• Gyermek foglalkozások

Az egyesületünk fontos feladatának tekinti az utánpótlás nevelését. A Csoóri Sándor alap által támogatott szakkörökön kívül, ellátogatunk különböző iskolákba, ahol próbáljuk a népi kézműves szakmákat bemutatni és ezáltal megszerettetni a fiatal gyerekekkel. 2022. március 26-án a nyíregyházi Görög Katolikus Általános Iskola pályaorientációs napján vett részt egyesületünk öt tagja. Az iskolások megismerkedhettek a kosárfonás, fafaragás valamint a fazekasság rövid történetével, valamint gyakorlati bemutatón vehettek részt. Napjainkban a pályaválasztási napok elsősorban nem a népi kézműves mesterségek megtanulására hívják fel a fiatalok figyelmét, de úgy gondoljuk, hogy érdemes lenne egyesületeknek ezeken a napokon is részt venni, hiszen minden alkalommal a mesterségbemutatók iránt nagy az érdeklődés. Egyesületünket a következő alkotók képviselték: Fehér Mihály, Fehér Mihályné kosárfonók, Magi Imre fafaragó, Nagy László és Szolanics Elvira fazekasok. 

A Hagyományok Háza támogatásával eddig két helyszínen tartottunk gyerekfoglalkozást:

2022. május 23. Nyírszőlősi Általános Iskola;

2022. május 28. Ibrányi, Városliget

  • Közgyűlés

Alkotóházunkba (4400 Nyíregyháza, Széchenyi utca 20.) tartottuk 2022. május 14-én szombaton közgyűlésünket, melyen értékeltük az előző évet és megterveztük ennek az évnek a programjait is.

  • Csipke szakkör

A Halasi Csipke Közalapítvány 2022 májusában rendezett XXI. Nemzetközi Csipkekiállítás témája „Öltözetünk dísze a csipke” volt, melyen Estók Judit csipkeverő vert csipkével díszített női blúza sikeresen szerepelt.

Májusban kiállítással és oklevelek átadásával eredményesen zárult a Csoóri Sándor Alap pályázati támogatásával működtetett Csipkekészítő szakkör. 

  • Csoóri fesztivál

A Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Népművészeti Egyesület a Csoóri Sándor Alap által támogatott szakköröseivel, részt vett az I. Csoóri Sándor Népművészeti Fesztiválon 2022. június 11-én Nyíregyháza, Szabadság téren.

  • Kovácsok huszadszor!

Hagyományainkhoz híven immár huszadik alkalommal szerveztük meg május 26. -29. között Tiszaeszláron a „NEMZETKÖZI ÉS ORSZÁGOS KOVÁCSMŰVÉSZETI KONFERENCIÁT, KIÁLLÍTÁST, KOMPLEX NÉPMŰVÉSZETI BEMUTATÓT ÉS KOVÁCSVERSENYT” A Magyar Művészeti Akadémia, és a Nemzeti Kulturális  Alap támogatásával, melyen négy ország kovácsai vettek részt.

A jubileumi rendezvény témájának ebben az évben a zárakat, kilincseket választották a szervezők. A résztvevők ebben a témában készítették el pályaművüket, és a helyszíni feladat egy díszes kulcs készítése volt. Az előadások és a kiállítás is csatlakoztak a fő témához.

Snopper Zsuzsa belsőépítész „A kilincsek díszitő szerepe a lakásokban”, Buczkó József etnográfus „Kilincsek, Kulcsok, Zárak”, Varga Györgyi vizuáliskultúra tanár „ Kilincsek evolúciója” előadását hallgatták meg a résztvevők és gyönyörködhettek Varga Györgyi „Ormánsági kovácsoltvas kerítések” c. fotókiállításában. A kovácsok részt vehettek a küllőskerék kovácsmunkáinak gyakorlati megvalósításában. A rendezvényen a művelődési ház kertjében egész napos komplex népművészeti bemutatót tartottak egyesületünk tagjai.