• Hagyományok Háza Magyarországi Hálózat – Nyíregyházi találkozó

2023. április 19-20-án a Hagyományok Háza megyei hálózatának stratégiai partnerszervezetei találkoztak a Sóstói Múzeumfaluban. A kétnapos szakmai találkozó házigazdája a Szabolcs- Szamár-Bereg Megyei Néptánc Egyesület volt. Egyesületünk, mint partnerszervezet vett részt a rendezvényen. Első nap három egyesületi tagunk tartott ( Szakady Kincső nemez, Szolanics Elvira fazekas, Magi Imre fafaragás) kézműves foglalkozást, második napon a résztvevők műhely látogatáson vettek részt Szolanics Elvira és Nagy László fazekas műhelyében, ahol kipróbálhatták az obvara technikával való égetést.

  • Nemzetközi és Országos Kovácsrendezvény, Tiszaeszlár

Egyesületünk 2023. május 19-21-e között rendezte meg a XXI. Kovácsrendezvényt Tiszaeszláron. Ennek az évnek a témája a kovácsolt láda készítése volt. A résztvevők a témában előadásokat hallgattak. Kovácsverseny keretében díszes érmét készítettek, ami felkerül az előzőleg kovácsolt ládára. A hozott ládákból, érmékből a helyszínen kiállítást rendeztünk.

  • Népi kézműves gyermekfoglalkozások

Egyesületünk a Hagyományok Háza támogatásával a hagyományaink népszerűsítésére három településen tartott népi kézműves gyermekfoglalkozást.  Így 2023. május 26-án a Leveleki Általános Iskola, 2023. június 07-én a Nyíregyháza – Szőlőskerti Általános Iskola és 2023. június 13-án az Apagyi Általános Iskola tanulóinak tartott foglalkozást egyesületünk őt-őt mestere.

A programban 450 fő gyermek vett részt, akik örömmel kapcsolódtak be a mesterségek kipróbálásába.

  • Szakkörök

2023. június 20-ig négy szakkörünk befejezte a szakköri évet (csipkekészítő, kosárfonó, nemezkészítő, szövő) a Nyíregyháza, Széchenyi út 20. szám alatti egyesületi Alkotóházunkban, az elkészült tárgyakat kiállításon mutattuk be, a tagoknak megköszöntük az éves munkájukat, és ünnepség keretében részükre oklevelet adtunk át. A szakkörök munkáját a Hagyományok Háza és a Csoóri Sándor Alap támogatta.