak.

Az ország különböző településeiről és népművészeti egyesületeiből több neves mézeskalácsos is érkezett a táborba, így kisebb szakmai találkozó, tudásátadás is létrejöhetett.

A mézeskalácsos napokon résztvevők különböző technikákkal ismerkedhettek meg és készíthettek mézeskalácsokat:

Milner Angéla (a Pest-Budai Kézművesektől) írókázott mézeskalácsokat,

Seregély Mirtill (a Pest-Budai Kézművesek és az M-ART tagja) ütőfás mézeseket,

Takács Béla (a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületéből) ejzolt, búcsús mézeskalácsokat, kemencében sült mézeskalács olvasót készített a résztvevőkkel.

 

Köszönjük a tábor szervezőinek a meghívást, a fantasztikus helyszínt, a mestereknek tudásuk átadását, a résztvevők érdeklődését és jókedvét, a jó gyakorlat továbbadását jövőbeni foglalkozásaikon!