Ifjúsági Szakmaközi bizottság – Sütő Brigitta
 • Pro Urbe emlékérmet kapott a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium

Nádudvar Város Önkormányzata 2022-ben Pro Urbe emlékérmet adományozott, az immáron 30 éve működő, sokak számára ismert nádudvari kézműves iskolának.

Az iskola alapítása óta két tényező játszik szerepet fennmaradásában és fejlődésében. Az egyik, hogy mindig olyan elkötelezett tanárai vannak és voltak az iskolának, akik hittel és szívvel dolgoznak a népi kézművesség oktatásáért. A másik tényező az, hogy az eltelt harminc év távlatában bebizonyosodott, hogy a népi kézművesség oktatásának irány, és ennek érdekében a középiskola létrehozása jó gondolat volt 1992-ben az önkormányzat részéről.

Az iskola szakmai munkáját Vetró Mihály fogja össze, amellett, hogy feleségével Árvai Anikóval a nemezkészítő műhelyt vezetik, mindketten a Népművészet Ifjú Mesterei.

A faműves szakágban Galánfi András a Népművészet Mestere egykori tanítványai Győri Balázs a Népművészet Ifjú Mestere és Kiss Tamás faművesek oktatják a szakmát.

A szövőműhelyben Zombori Judittól és Antal Imolától a Príma Junior díjas Népművészet Ifjú Mesterétől tanulhatnak a diákok.

A fazekasműhelyt Fazekas Ferenc a Népművészet Mestere nyugdíjba vonulását követően tanítványa Sóczóné Kása Gyöngyi vezeti.

A népi bőrműves szakma sokszínűségét Benő Tamás a Népművészet Ifjú Mestere mutatja meg a diákoknak. Ő a színjátszó kör és a diákközösség segítő tanára is.

Az iskola saját kollégiumával egy olyan egységet alkot, ahol a hét minden napján együtt lehet fejlődni.

A 2019-es tanévtől Dr. Takácsné Baranyai Etelka címzetes igazgatóasszony átadta stafétáját, így az iskola igazgatója Benő-Nagy Réka etnográfus, néprajztanár, nemezkészítő lett.

Illyés Gyula írta: „A szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol.” Az iskola munkatársai vallják, hogy „a gyökereinket megtartva a továbbiakban is hittel és kitartással igyekszünk mindent megtenni a népi kézműves szakmák iskolarendszerű oktatásáért.”

 

Szövő Szakmai Bizottság – Szenczi Jánosné
 • Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál és az „Ünnepre készülve” – Ünnepi alkalmak népi textíliái című Kárpát-medencei pályázati kiállítás

2022. március 4-5-6.

Gondolom, nem vagyok egyedül, akinek Békéscsaba említésekor a Textilfesztivál, a népi textilekkel foglalkozó konferencia és kiállítás jut eszébe legelőször. Mindig örömmel és várakozással jelentkezem erre a konferenciára, hiszen csupa olyan érdeklődésű ember vesz ezen részt, akiknek a textil egy csodálatos fogalom, akik a csipkekészítés, a nemezelés, a szövés, a fonás, és a viseletek készítése közben alkotnak, és nagyon jól ismerik az alkotás örömét.

Jó volt hasonló érdeklődésű emberekkel találkozni, beszélni, lelkesedni egy-egy textillel kapcsolatos témaért, ötletért, újszerű megoldásokért.

Jó volt találkozni a vendéglátó Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjaival, akik ilyenkor még azt a kívánságunkat is teljesítik, amit ki sem mondunk, csak gondolunk.

Jó volt látni azt a sok-sok gyönyörű alkotást a kiállításon, amely a pályázati felhívásra érkezett.

Jó volt hallgatni és látni konferencia ideje alatt a külföldről érkező előadókat, akik a hazájuk népművészetét mutatták be szőnyegek, takarók és egyéb népművészeti textíliákon keresztül. Számomra a legnagyobb élmény a koreai előadás volt: „3D virtuális tervezési módszer a hagyományos koreai kenderszövet felhasználásával” címmel, amely előadásban egyesült a múlt a jelennel.

Az idei évben a pályázati felhívásra az ünnepi alkalmak népi textíliáit küldték el az alkotók. Összesen 1632 darab alkotás érkezett, ebből a zsűri 876 darabot javasolt kiállításra. Szövés kategóriában 58 csoportos és 105 egyéni alkotás érkezett be, ebből a kiállításra 44 csoportos és 80 egyéni alkotás került be.

A szövős zsűri tagjai Dezsőné Borbély Emma népi iparművész és Landgráf Katalin iparművész voltak, a zsűri elnöke V.Szathmári Ibolya etnográfus volt.

A zsűri az általa felállított szempontsornak megfelelően értékelte a gyapjúszőtteseket, a vászonszőtteseket, és az egyéni öltözék-kiegészítőket mind egyéni, mind csoportos kategóriában. A zsűri szempontjai a következők voltak: a technikai kivitelezés minősége, az alapanyag helyes megválasztása, a teljes szövet egyenletessége, az alapszövet és a díszítő-vetülék összhangja, a befejezés, az összevarrás, az eldolgozás mikéntje, vagyis az adjusztálás. Pályázat esetén fontos értékelési szempont a téma, jelen esetben az ünnepi alkalmak népi textíliái.

Idézet a zsűri tagjaitól:” A kompozíció, a színválasztás, a megfelelő lépték, arány és méret megválasztása befolyásolja a szövött textil külső képét. Még összetettebb a feladat, ha több darabból áll a garnitúra. Az értékeléskor egyrészt a magyar textiles hagyományok, előképek megjelenését, másrészt a szövött textilek egyetemes hagyományait, megoldásait vettük figyelembe, illetve ezek újszerű, a XXI. század lehetőségeinek, elvárásainak alkalmazását tekintettük alapnak.”

A díjazottak:

Egyéni gyapjúszőttes kategóriában:

 1. Sóthy Györgyné
 2. Petrovics Nikolett és Szatmáriné Győri Tünde
 3. Szenczi Jánosné

Különdíj: Ihászné Pálfi Katalin

Egyéni vászonszőttes kategóriában:

 1. Komjáthi Tamásné
 2. Vermes Lajosné
 3. Pataki Miklósné

Egyéni – öltözékhez tartozó kiegészítő kategóriában:

 1. Zsigmondné Piukovics Zsuzsa

Különdíj:

 • Herczeg Judit
 • Jancza-Puntér Márta
 • Schneider Tamásné
 • Sigmond Gáborné

Csoportos:

 1. Veresi Szövőkör
 2. Miklósi Szövőkör

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége Szövős Szakmai Bizottságának tagjai is részt vettek a konferencián. Örömmel láttuk, hogy sok fiatal pályázott szőttes kategóriában, sok fiatal vett részt a 3 napos konferencián. Bizottságunk nevében arra kértem a konferencián résztvevőket, hogy akik szeretnének a szövéssel kapcsolatos programokról tájékoztatást, azok adják meg az email-címüket, melyen keresztül tudjuk a kapcsolatot tartani. Örömmel állapítottuk meg, hogy nagyon sokan éltek ezzel a lehetőséggel, és adták meg a címüket.

A Bizottság tagjaival abban is megállapodtunk, hogy a zsűri értékelése és a saját tapasztalataink alapján a textilek befejezésére, a szélek összedolgozására helyezzük most a hangsúlyt. Ezzel a témával kapcsolatban szervezünk továbbképző szakmai napokat, ha kell több alkalommal és több helyszínen.

Köszönjük a házigazda Békés Megyei Népművészeti Egyesület vezetőinek és minden segítő tagjának, hogy ezt a 3 napot számunkra ünneppé tették, emlékezetessé és érdekessé, amihez a koreai est vacsorával és műsorral is hozzájárult.