Csipkekészítők Szakmai Bizottsága – Félegyházi Józsefné

CSIPKEKÉSZÍTŐK IX. NEMZETKÖZI TALÁLKOZÓJÁRÓL

(Nagykálló 2021. október 8-9-10.)

2021. október 8-9-10-én Nagykállóban került sor a Csipkekészítők IX. Nemzetközi Találkozójára. Most is közösen szerveztük a Magyar Csipkekészítők Egyesületével és Nagykálló Város Önkormányzatával.

A találkozóra 77 csipkés jött el az ország különböző területeiről. (Győr, Zalaegerszeg, Pécs, Nyíregyháza, Debrecen, Budapest, stb.) Külföldről: Szlovákia.

A rendezvényt eredetileg 2020-ban szerettük volna megtartani, de a covid járvány átírta terveinket. Így aztán az előző évben már készen álltunk a téma, az oktatók és a kiállítandó alkotások fogadására.  Kiküldtük az információkat tartalmazó leveleket, majd a konkrét meghívókat. Elkészítettük a megállító táblákat és plakátokat. Sikerült megint olyan szakmai programot összeállítanunk, mely nagy érdeklődést váltott ki a csipkések körében. Ezeket a Magyar Csipkekészítők Egyesületének vezetőségével közösen döntöttük el.

Igaz, az NKA-tól kért támogatás mintegy 50%-át kaptuk meg rendezvényünkhöz, de így is szinte az eredeti terveknek megfelelően alakult a rendezvény, hála annak, hogy más támogatási forrásból is tudtunk gazdálkodni.

A rendezvény helyszíne a Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium. (4320 Nagykálló, Korányi Frigyes út 27.) A részvevőket Oroszné Dr. Nagy Matild képviselő asszony, Vonsik Zsuzsanna, a Magyar Csipkekészítők Egyesületének Elnöke, és Félegyházi Józsefné Anikó, a Nagykállói Népművészeti Egyesület Elnöke, a rendezvény háziasszonya köszöntötte.

Pályázatot írtunk ki most is, mellyel megmozgattuk a csipkés társadalom fantáziáját, kreativitását.

A felnőtteknek a „Csipkés sál, stóla, kendő”, volt a téma. Az ifjú csipkések pedig a „Kedvenc csipkém” készítésében mutathatták meg tudásukat.

Szinte miden csipketechnika képviseltette magát, 36 alkotás került kiállításra. Ifjúsági kategóriában sajnos nem érkezett egy munka sem. Ez annak tudható be, hogy a járvány alatt leálltak az ifjúsági szakkörök.

A zsűrinek nehéz munkája volt, igy fordulhatott elő, hogy megosztott helyezések is születtek.

A díjakat Horváth Tibor, Nagykálló polgármestere és Nagy Vincéné Marika adták át. A díjazott alkotók a következők voltak:

„Csipkés sál, stóla, kendő” kategória:

Kiemelt díj: Fábiánné Nagy Ágota-Hódmezővásárhely

I. Nagyné Perjési Ildikó – Esztergom

I. Pokomándy Zsuzsanna – Hódmezővásárhely

I. Török Judit – Maglód   

  

II. Semsey Ágnes – Budapest

II. Sárospatakiné Fazekas Judit – Budapest

II. Nemes Viola – Érd

II. Tóth Károlyné – Mende 

 

III. Kalmárné Győrfi Eszter – Debrecen

III. Takácsné Bistrycká Ludmila – Kisigmánd-Újpuszta

         Különdíj

Grochola Malgorzata – Krakow

Polubok Malgorzata – Tychy

        Kuczynska Stanislawa – Brzeszcze

        Tokar Grazyna – Katowiceu

        Jarema Beata – Rudawa

        Haberkowa Justyna – Krakow

Minden díjazottnak szívből gratulálunk! A kiállítás két hétig tartott nagyon sok látogató gyönyörködött a
kiállított alkotásokban. A helyi TV, és újság is beszámolt e rangos esemenyr6l.

Másodjára került sor a Mátray Magdolna emlék díj átadásra. Ezt a díjat az idén Jakab Andrásné kapta. A díjat Tóthné Kiss Szilvia, a Csipke szakmai bizottság elnöke, Nagy Vincéné, és Mátray Árpád adták át.

A díjak átadása után nagyon színvonalas ének és citera műsort láthattunk. Vacsora után 20 órától a „Zsűri elnökének elemzése” volt, melyet Nagy Vincéné, a Népművészet Mestere adott elő.

A második nap az „Elfeledett magyar csipketervezők ” címmel tartott előadást Erdei T. Lilla etnográfus-muzeológus.

Az előadás után a következő csipke technikákkal lehetett ismerkedni. A Hunnia csipkét Turós Évától, a
hövejit Véghné Lőrinc Ágnestől tanulhattuk.   Nemes Viola a vert csipke a textil szálakból készítését, Erdei T. Lilla a gömbfordulatot, és a Móga csipkét oktatta. Koscsó Istvánné pedig az úri hímzés bemutatásával varázsolta el az érdeklődőket. A receháló kitöltése most új színfolt volt, melyet Fábiánné Nagy Ágota oktatott. A nemeshanyi csipkét Devecsei Gáborné és kis csapata mutatta be.
Gondoltunk arra. hogy megint jönnek kezdő szinten lévő csipkések is. Velük Félegyházi Józsefné és a nagykállói csipkeverők foglalkoztak.

Nagy volt az érdeklődés minden oktató körül, hiszen minden csipkés tudja, hogy az alapok tudása még nem
elég. A míves munkák készítéséhez állandóan fejleszteni kell az elméleti és technikai tudást.

A helyi csipkések finom süteményekkel, gyümölccsel kedveskedtek a résztvevőknek.

Délután 16 órától népviseletek bemutatójára került sor. Ezeket a népviseleteket Pitlik Sipos Eszter néptáncpedagógus, népviseletkutató mutatta be 9 manöken közreműködésével.
Vacsora után egy nagyon jó hangulatú tombolázás zajlott, melyen mindenki nyert valamit.
A fődíj, egy állványos csipkepárna tartó volt.

A találkozó harmadik, utolsó napja ismét előadással kezdődött. Devecsei Gáborné csipkekészítő, Sebestyén Gyula díjas néprajzi gyűjtő a „Nemeshanyi csipkekészítés történetéről” tartott előadást  sok-sok kivetített képpel.

Délután folytattuk a szakmai gyakorlatot. Közben volt textil vásár, és Harsányi Manyika néni Nagykálló nevezetességeiről vetített képeivel szórakoztatta az érdeklődőket. A gazdag program mellett az
ismerkedések, a közösségépítő jóízű beszélgetések sem maradtak el.

Vasárnap délután el kellett búcsúzni a várostól és egymástól, Jó volt megint együtt lenni!
A vendégek távozáskor mind azt mondták, hogy nagyon jó volt itt lenni, mert szakmailag is és emberi
kapcsolatokban is gazdagabban mentek haza.
Nekünk szervezőknek, pedig nagyon jól esett a visszajelzéseket hallani.

Köszönöm a NKA-nak az anyagi támogatást, mellyel hozzásegített, hogy neves előadók, oktatók segítségével emelni tudjuk az egész ország csipkéseinek a szakmai tudását.