• Lepoglavai Csipkefesztivál

2021. szeptember 10-12 között megrendezésre került Horvátországban a 25. Lepoglavai Nemzetközi Csipkefesztivál. A nagy múltú rendezvény immár negyedszázada a horvátországi és európai (pl. brüsszeli, máltai, bolgár) csipkekészítők különleges találkozóhelye, melyen sokan már ismerősként köszönthették egymást. Az idei jubileumi rendezvény díszvendége Magyarország volt, ami egy reprenzentatív kiállítás rendezésének kötelezettségét vonta maga után. A rangos rendezvényre több magyarországi csipkekészítő csoporttal együtt a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete is meghívást és ezzel együtt bemutatkozási lehetőséget kapott. Az Egyesületet a rendezvényen Turós Istvánné és Erdei T. Lilla képviselte. Az ő munkáik – Tudós Istvánné modern és fém ékszerei, illetve Erdei T. Lilla vegyes technikájú csipkéi – mellett látható volt a hat ország, nyolc csipkekészítő közösség közreműködésével készült „A híd, ami összeköt minket” című közös alkotás is. A palócföldi kiállítási anyagot Magulya Ágnes régi palóc főkötője és Devecsei Gáborné palóc főkötő rekonstrukciója tette még gazdagabbá.  

A fesztivál kiállításairól készült virtuális bemutató a következő linken tekinthető meg: međunarodni festival čipke Lepoglava 2021 (festival-cipke.com) 

  • Fekete Erzsébet Hímző Kör az 50. Évfordulóját

2021. 09. 24-én, pénteken tartotta Komádiban a Fekete Erzsébet Hímző Kör az 50. Évfordulóját. Ez alkalomból megrendezett hímző pályázaton Csiki Tünde komádi vászonhímzéssel készült lakástextiljeit a zsűri méltónak találta kiállítani, és díjazásban részesült. Mellékelten küldök pár képet. 

  • Népviseleti babakiállítás

2021. szeptember 18-án, Vizsláson, a Közösségi Házban kiállítása nyílt Bocsi Éva népviseleti babakészítő népi iparművésznek, a Népművészet Mesterének. A falu lakói szép számmal jelen voltak a megnyitón, ahol az óvodásoktól, a nyugdíjasokig minden korosztály képviseltette magát! Örömmel hallgatták a viselettörténeti előadást, nagyon érdeklődőek voltak.

  • Magyar Művészeti Akadémia

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének három tagja, Bocsi Éva – a Népművészet mestere, Sasvári János József – a Népművészet mestere valamint Török János – népi iparművész tegnap átvette a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus tagként nyilvántartásba vételének igazolását. Ezentúl köztestületi tagként folytathatják munkájukat a magyar művészeti és kulturális élet jeles képviselőiként, melyről ezen Oklevél tanúskodik.

  • Népművészet Mesterei lexikon

Szeptember 18.-án Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban volt a NÉPMŰVÉSZET MESTEREI LEXIKON könyvbemutatója. A lexikon egy – egy oldalon, az elmúlt 25 év tárgyalkotóit mutatja be, akik Népművészet Mestere díjjal rendelkeznek. Egyesületünkből Bocsi Éva és Sasvári János kapott helyett a könyvben.

  • Pro Cultura Hungarica díj egyesületünk tagjának

A Pesti Vigadóban ünnepélyes keretek között Benko Pál a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek művelődési kapcsolatainak gazdagításában szerzett elévülhetetlen érdemeiért Pro Cultura Hungarica díjban részesült.