• Bornapok Tokajban

Június 4-6 között rendezték a Tokaji Bornapokat. Szombaton egész napos gyermekjátszóházat tartottak egyesületünk tagjai. Szombaton és vasárnap egyesületünk tagjaiból 8 mester kapott lehetőséget portékák árusítására és mesterség bemutatóra.

 • Közművelődés

A NESZ és a NIM közös együttműködésének köszönhetően megyénkben, 5 db egész napos előadást és kézműves foglalkozást tartott leendő közművelődési szakembereknek, Szakady Kincső nemezkészítő.  Nyíregyházán, Mátészalkán, Fehérgyarmaton és Vásárosnaményban június, július folyamán.

 • Folk Hétvége

Július végén megrendezésre került a XXV. Hajdúszoboszlói Folk Hétvége, Kozma Zoltán mézeskalácskészítő, Szatmáriné Győri Tünde szövő és Szakady Kincső nemezkészítő képviselték egyesületünket.

 • „Így készítem” élő közvetítés

Három alkalommal, élő egyenes adásban az egyesületünk székházából két alkotónk, Szakady Kincső nemezműves és Estók Gábor drótékszer készítő munkájába nyerhettek betekintést az érdeklődők május végén. Az alkotók egy-egy konkrét alkotáson keresztül mutatták be, Ők hogyan is készítik!

Az egyenként kb. 30 perces élő videók alatt, lehetőség volt, hogy technikai kérdéseket tegyenek fel! Mind a hat videó átlagban 13 online nézőt vonzott, de a megtekintések száma meghaladta egyenként a 250 főt.

 • Élő népművészet

Örömmel és büszkeséggel számolunk be arról, hogy egyesületünk két alkotója is díjazásban részesült a XVII. Élő Népművészet Kiállítás során.

Szolanics Elvira, fazekas Bronz oklevélben és Szatmáriné Győri Tünde, szövő pedig Ezüst oklevélben részesültek.

 • Csipkekiállítás és Találkozó, Kiskunhalas

Témája: „A család szeme fénye a gyermek”

Estók Judit csipkeverőnk sikeresen szerepelt pályamunkája is kiállításra került. Csipke Rózsa baba 193 cm vert csipkével volt díszítve. 

 • Népművészeti alkotó hétvége június 19., 20.

Népművészeti alkotó hétvégét tartottunk melyre ingyenesen vártuk az érdeklődőket

Helyszín:

Szombaton 10-15 órárig

Kovács Béla – fafaragás

Fehér Mihály – kosárfonás,

Estók Gábor  – drótékszer készítés

Vasárnap – 10-15 órárig

Szakady Kincső – nemezelés

Kozma Zoltán mézeskalacs készítés

Hutkai Tímea  – bútorfestés

 • Iskolai kézműves foglalkozások

Elindítottuk az iskolai kézműves foglalkozásokat, amelynek során a székhelytől eltérő településeket kerestük fel. A megye nyugati régiójával kezdtünk ebben az évben, Így Tiszaeszlár, Tiszavasvári és Ibrány iskolásait ismertettük meg a hagyományos és új kézműves technikákkal, a magyar formakinccsel.

 • Vándor kiállítás

Egyesületünk több mint harminc alkotójának, közel 300 alkotásából rendeztünk vándorkiállítást. A partner művelődési házak segítségével lehetőséget kaptak, a helyiek, főleg az iskolás korosztályra számítottunk, a magas színvonalú népművészeti alkotómunka eredményeinek megismerésére. Ezt a tevékenységünket is a megye nyugati régiójában kezdtük.

 • Nemzetközi és Országos Kovácsművészeti Konferencia, Kiállítás, Kovácsverseny, Komplex Népművészeti Bemutató, TISZAESZLÁR,2021. Július 9.-11.

Immár 19. alkalommal sikerült a tervezettnek megfelelően aktivizálni a kovácsszakma egy részét a pandémiás helyzet ellenére.

A kovács résztvevők által házi feladatként készített kovácsoltvas tükrök zsűrizése után került sor az1-3 helyezett és a külön díj odaítélésére, és a rendezvény záró akkordjaként a részvételt bizonyító emléklapok kiosztásával, és a rendezvény értékelésével egyidőben az átadásukra.

 1. díj: Hutkai Henrik
 2. díj: Berecz János,

III. díj: Egri Sándor

Külön díj: Süle Ádám

A szakmai munka elősegítését segítő szakmai előadásokat hallgathattak az érdeklődők:

 • Snopper Zsuzsanna belső építész „A kovácsoltvas tükrök a XXI. századi lakásokban”
 • Buczkó József etnográfus „A gépészkovácsok szerepvállalása a mezőgazdaságban”

A rendezvény részeként került sorra a minden szakágat átfogó kiállítás, és  komplex népművészeti bemutató  amelyek  azt a célt szolgálták, hogy minden, az egyesületre jellemző hagyományápoló tevékenységet bemutassunk a nagyközönségnek, a fiatalokat pedig bevonjuk az elkészítendő tárgyak kézi megmunkálásába.