• Fékető és gangakiállításon

Bocsi Éva népviseleti babakészítő, Népi iparművész, a Népművészet Mestere Fékető és gangakiállításon vett részt Kazáron 2023. április 28-án, ahol a gyűjteményének két, az 1930-as évekből származó darabját, egy aranycsipke és egy nagyrózsás féketőt láthatott a nagyszámú látogató.

  • Babakiállítás

2023. május elsején a vizslási kultúrház fennállásának 50. évfordulóját ünnepelték. Erre az alkalomra Babakiállítást rendeztek. Bocsi Éva 16 babát öltöztetett olyan ruhákba, amilyeneket  az 1960-1970-es  években viseltek a vizslási lányok viseltek óvodás kortól menyasszony korig.A ruhákat az eredeti ruhák darabjaiból varrta.

  • Nyitott Ház

Nyitott Ház címmel, 10. alkalommal, szélesre tárta kapuit a Pesti Vigadó. Első alkalommal vettek részt az eseményen kézművesek, ahol látás sérült embereknek adtak lehetőséget, hogy tapintással ismerkedjenek egy-egy szakágban készült tárgyakkal, alkotásokkal. Egyesületünkből Fiser Józsefné vett részt a rendezvényen.

  • 20 éves a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete (H-3053 Kozárd, Fő út 12.) tagjainak alkotásaiból az egyesület megalakulásának 20. éves évfordulója alkalmából nyílt kiállítás Losoncon, a Nógrádi Múzeum és Galéria kiállítótermében. (SK – Losonc, Kubinyi tér 38/3) az egyesület. A kiállítás 2023. 05. 31-ig volt látogatható.

  • Módszertani műhelyfoglalkozás Rozsnyón

Május 11-én módszertani műhelyfoglalkozás valósult meg Rozsnyón, a Gemerske Osvetove Stredisko szervezésében pedagógusok részére, amely fókuszában a kézműves foglalkozások álltak.

A rendezvény keretében a résztvevők egy a meseterápia módszertanára épülő csoportfoglalkozáson vehettek részt és szerezhettek hasznos tapasztalatot arról, miképp lehet a gyermekekkel népmeséket feldolgozni. A kézműves foglalkozások alatt természetes anyagokkal, illetve különféle használati tárgyak csoportterápiás alkalmazásának lehetőségével is ismerkedhettek a pedagógusok. A program szakmai vezetői Magyarországról érkeztek: Török János kosárfonó népi iparművész és Törökné Petró Mária népi játszóházvezető, kézműves és gyógypedagógus személyében. Másnap kézművesfoglalkozásokon a rozsnyói alapiskolás diákok vettek részt.

Az esemény a Csoóri Sándor Alap támogatásával „A gömöri népmesék és kézművesség nyomában” című projekt keretében valósult meg.

  • Múzeumok Éjszakája Losoncon

 Egyesületünk tagjai meghívást kaptak a Nógrádi Múzeum és Galériában megtartott Múzeumok éjszakája programra Losoncra. A program alatt az érdeklődők betekinthettek a csipkeverés, gyöngyfűzés, kosárfonás és gyékényfonás rejtelmeibe. Az egyesületet Török János, Törökné Petró Mária, Magulya Miklósné és Kiss Tünde képviselte.